Ansatte fikk 130 mill. i bonuser

TGS leverte sitt tredje beste kvartalsresultat noensinne og betalte sine ansatte over 130 millioner kroner i bonuser.

GODE RESULTATER GA BONUS: Konsernsjef Kristian Johansen og de andre ansatte i TGS fikk bonus etter tredje kvartal. Foto: Iván Kverme
Oljeservice

– TGS har en svært generøs bonusordning, innrømmet finansdirektør Dean Zuzic da han presenterte tallene som seismikkselskapet offentliggjorde onsdag.

TGS vokser på topplinjen, men også på bunnlinjen, til tross for en markert økning i kostnadene.

I tredje kvartal hadde selskapet driftskostnader på 47 millioner dollar, opp fra 29 millioner dollar i samme periode i fjor.

– Kostnadene kan se litt høye ut – de er betydelig høyere enn i tredje kvartal i fjor – men det er en enkel forklaring på det. Det er bonuser som forklarer kostnadsøkningen, sier finansdirektøren.

BOKFØRTE HØYERE KOSTNADER: Finansdirektør Dean Zuzic i TGS. Foto: TGS

Millionbonus

TGS betalte til sammen 14,2 millioner dollar i bonuser til sine ansatte i tredje kvartal. Det tilsvarer nesten 131 millioner kroner.

Mesteparten er knyttet opp mot TGS’ kvartalsvise bonusordning, mens deler av det er bonuser knyttet til de tidligere Spectrum-ansatte.

Bonusbetalingene er imidlertid ikke overraskende, ettersom de avhenger av seismikkselskapets oppnådde driftsresultat. Og i tredje kvartal var dette bra. Driftsresultatet endte på 94 millioner dollar, opp fra 31 millioner i samme periode i fjor.

– Det er svært gledelig å stå her og presentere det tredje beste kvartalet i historien, og det beste tredje kvartal vi noensinne har lagt frem, sier TGS-sjef Kristian Johansen.

Har fylt på kontantbeholdningen

Gleden var ikke fullt så stor i aksjemarkedet, som sendte TGS-aksjen ned rundt 3 prosent onsdag ettermiddag.

– Inntektene var bra, men dette visste vi allerede fra midten av august. Detaljene i dagens rapport var litt på den svake siden, der selskapet blant annet hadde en lavere kontantbeholdning enn ventet. Aksjen steg også bra i forkant av tallene, sier analytiker Christopher Møllerløkken i Carnegie.

– LITT PÅ DEN SVAKE SIDEN: Analytiker Christopher Møllerløken i Carnegie. Foto: Iván Kverme

TGS har hatt mye kontanter på balansen de seneste kvartalene, men beholdningen på 260 millioner dollar etter tredje kvartal ble oppfattet som skuffende.

– Kontantbeholdningen var kanskje lavere enn mange ventet, men vi har allerede fått ytterligere 100 millioner i kontanter i fjerde kvartal, så dere skal ikke være bekymret, sa Johansen til analytikerne som hadde møtt opp på gårsdagens presentasjon.

TGS

  • Leverandør av seismiske data til oljeindustrien.
  • Selskapet eier ikke skip selv, men leier inn etter behov når det skal hente inn seismikk.
  • Størstedelen av driften er innen multiklientundersøkelser, som gjøres på eget initiativ og regning uten forhåndsavtale med kunde.
  • Har tilstedeværelse over hele verden.
  • Er notert på Oslo Børs med en markedsverdi på 29,1 milliarder kroner.

Venter vekst i ordrereserven

Samtidig falt selskapets ordrereserve fra 130 millioner dollar i andre kvartal til 117 millioner i tredje, men også her kunne konsernsjefen berolige tilhørerne.

– De neste ukene kan dette øke med 50–100 millioner dollar fordi vi har spennende diskusjoner med kunder i Afrika, Midtøsten og Latin-Amerika. Vi er optimistiske med tanke på de mulighetene vi ser kommer, sa han.

I den forventede ordreinngangen ligger trolig prosjektet som TGS annonserte onsdag om et nytt multiklientprosjekt på 7.300 kvadratkilometer offshore Argentina. Prosjektet er forhåndsfinansiert, men ikke en del av ordrereserven per 30. september.

– Det er en bedring i markedet, men fortsatt høy volatilitet, sier Johansen.

Nettopp Argentina, og Brasil, er områder som han venter vil være aktive de neste 18 månedene.

Økte investeringer

Neste år venter Johansen at TGS vil ha en vekst i investeringene i multiklientseismikk (seismikkprosjekter som selskapet henter inn på egen regning og deretter selger til kunder.) Deler av dette skyldes forventede rateøkninger på 10–15 prosent på skipene som selskapet leier inn. I tillegg kommer økt volum.

I år forhåndsfinansierer TGS 35–40 prosent av sine investeringer. Neste år vil denne prosentandelen trolig øke.

Av 22 analytikere som følger PGS-aksjen har 10 en kjøpsanbefaling, mens fire har en salgsanbefaling.

PGS 3. kvartal 2019

(Mill. USD)3. kv./193. kv./18
Driftsinntekter277171
Driftsresultat9431
Resultat før skatt9131
Resultat etter skatt7317
tgs
kristian johansen
bonus
bonusutbetaling
kvartalsresultat
kvartalsrapport
Nyheter
Oljeservice
Børs