– Ser snart skjebnen i hvitøyet

Aleksander Fidje i PA Consulting tror på kursfall for riggselskaper som fokuserer på rater og tekniske spesifikasjoner i stedet for nyvinning, samarbeid og digitalisering.

MER VERDI VED SAMARBEID: Allianser er veien å gå for riggselskapene, mener PA Consulting. Foto: Selskapet
Oljeservice

– Transoceans svake resultater var ikke veldig overraskende, og det er kun et tidsspørsmål før de og selskaper som følger samme strategiske retning ser skjebnen i hvitøyet, sier Aleksander Fidje, strategirådgiver innen olje og gass i konsulentselskapet PA Consulting.

For knappe 14 dager siden la Transocean frem sine tall for tredje kvartal.

Det sveitsisk-amerikanske riggselskapet tapte penger blant annet etter store nedskrivninger. Ordreinngangen i kvartalet var heller ikke imponerende. Konsernsjef Jeremy Thigpen uttrykte imidlertid forventninger til at selskapet ville vinne nye kontrakter til betydelig høyere dagrater i tiden fremover og at mulighetene er spesielt gode i Norge.

– Det han unnlot å fortelle var at aksjekursen til selskapet har halvert seg det siste året, og at selskapet kun har hatt en økning på 75 millioner dollar i ordrereserven, sier Fidje.

VIL HA TETTERE SAMARBEID MELLOM RIGGSELSKAP OG KUNDE: Aleksander Fidje, strategirådgiver for olje og gass i PA Consulting. Foto: Frank Helge Njøsen

Kan bety kursfall

Rådgiveren tror at selskaper som fortsetter å basere forretningsmodellen sin på markedsrater og tekniske spesifikasjoner ikke vil ha sjanse til å utfordre dem som fokuserer på innovasjon, samarbeid og digitalisering.

– Rett og slett fordi de ikke evner å skape like stor verdi for kundene sine, sier Fidje, som tror disse selskapene vil få betalt i lavere aksjekurser.

Allianser

Han mener kontrakter med prestasjonsbaserte betalingsmekanismer og prosjektteam med delte ambisjoner og tett samarbeid er fremtiden og peker på at denne typen kontrakter setter et stadig tydeligere spor i markedet.

– I det siste er det blitt inngått allianser mellom Dolphin Drilling og i3 Energy, og Schlumberger og AkerBP. I begge alliansene vil leverandørene jobbe tettere med operatøren og gjennom dette ha mulighet til å dra nytte av hverandres kunnskap og styrker, sier PA Consulting-rådgiveren.