Kværner slår årets omsetningsmål med 1 milliard kroner

I sitt første hele år som konsernsjef i Kværner ligger tidligere fotballproff Karl-Petter Løken  an til å score mer enn ventet. Neste år blir ikke like godt, men håpet er å sikre sin første havvindkontrakt på veien mot 10 milliardersmålet. 

OVERRASKET: Finansdirektør Idar Eikrem (til venstre) og konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner kunne overraske med en omsetning 20 prosent høyere enn analytikerstanden forventet for tredje kvartal.  Foto: NTB Scanpix
Oljeservice

Mandag overrasket Kværner markedet positivt. Omsetningen for året er ventet å ende i overkant av 9 milliarder kroner, 1 milliard kroner høyere enn selskapet spådde ved årets begynnelse. 

– Vi må kunne si at det har vært et godt. år. Første halvår gikk som forventet, mens andre halvår har vært bedre, sier konsernsjef Karl-Petter Løken. 

Med en omsetning i 3. kvartal på 2,4 milliarder kroner, opp fra 1,7 milliarder kroner i samme periode i fjor,  slo selskapet analytikerkonsensus med 20 prosent. 

– Selskapet leverte bedre enn ventet i tredje kvartal, og det ser ut til at også fjerde kvartal blir minst like bra, sier Kepler Cheuvreux-analytiker Magnus Olsvik. 

Kværner

Mill. kr3. kv/20193.kv/2018
Driftsinntekter2.4501.764
Driftsresultat7348
Resultat før skatt8653
Resultat etter skatt7235

I løpet av kvartalet vant selskapet kontrakter verdt 1,8 milliarder kroner, opp fra 1,1 milliarder i samme periode i fjor. Løken sier disse kontraktene stort sett er av moderat størrelse, i tillegg til merarbeid tilknyttet oppgraderingen av Njord A-plattformen.  

Dekommisjoneringen av Repsol-plattformen Gyda  og en forhåndsstudie for Equinors Empire Wind-prosjekt i New York trekkes frem som kontraktshøydepunker i kvartalet. 

– I det store og det hele blir 2019 bedre enn ventet, og vi, og en del av andre vil nok oppjustere estimatene våre for året, sier Olsvik. 

Venter kontraktsanksjoneringer i høst

I likhet med søsterselskapet Aker Solutions og markedet generelt, venter Kværner en liten nedgang i omsetningen neste år. Hvor mye vil selskapet ikke si noe om før kapitalmarkedsdagen 12. desember.

– Vi har sagt at 2019 er et posisjoneringsår, og at majoriteten av de kontraktene vi håper å vinne kommer i 2020 og 2021 og det er sånn det ser ut nå. Vi forventer også at noe kanskje kan avgjøres innen utgangen av dette året. Eventuelle prosjekter vi vinner på slutten av året, eller tidlig neste år vil og kunne gi omsetning i 2020, sier Løken. 

– Hvis vi ser på ordreboken har selskapet arbeid verdt om lag 4 milliarder for neste år, så det er litt igjen å fylle på, sier Olsvik som likevel ikke tror det vil bli en dramatisk nedgang sammenlignet med i år, og legger til: 

– Selskapet har en historikk med å være litt forsiktige. Det ser vi jo med årets guiding som lå på 8 milliarder i omsetning, mens det ser ut til at den ender på godt over 9 milliarder, påpeker Olsvik.

SPENT: Kepler Cheuvreux-analytiker Magnus Olsvik venter at Kværner vil komme med mer informasjon om fornybarsasingen under kapitalmarkedsdagen i desember. Foto: Kepler Cheuvreux

Satser hardt på ny vekststrategi

Pr. tredje kvartal hadde selskapet en ordrebok på 8,3 milliarder, hvorav 48 prosent gjelder arbeid som skal gjennomføres i 2020.

Fremover anslår Løken at det adresserbare markedet for Kværner ligger på 30-50 milliarder årlig, men  presiserer at oppdaterte anslag vil komme på selskapets kapitalmarkedsdag. 

– Vi har vel tidligere sagt at det er bra med prosjekter over 3 milliarder og veldig bra også innen 750 millioner og mange under det. Vi ser en sunn portefølje fremover, sier konsernsjefen.

I september meldte selskapet at det de neste årene primært vil satse på tre hovedområder –  ingeniør og dekommisjoneringsarbeid som tidligere, både on- og offshore, men også  to  helt nye segmenter; flytende produksjonsenheter, såkalte FPSOer, og fornybar energi. 

Målet med den nye strategien er en årlig omsetning på 10 milliarder kroner innen 2023. 

– Vi ser et fremtidsbilde hvor det vil være mye jevnere fordeling mellom de tre områdene fire-fem år frem i tid, sier Løken.

– Får dere deres første havvindkontrakt i 2020 eller 2021?

– Ja det er målsetningen, så absolutt.  Det må vi kunne tørre å si. Vi skal gjøre alt vi kan for å få det til, sier Løken. 

Spent på fornybarsatsingen

Under kapitalmarkedsdagen i midten av desember sier Olsvik det også er knyttet spenning til selskapets satsing innenfor fornybart.

– Det er nok disse planene de aller fleste er usikre på, og jeg tror det er en av grunnene til at de skal ha et slikt arrangement. Det er nok kapitalmarkedsdagen som blir den neste triggeren for aksjekursen, sier Olsvik.

Ved 15-tiden mandag var Kværner-aksjen opp drøyt 4 prosent.

kværner
kvartalsrapport
kepler cheuvreux
magnus olsvik
karl-petter løken
Nyheter
Oljeservice
Børs