– Det blir helt natta for offshore

Den lave oljeprisen vil føre til dramatiske kutt i oljeselskapenes investeringer og skape enorme utfordringer for offshoreselskapene, mener DNB Markets.

VENTER TØFT OFFSHORE-MARKED: Analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets tror oljeselskapene vil skru investeringskranene kraftig igjen. Foto: Eivind Yggeseth

– Det blir helt natta for offshore, sier analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets.

Allerede før corona-viruset og krangelen mellom Saudi-Arabia og Russland slo ut i lavere oljepris, begynte det å se dystert ut for oljeservicesektoren. Med en oljepris på 50-tallet slet oljeselskapene med å holde investeringene oppe når de samtidig skulle gi aksjonærene en tilfredsstillende avkastning.

Etter at oljeprisen stupte under 30 dollar fatet ser det mer enn dystert ut, mener DNB Markets. I går ettermiddag falt den til 26 dollar - det laveste nivået på 17 år.

– Det vil bli brutale investeringskutt fremover, og for mange oljeserviceselskaper vil de kommende kvartalene handle om å overleve. De har få steder å gjemme seg, sier Huseby Karlsen.

Kutter investeringer

I går kom det flere eksempler på at oljeselskapene er i ferd med å kutte eller skyve på sine investeringer. BW Energy varslet at selskapet reduserer sine driftsinvesteringer i Gabon med 50 prosent i år, mens Panoro reduserer sine investeringer i Gabon med 40 prosent. Videre varslet DNO at selskapet kutter årets budsjett med 300 millioner dollar, tilsvarende 30 prosent.

Trenger 65 dollar

Huseby Karlsen i DNB Markets mener at de store oljeselskapene trenger en oljepris på minst 65 dollar pr. fat for å kunne ha kontantstrøm nok til å opprettholde investeringsnivået og gi avkastning til aksjonærene. I dag ligger imidlertid forwardkurven for oljeprisen på under 50 dollar fatet for de neste tre årene.

Skulle oljeprisen holde seg på dagens nivå på 30 dollar fatet, ser Huseby Karlsen for seg at investeringene kan bli kuttet med mer enn 50 prosent.

Kuttene ventes i hovedsak å ramme letevirksomheten og det som skjer i dypvannsområdene, noe det også gjorde i nedturen i 2014.

Det tror også analysesjef Erik Tønne i Clarksons Platou Offshore.

– Det er nok en del av det som skjer i dypvannsområdene som er såpass attraktivt at man vil se aktivitet der uansett, men kompliserte prosjekter med lang ledetid, særlig på dypvann, vil være av de største taperne, dessverre, sier Tønne.

Han venter venter sterk lagerbygging i år som følge av et negativt etterspørselssjokk på flere millioner fat, samtidig som oljeproduksjonen øker kraftig. Neste år vil gå med til en nedbygging av lagrene.

– Så det blir to år med lave priser, sier han.

Venter et ras av restruktureringer

Ifølge Huseby Karlsen står en rekke av oljeserviceselskapene overfor likviditetsutfordringer som må løses snart. 

Med dagens lave oljepris og dystre utsikter tror han at flere av dem må gjennom en restrukturering eller søke konkursbeskyttelse (Chapter 11). Dette inkluderer Borr Drilling, DOF, Noble, Pacific Drilling, Prosafe, Polarcus, Seadrill og Valaris, hvor aksjonærene risikerer at egenkapitalen vannes helt ut.

På mellomlang sikt mener DNB Markets at også Transocean, Diamond Offshore, PGS og Archer er restruktureringskandidater.

Rystad venter konkurser

Rystad Energy kommer også med dystre utsikter for mange av oljeserviceselskapene.

I en analyse som ble sendt ut tirsdag kveld anslår byrået at oljeselskapene vil redusere sine kjøp av oljeservicetjenester med 5 milliarder dollar i år på grunn av corona-viruset alene, og anslår at så mange som 200 oljeserviceselskaper, hovedsakelig i Norge og Storbritannia, kan stå overfor konkurs.

Vil overleve

Samtidig peker Huseby Karlsen på at det er selskaper som garantert kommer til å overleve. 

Den han først og fremst trekker frem er undervannsentreprenøren Subsea 7, men også TGS, CGG, Kværner og Maersk Drilling ventes ganske sikkert å komme gjennom nedturen uten en finansiell restrukturering.

Sannsynligvis vil dette også gjelde Odfjell Drilling, Shelf Drilling og Aker Solutions, tror DNB Markets-analytikeren.