Krisekvartal sendte AGS videre ned

Fjoråret hadde en tøff slutt for Axxis Geo Solutions, som det seneste året har falt over 95 prosent på Oslo Børs. Onsdag falt aksjen ytterligere 16 prosent. 

PRESENTERTE PLAN: Finansdirektør Svein Knudsen i Axxis Geo Solutions presenterte onsdag en plan for leverandørgjelden som tynget rundt juletider.  Foto: Ivan Kverme

Det lille nodeseismikkselskapet Axxis Geo Solutions (AGS) la et turbulent fjerde kvartal bak seg med presentasjon av resultatene på Hotel Continental onsdag morgen. 

Resultatene er preget av at selskapet hadde fire skip liggende på Malta i påvente av oppstart av et prosjekt i Egypt. Driftsinntektene var på beskjedne 35 millioner kroner, og selskapet hadde et nettotap på 432 millioner kroner. 

Markedet reagerte med å sende aksjen kraftig ned onsdag. 

AGS-aksjen endte ned 16,7 prosent til 0,75 kroner, noe som tilsier en markedsverdi på 44,1 millioner kroner. Da selskapet gikk på børs i juli i fjor, var selskapet verdsatt til 500 millioner kroner. 

De seneste året har aksjen falt 95,3 prosent.

Storfiskene som forsvant

Den største nedturen fikk selskapet i oktober med en dumpingemisjon hvor selskapet måtte gi investorene 65 prosent rabatt for å hente inn 225 millioner kroner, noe som reduserte kursen fra 16 til seks kroner. 

Da benyttet både Per Sævik og Roger Halsebakk muligheten til å kjøpe aksjer med begge hender, og de to sunnmøringene er i dag selskapets to største aksjonærer med eierposter på henholdsvis 26,4 og 3,5 prosent. 

Pay-familiens Urbanium Gruppen kom også inn i oktober, men forsvant raskt ut igjen. 

Ut døren har også tidligere storaksjonærer som Arne Blystad og Jogeir Romestrand gått, i tillegg til at styrerepresentantene Andreas Pay og Tore Tønseth forsvant etter få uker. 

Inn har det istedet kommet mange små aksjonærer. 

Finansdirektør Svein Knudsen vil ikke kommentere de store endringene som har funnet sted på eiersiden de seneste månedene.

– Men vi har en dialog med de største eierne, sier han.

Nedbetalingsplan

Siden AGS måtte sende ut et resultatvarsel den siste uken før jul, er oppdraget i Egypt omsider i gang. Med en varighet på om lag 12 fartøysmåneder er skipene beskjeftiget ut første kvartal. 

I tillegg begynner man å se konturene av en plan for å løse gjeldsknipen selskapet havnet i som følge av utsatt oppstart av kontrakten. 

– Vi har fått gode resultater ved å snakke med leverandørene våre og får nedbetalingsplaner de neste tre til seks månedene i tillegg vil vi få omgjort 15 millioner til langsiktig gjeld, det letter ganske mye, sier Knudsen. 

– I resultatvarselet skrev dere at det kunne bli aktuelt å hente inn mer egenkapital, er det fortsatt et behov?

– Så langt har vi ikke trengt det, og det ser mindre sannsynlig ut at det blir nødvendig, men vi vet ikke helt sikkert. Det avhenger av hva som skjer de neste tre–fire ukene, sier adm. direktør Lee Parker, som tror selskapet vil være tilbake til normalen innen tredje kvartal. 

Han legger til at det ikke vil bli gjort noen investeringer i år, men at det kan bli aktuelt i 2021, gitt at selskapet har en sterk kontantstrøm.

Pr. fjerde kvartal har selskapet en ordrereserve på 38 millioner dollar, samtidig som det er i anbudsfase på prosjekter verdt 900 millioner dollar.

Axxis Geo Solutions 

(Mill. kr)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter35,435,8
Driftsresultat-411,5-44,0
Resultat før skatt- 431,9- 50,5
Resultat etter skatt- 431,9- 50,5