Firedobling for oljegründere

Kjetil Holta-selskapet Optime Subsea har fått store oljekontrakter og firedoblet omsetningen på to år. – Da synes jeg vi kan få skryte av oss selv, sier Optime-sjef Jan-Fredrik Carlsen.

VEKSTBEDRIFT: – I løpet av fem år har vi bygget opp Optime til å bli et selskap med 50 ansatte og over 100 millioner kroner i omsetning. Da synes jeg vi kan få skryte av oss selv, sier Jan-Fredrik Carlsen (til høyre), daglig leder og gründer i Optime Subsea. For øvrig fra venstre Trond Ove Nygaard og Trond Løkka. Foto: Optime Subsea
Oljeservice

– Vi etablerte selskapet i sin nåværende form i 2015. I løpet av fem år med tidvis lav oljepris har vi klart å ta frem ny teknologi og å bygge opp Optime til å bli et selskap med 50 ansatte og over 100 millioner kroner i omsetning. Da synes jeg vi kan få skryte av oss selv, sier Jan-Fredrik Carlsen (44), daglig leder og gründer i Optime Subsea.

Strandkanten ved Heddalsvatnet i Telemark er ikke det mest åpenbare stedet å drive oljeteknologifirma fra.

Planen er å vokse organisk. Vi har positiv kontantstrøm, og klarer å finansiere de investeringene vi gjør over driften
Jan-Fredrik Carlsen, Optime Subsea

Men siden 2017 er omsetningen i Optime Subsea firedoblet. De to seneste årene har selskapet hatt et samlet resultat før skatt på 16,4 millioner kroner.

Utstyret Optime Subsea har utviklet, skal forenkle installasjon, vedlikehold og plugging av undervannsbrønner.

SPARER KUNDENE PENGER: Utstyret Optime Subsea har utviklet, skal forenkle installasjon, vedlikehold og plugging av undervannsbrønner. Foto: Optime Subsea

De seneste årene har selskapet fått ABB og AKOFS på kundelisten. I tillegg etablerte Optime en rammeavtale med Aker BP i fjor.

Olje i mange år fremover

Selv om norsk oljeutvinning debatteres som aldri før, ser ikke Carlsen for seg å mangle oppdrag med det første.

– Debatten er veldig sort-hvitt. Jeg tror vi i Norge kommer til å drive olje og gass i mange år fremover. Dessuten har vi spesialisert oss på vedlikehold, plugging og lukking av subsea-brønner. Denne typen tjenester vil det være etterspørsel etter uansett, sier Carlsen.

PRØVER Å DOBLE OGSÅ I ÅR: – Om vi dobler omsetningen på ny i 2020 er for tidlig å si, men det ligger inne som et aggressivt mål, sier Jan-Fredrik Carlsen i Optime Subsea. Foto: Optime Subsea

Carlsen og de tre andre gründerne ble kjent med hverandre på FMC, som tidligere het Kongsberg Offshore. Carlsen er utdannet sivilingeniør fra Trondheim, og oppvokst på Notodden.

Optime Subsea

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter115,144,9
Driftsresultat11,75,4
Resultat før skatt11,64,9
Årsresultat-3,7

Eiere: Kjetil Holta v/Holta Invest (39,5 %), Thor Arne Løvland (12 %), Jan-Fredrik Carlsen (12 %), Tor-Øystein Carlsen (12 %), Trond Løkka (12 %), andre (12,5 %).

Investor Kjetil Holta kom inn på eiersiden i 2014, og dagens eierkonstellasjon og ledelse kom på plass høsten 2016, da to selskaper ble slått sammen til Optime Subsea. 

Verdivurderingen den gang var 75 millioner kroner.

KJØPTE SEG INN I 2014: Investor Kjetil Holta kom inn på eiersiden i 2014. Da var verdivurderingen 75 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth

– Hva er selskapet verdt nå?

– Verdivurdering av selskapet lar vi være opp til andre. Vi bygger opp selskapet med et langsiktig perspektiv, sier Carlsen.

Selskapet hadde flere mindre aksjetransaksjoner i løpet av 2019, men ifølge Carlsen var dette interne kjøp og salg der kursen ikke gjenspeilte selskapets markedsverdi.

Klar for ketchupeffekt

I januar 2018 var Carlsen på forsiden av Finansavisen. Han uttalte at han var ekstremt optimistisk og klar for ketchupeffekten. Nå ser altså underskudd og to år med fall i omsetning ut til å være snudd til overskudd og vekst for Optime Subsea.

– Kommer dere til å hente mer kapital?

– Planen er å vokse organisk. Vi har positiv kontantstrømOK,  og klarer å finansiere de investeringene vi gjør over driften, sier han.

– Hvorfor vil dere ikke hente mer kapital for å gire opp veksten?

– Fordi vi ikke har sett behov for det. Om det samme er tilfelle i 2021 eller i årene fremover, er for tidlig å si.

– Hvordan ser dere ut om tre år?

– Vi planlegger å fortsette veksten som i dag. Om vi dobler omsetningen på ny i 2020 er for tidlig å si, men det ligger inne som et aggressivt mål. Å oppnå budsjettet vårt på 200 millioner kroner skal vi klare, svarer Carlsen.

Nye produkter

Onsdag denne uken presenterte Optime en ny produktlinje med topside-produkter, det vil si utstyr som skal stå på selve oljeplattformen, altså over vann. 

– Der andre ser begrensninger, finner Optime muligheter for å optimalisere kostnader og løsninger. Produktene er unike i forhold til alternativene i dagens marked, sier Carlsen. 

Optime Subsea
Jan-Fredrik Carlsen
kjetil holta
Nyheter
Oljeservice