Magseis Fairfield finner frem sparekniven

Seismikkselskapet Magseis Fairfield tapte nesten 1 milliard kroner i tredje kvartal. Nå ryker 120 årsverk. 

KUTTER: Kostnadene skal ned og ansatte må gå i seismikkselskapet Magseis Fairfield.  Foto: Westcon
Oljeservice

Etter bare seks uker i selskapet var adm. direktør Carel Hooijkaas i Magseis Fairfield svært tydelig på at den nye ledelsen hadde en stor ryddejobb foran seg. 

– Hva som blir vår jobb står veldig klart for oss. Vi må sikre de synergiene som var utgangspunktet for at fusjonen med Fairfield ble gjennomført, ta markedsandeler og kutte kostnader, sa Hoijkaas under presentasjonen av resultatene for tredje kvartal.

I løpet av kvartalet tapte selskapet drøyt 104 millioner dollar, tilsvarende 945 millioner kroner.

Magseis Fairfield

  • Grunnlagt av Ivar Gimse og brødrene Jan og Nils Gateman i 2009.
  • Notert på Oslo Axess siden mai 2014, ble overført til hovedlisten i 2018.
  • Henter inn seismiske data ved hjelp av noder plassert ut på havbunnen – såkalt havbunnsseismikk.
  • I desember 2018 kjøpte Magseis opp Houston-baserte Fairfield Geotechnologies for 233 millioner dollar.
  • Siden 21. desember 2018 har selskapet operert under navnet Magseis Fairfield.

Selskapet står ved den reviderte guidingen for året som ble varslet i midten av oktober med en omsetning mellom 455 og 465 millioner dollar og et driftsresultat før av- og nedskrivninger på mellom 45 og 55 millioner dollar.

Da resultatvarselet kom i oktober, raste Magseis-aksjen over 30 prosent. Ved 14-tiden tirsdag var aksjen ned 9,9 prosent. Så langt i år har kursen falt drøyt 70 prosent.

Ryddesjauen som skal redusere de årlige kostnadene med om lag 20 millioner dollar har allerede startet, og er ventet å få full effekt i løpet av andre halvår 2020.

– Vi har strømlinjeformet organisasjonen, og teamet som rapporterer til meg har fått helt klart definerte arbeidsoppgaver,sa Hooijkaas. 

Sluttpakker for 4,5 millioner

Magseis Fairfield

(Mill. USD)3.kv./193. kv./18
Driftsinntekter134,216
Driftsresultat−103,44,6
Resultat før skatt−104,34,95
Resultat etter skatt−104,34,95

* Magseis kjøpte opp Fairfield i fjerde kvartal 2018. 

Totalt venter selskapet å kutte 120 årsverk. Det inkluderer blant annet personal knyttet til produksjon av noder og innleide konsulenter.  Det skal også kuttes kraftig i reisevirksomhet og flere avdelinger skal samlokaliseres.

– Det vil ikke stoppe oss fra å få produsert teknologien vår, men det vil fjerne en stor overhengende kostnad, sa Hooijkaas. 

Det er budsjettert med 4,5 millioner dollar i sluttpakker, en utgiftspost som skal føres på fjerde kvartal. Totalt regnes det med at restruktureringen kommer til å koste rundt 14 millioner dollar.

Investeringsbudsjettet barberes også kraftig. 

Bare i år har investeringskostnadene til selskapet økt jevnt og trutt. Fra 17 millioner dollar i første kvartal, til 29 millioner dollar i tredje kvartal. Nå er det imidlertid full stopp, og investeringsbudsjettet for fjerde kvartal og første halvår 2020 reduseres med omtrent 15 millioner dollar. Som en følge av dette utsettes produksjonen av selskapets egne MASS III-noder til andre halvår 2020. 

Bygger ordrereserven

– Men vi kan ikke bare kutte oss ut av problemet. Vi må også bygge ordreboken, og gå ut av den klassiske seismikkfellen å fokusere på marginer fremfor utnyttelsesgrad, sier den nye Magseis-sjefen. 

I løpet av de seneste ukene har selskapet sikret seg to kontrakter, et multiklientoppdrag med oppstart i slutten av første kvartal, og en kontrakt for utleie av noder. 

Disse kontraktene legger 23 millioner dollar til ordrereserven, som dermed har en verdi på 82 millioner dollar. 

For neste år mener Magseis at markedet for nodeseismikk har en verdi på om lag 1 milliard dollar, størsteparten i Mexicogulfen, hvor selskapet er aktivt leverer anbud. Også Nordsjøen, Vest-Afrika og Midtøsten er lovende markeder. 

– Det er selvfølgelig en stor risiko for at mange av disse mulighetene blir utsatt, sa en edruelig Hooijkaas, og påpeker at han spesielt i Vest-Afrika har erfaring med at ting tar tid.