Frederik W. Mohn har tapt 3,3 milliarder på Transocean-kollaps

Frederik W. Mohn (43) har tapt 3,3 milliarder på et halvannet års massakre i verdens største riggselskap, Transocean.

RIGG ER IKKE DIGG: Frederik W. Mohns engasjement i Transocean startet godt, men har endt i katastrofe for oljepumpearvingen.  Foto: Iván Kverme
Oljeservice

Frederik W. Mohn så ut som han hadde gjort et genitrekk da han byttet et papirtap på 1,6 milliarder i Songa Offshore mot en gevinst på én milliard i Transocean. Men det var før verdens største riggaksje stupte på børsen.

I går ble Transocean handlet til bare 1,71 dollar pr. aksje, ned nesten 90 prosent siden september 2018. Og ned nær 99 prosent siden historisk topp tilbake i 2008 på over 120 dollar.

Måtte skrive ned

Riggselskapets største enkelteier, Fredrik W. Mohn byttet sine Songa Offshore-aksjer til Transocean-aksjer i august 2017 da Transocean bød på Songa. Det startet glimrende for bergenseren. For Transocean steg i kurs etter kjøpet.

Fusjonsverdier for 2,8 milliarder hadde ett år senere steget i verdi med én milliard kroner til 3,8 milliarder. Men i september 2018 startet nedturen. Transocean falt fra over 14 dollar til under 7 dollar før året var omme.

Frederik W. Mohn måtte ta en saftig nedskrivning på 928 millioner kroner i sitt investeringsselskap, Perestroika Cyprus.

2019 var ruglete, men en bra innspurt reddet at Transocean kom ut av året på samme nivå på 7 dollar. Det var stille før stormen.

Ned 410 mill. dollar

For i 2020 har Transocean-aksjen kollapset. Fredag sluttet den på 2,44 dollar, men i går stupte den nye 30 prosent. 

Frederik W. Mohns aksjeverdier er forvitret til bare 525 millioner kroner. Tapet fra toppen utgjør 3,3 milliarder kroner.

Egentlig har verdifallet vært betydelig større, men ettersom Transocean handles i dollar, og den norske kronen har svekket seg kraftig i verdi, bremser dollarkursen for Mohns verdifall.

I dollar snakker vi om et verdifall på 410 millioner, hvilket på dagens dollarkurs tilsvarer 3,9 milliarder.

Transocean er ikke det eneste Frederik W. Mohn eier som faller i verdi. Fjord1 er ikke selskapet som hittil er hardest rammet. Her har Mohn verdier for 670 millioner.

DOF rammes derimot hardt, men Mohns aksjeverdier er ikke mer enn 57 millioner. Seismikkselskapet EMGS er kraftig ned i år, og Mohns verdier her er bare 27 millioner.

Forventet oppgang

Oljepumpearving Mohn kan takke en enorm egenkapital og lav belåning i sitt investeringsselskap for at ikke alt er borte. 

Ved utgangen av 2018 hadde han 300 millioner i rentebærende gjeld og en bokført egenkapital på 7,1 milliarder kroner.

Høsten 2018 beregnet Kapital Mohns formue til 9,1 milliarder kroner. I fjor høst var verdiene barbert til 6,4 milliarder. Mohn selv så for seg en helt annen utvikling. I årsberetningen til Perestroika skrev han «Transocean er verdens største riggselskap… Selskapet har lange kontrakter for store deler av flåten sin og er godt posisjonert for en eventuell oppgang i den globale riggaktiviteten».

Siden dengang er mye forsvunnet for Mohn - bare i Transocean er 800 millioner borte. Mohn besvarte ikke henvendelser i går.

frederik wilhelm mohn
transocean
Nyheter
Oljeservice
Børs