Trøims riggmareritt raser videre

Trøims Borr Drilling skuffet analytikerne i fjerde kvartal. Nå varsles salg av rigger for å løse likvidtetsknipen. 

TAPSSLUK: Borr Drillings største aksjonær Tor Olav Trøim har tapt en halv milliard på selskapet så langt i år.  Foto: Eivind Yggeseth

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling har et ambisiøst nybyggingsprogram og anstrengt likviditet. Så langt i år har selskapet fått lettet på lånekravene og utsatt leveringen av to nybygg til 2022. Nå vil selskapet selge et «begrenset antall moderne rigger» for å bedre likviditeten. 

Borr rapporterte inntekter på 92,9 millioner dollar i fjerde kvartal 2019, ned fra 102,7 millioner i samme periode året før.

Analytiker-konsensus hadde ventet en omsetning på 113 millioner dollar.

Clarksons Platous oljeservice-analytikere Fredrik Stene og Tobias Eckbo mener det største avviket var på justert EBITDA. Her hadde Stene og Eckbo ventet 25 millioner dollar og konsensus 20 millioner dollar. Fasiten endte på to millioner dollar grunnet lavere inntekter.

Krakk

Markedet svarte med å sende aksjen ned. Ved 15-tiden var Borr-aksjen ned godt over 20 prosent til 19 kroner. Så langt i år har aksjen falt 75 prosent. 

Dermed har Trøims riggbaby en markedsverdi på beskjedne 2,1 milliarder kroner.  Til sammenligning var hadde Borr ved årsskiftet en verdi på 8,5 milliarder kroner. 

Som hovedaksjonær har Trøim tapt 500 millioner kroner på Borr Drilling i år. Så sent som sommeren 2018 var Borr-kursen over 200 kroner. 

– Selskapet har ikke en bærekraftig kapitalstruktur, og det er åpenbart ikke noe investorene vil ha i dagens marked, sier SEB-analytiker Kim Andre Uggedal, som syntes fjerde kvartal var dårlig, men ikke verre enn fryktet.

Trøbbel i Mexico

Uggedal påpeker at selskapet har 1,6 milliarder i netto rentebærende gjeld. 

– Det gjenstår fremdeles 50 millioner dollar for å få fullfinansiert riggen de skal ta levering av i juli. Med forventet negativ kontantstrøm i første halvår, så har de et ytterligere finansieringsbehov, sier Uggedal

– I tillegg har de, som de sier problemer i Mexico. De har kontrakter, men er ennå ikke satt i arbeid. Lite nytt på kontraktsfronten og utsatt oppstart vil føre til reduserte estimater for 2020, sier Uggedal.

I fjerde kvartal ble det ført et regnskapsmessig tap på 16 millioner dollar som følge av oppstartsproblemer på en borekampanje i Mexico. Styreleder Pål Kibsgaard uttalte under presentajsonen at selskapet er ute etter å ta ned risikoen i Mexico ved å redusere deltagelsen joint ventures med integrerte brønntjenester og heller satse på rene riggoperasjoner.  

– Borr Drilling er et lite selskap med begrensede ressurser, av og til må vi velge hva vi skal fokusere på, sier Kibsgaard. 

Selger 1–2 rigger

Borr opplyser at de allerede er i samtaler om riggsalg som også kan lede til et strategisk samarbeid i det de betegner som en «sentral region».

Av Borrs flåte på totalt 35 enheter er det 30 som faller inn under selskapets definisjon av moderne rigger (bygget etter 2001). Av disse er seks fremdeles under bygging, to i kaldt opplag og seks for tiden uten arbeid.

FORESLÅR TRE SALGSKANDIDATER: Analytiker Fredrik Stene i Clarksons Platou Securities Foto: Clarksons Platou Securities
FORESLÅR TRE SALGSKANDIDATER: Analytiker Tobias Eckbo i Clarksons Platou Securities. Foto: Clarksons Platou Securities

Fremhever tre salgskandidater

Stene og Eckbo i Clarksons tror de statlige oljeselskapene er de mest sannsynlige kjøperne og peker på Abu Dhabis ADNOC som en god kandidat. 

–ADNOC har allerede uttrykt et ønske om å oppgradere flåten sin, og er en av det største jack-up aktørene i Midtøsten, påpeker Stene og Eckbo. 

Clarksons-analytikerne fremhever riggene «Saga», «Skald» og «Thor» som gode salgskandidater gitt den lave gjelden på 65 millioner dollar pr. enhet.

Liten Fredriksen-opptur

Mens Trøims riggaksje krakket fredag var tidligere kompanjong John Fredriksens Northern Drillings aksjekurs opp 15,5 prosent. Dette til tross for at også de presenterte blodrøde tall med et nettotap på minus 11,1 millioner dollar av en omsetning på 13,3 millioner dollar.

Borr Drilling

(Mill. USD)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter92,9102,7
Driftsresultat-30,2-26,0
Resultat før skatt-64,6-75,4
Resultat etter skatt-69,3-79,2

Northern Drilling

(Mill. USD)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter13,3
Driftsresultat-10,1-1,3
Resultat før skatt-12,1-0,6
Resultat etter skatt-11,1-0,6