Britisk hedgefond tok kjempejafs av Seadrill

Hedgefondet Odey Asset Management kjøpte Seadrill-aksjer med begge hender da to storeiere kastet kortene før nyttår, og er blitt riggselskapets nest størst aksjonær.

NY STORAKSJONÆR: John Fredriksen er hovedeier i Seadrill, men har fått selskap av et nytt hedgefond i toppen av aksjonærlisten. Foto: Iván Kverme
Oljeservice

For to uker siden skrev Finansavisen at John Fredriksens våpendrager i restruktureringen av Seadrill, det amerikanske hedgefondet Centerbridge Partners, solgte seg ut av riggselskapet i fjerde kvartal i fjor etter å ha vært en av de største eierne.

Det samme gjorde hedgefondet Aristeia Capital, viser en fersk melding til det amerikanske finanstilsynet SEC. Nær fem millioner aksjer ble dumpet i kvartalet.

Dermed har alle hedgefondene som ble storaksjonærer i Seadrill gjennom restruktureringen i 2018 solgt seg ut eller kraftig ned. Det inkluderer GLG Partners, Saba Capital Management og Whitebox Advisors. Alle disse var opprinnelig usikrede obligasjonseiere.

Siden comebacket i juli 2018 har Seadrill-aksjen falt vel 92 prosent på Oslo Børs. Mandag ettermiddag ble selskapets egenkapital priset til 1,3 milliarder kroner.

Nest størst

Samtidig som sterkt brente hedgefond kastet kortene, benyttet en britisk forvalter muligheten  til å kjøpe seg opp til en betydelig posisjon for en relativt billig penge.

Odey Asset Management, som ble grunnlagt av Crispin Odey i 1991, kjøpte nær 12,1 millioner aksjer i fjerde kvartal og seiler opp som riggselskapets nest største aksjonær etter Fredriksen. Ved utgangen av 2019 eide Odey 15,8 prosent av aksjene i Seadrill.

Fredriksens eierandel er på 27,13 prosent. I tillegg har han økonomisk eksponering mot ytterligere 3 prosent av aksjene gjennom en TRS-avtale. King Street Capital Management var ved utgangen av 2019 tredje største eier med en eierandel på 6,7 prosent.

Ved årsskiftet var Odeys Seadrill-post verdt rundt 355 millioner kroner. Etter at riggselskapet utmerket seg som den verste aksjen på Oslo Børs i januar med en nedgang på nær 40 prosent, er imidlertid verdien av aksjene krympet til om lag 207 millioner kroner.

Finansavisen har vært i kontakt med Odey Asset Management, som ikke ønsker å kommentere saken.

STOR FLÅTE: Seadrill eier 35 rigger, og drifter ytterligere 18. Boreskipet «West Tellus» (bildet) er på oppdrag for Petrobras i Brasil. Foto: Seadrill

Mislykket Tesla-short

Crispin Odeys fond tapte 10,1 prosent i fjor etter å ha oppnådd en avkastning på hele 53 prosent året før.

2020 har også startet trøblete.

Det skyldes blant annet et feilslått veddemål på at Tesla-aksjen skulle falle i verdi.

Tvert imot har Teslas aksjekurs steget mer enn 80 prosent siden nyttår, og ifølge Financial Times tapte fondet der Tesla-posisjonen inngår hele 11,2 prosent i januar.

Forvalteren har også tapt stort på tankaksjer, som har rast i verdi siden nyttår. Ved utløpet av 2019 var Odey tungt lastet med aksjer i tankrederiene Frontline, DHT Holdings og Euronav.

GROV TESLA-BOM: Crispin Odey har tapt store summer på å shorte Tesla-aksjen. Foto: Håkon Sæbø

Halvorsen med stjernetreff

Mens en rekke forvaltere har brent seg på å shorte Tesla-aksjer, har den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen truffet blink ved å gå motsatt vei.

Som Finansavisen skrev mandag, kjøpte fondet hans, Viking Global Investors, 52.000 Tesla-aksjer i fjerde kvartal i fjor og har dermed kunne nyte godt av aksjerallyet så langt i 2020.

Gitt at Halvorsen fortsatt sitter på aksjene er foreløpig gevinst trolig rundt 230 millioner kroner.

INNERTIER: Andreas Halvorsen, som forvalter fondet Viking Global Investors, har så langt truffet blink med Tesla. Foto: Bloomberg
seadrill
john fredriksen
riggselskaper
hedgefond
tesla
sec
centerbridge partners
restrukturering
Nyheter
Oljeservice
Børs