Coronakansellering for Polarcus

En kunde kansellerte en kontrakt med Polarcus som følge av lav oljepris og økt usikkerhet knyttet til coronaviruset.

Seismikkselskapet Polarcus mistet en kontrakt i Asia.  Foto: Polarcus

«Dette var hovedsakelig Covid-19-relatert,» skriver finansdirektør Hans-Peter Burlid i Polarcus i en epost til Finansavisen.

Mandag meldte seismikkselskapet Polarcus at en fire måneder lang kontrakt som var inngått for innhenting av seismiske data i Asia var blitt terminert av kunden.

Skipet som skulle ha utført oppdraget må dermed ut på leting etter en ny jobb.

Finansdirektøren har stor tro på at det lykkes, men er samtidig spent på hvordan effektene fra corona-viruset spiller inn på markedet fremover.

«Vi har ennå ikke sett noen innvirkning på anbudsaktiviteten, men det blir interessant å se hvor mange anbud som blir til kontrakter og hvor raskt dette skjer. Kombinasjonen av lav oljepris og Covid-19 er definitivt ikke positivt», skriver finansdirektøren i mailen.

COVID-19-RELATERT: Finansdirektør Hans-Peter Burlid i Polarcus. Foto: Iván Kverme

Tregere

Konkurrenten PGS opplyser at det går litt tregere i enkelte områder som følge av effektene av corona-viruset.

«Det har vært vanskelig å få tak i enkelte kunder i Asia, og nå i økende grad i Europa, noe som gjør at salgsprosesser i forbindelse med datasalg fra multiklientbiblioteket går tregt», skriver kommunikasjonsdirektør Bård Stenberg i PGS i en epost til Finansavisen.

Han opplyser for øvrig at det ikke er tegn til Covid-19-smitte blant mannskapet på PGS’ båter og at operasjonene går som de skal. Samtidig har ikke den lave oljeprisen slått inn. 

«Det er for tidlig å si noe om effektene av den lave oljeprisen, annet enn at det er veldig negativt», skriver Stenberg videre.

Ber om «coronalettelser» fra obligasjonseierne

Utfordringer med corona-viruset får også andre utslag. 

Mandag ettermiddag innkalte offshorerederiet Siem Offshore til et obligasjonseiermøte der det ber om lettelser i lånevilkårene frem til 30. juni.

Bakgrunnen er at lav oljepris og økt usikkerhet knyttet til corona-viruset gjør at rederiet er i ferd med å bryte kravet i låneavtalene om fri kontantstrøm. Selskapet forhandler med bankene om en løsning.

Ny, dårlig dag

Mandag ble nok en dårlig dag for oljeserviceaksjene på Oslo Børs.

Samlet falt de 9,5 prosent, og hele 20 oljeserviceaksjer utviklet seg svakere enn dette. Blant disse var nettopp Polarcus og PGS, med en nedgang på henholdsvis 16 og 21 prosent.

Verst gikk det med riggselskapet Borr Drilling, «som vanlig». Bare i løpet av gårsdagens handel halverte aksjen seg, og mandag ettermiddag kostet en Borr Drilling-aksje under 3 kroner. Hele selskapet var dermed verdsatt til 330 millioner kroner. Aksjen har falt 96 prosent i år.

Oljeprisen på 20-tallet

En fallende oljepris får ta sin del av skylden for at oljeserviceaksjene gikk sure på Oslo Børs.

Mandag ettermiddag lå et fat Brent-olje på rundt 31 dollar, etter å ha vært under 30 dollar litt tidligere på dagen.

– Det er ikke tegn til løsning mellom Opec og Russland, så markedet begynner å ta inn over seg at det kommer mye olje i markedet fremover, samtidig som etterspørselen ikke vil være altfor høy som følge av corona, sier analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux.