Venter dramatiske kutt fra oljeselskapene

Oljeselskapene vil kutte prosjekter for 1.500 milliarder i år, tror Rystad Energy.

INVESTERINGSKUTT: Rystad Energy venter at mange nye prosjekter blir satt på vent i år. Foto: NTB Scanpix

Daglig melder oljeselskaper om reduserte investeringer som følge av oljeprisfallet og de negative effektene som coronaviruset vil ha på etterspørselen etter olje og gass.

Rystad Energy tror det blir en dramatisk endring i år.

En analyse som Rystad Energy har foretatt, viser at lete- og produksjonsselskapene trolig vil redusere sine prosjektsanksjoneringer med hele 131 milliarder dollar i år, eller nesten 1.500 milliarder kroner. Det tilsvarer et fall på rundt 68 prosent.

OLJESELSKAPENE MÅ SE PÅ INVESTERINGSPLANENE SINE: Analysesjef Audun Martinsen i Rystad Energy. Foto: Jon Skille Amundsen

– Oppstrømsselskapene er nødt til å se nærmere på kostnadsnivået og investeringsplanene sine for å motvirke effekten av lavere oljepriser og lavere etterspørsel. Selskapene har allerede begynt å redusere investeringene for 2020, sier analysesjef Audun Martinsen i Rystad Energy.

Store kutt selv med høyere oljepris

I 2019 sanksjonerte oljeselskapene prosjekter for 192 milliarder dollar, og i utgangspunktet ventet Rystad Energy at det ville ligge på omtrent samme nivå i år.

Dersom Brent-prisen i gjennomsnitt blir liggende på rundt 30 dollar fatet i 2020, noe Rystad Energy anser som stadig mer sannsynlig, estimerer imidlertid analysebyrået at investeringer for bare 61 milliarder dollar vil bli sanksjonert i år. Av dette er halvparten onshore-prosjekter og halvparten offshore.

Selv med en gjennomsnittlig oljepris på 40 dollar fatet venter Rystad Energy et kutt i sanksjoneringene på hele 57 prosent i år.

Dette kan igjen få store konsekvenser for oljeserviceselskapene på sikt.

Vil utsette tross lav break-even

Selv for prosjekter med en break-even-pris på under 40 dollar fatet venter Rystad Energy at sanksjoneringene kan bli forsinket med mange måneder fordi mange oljeselskaper ønsker å vente til spredningen av coronaviruset avtar og oljemarkedet begynner å ta seg opp igjen.

Analysebyrået venter blant annet at prosjekter som LLOGs Shenandoah-prosjekt og Shell-opererte Whale i Nord-Amerika kan gå mot forsinkelser, mens ExxonMobils Greater Liza utenfor Guyana er blant de større som ventes å bli sanksjonert i år.