Nær-døden-opplevelse for riggselskapene

Oljeselskapene barberer letebudsjettene sine, noe som får dramatiske konsekvenser for riggselskapene. Kontraktstermineringene hagler og flere anbud trekkes tilbake.

OPPLAG NESTE: Flere rigger i kan havne i opplag dersom ikke oljeprisen og sanksjoneringsativiteten tar seg opp igjen snart. Foto: Anders Horntvedt

– De som lå tynt an, ligger enda mer tynt an nå. Alle kommer seg ikke gjennom dette, sier rigganalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets.

Riggnæringen fikk et brutalt møte med veggen etter oljeprisfallet i 2014. Med gjeldstunge balanser måtte flere selskaper gjennom smertefulle restruktureringer.

Idet næringen begynte å se lyset med høyere etterspørsel og dagrater, kom coronaviruset og et nytt oljeprisras.

Dobbeltsmellen har fått alle de store, globale oljeselskapene til å barbere letebudsjettene sine. 

Det samme har norske selskaper som Aker BP, DNO, Okea og Equinor. Sistnevnte kunngjorde onsdag at det kutter årets leteaktivitet med 400 millioner dollar – over 4 milliarder kroner.

Oljeselskapene ser i gjennomsnitt ut til å kutte sine letebudsjetter med 20–30 prosent.

Det er det verste som kunne skje for riggselskapene, hvor flere var helt avhengige av en snarlig bedring i markedet for å unngå en ny runde med kreditorene. Mye tyder på at aktivitetsfallet vil bli bratt.

VENTER NEGATIV NYHETSSTRØM I RIGGMARKEDET: Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets. Foto: NTB SCANPIX

– Alt er på hold nå, og det er lite sannsynlig at det blir tildelt kontrakter de kommende ukene som følge av den lave oljeprisen. Det har vært termineringer av kontrakter, og jeg tror vi kommer til å se mer av det. Oljeselskapene bruker nå tiden på å gå gjennom prosjektene sine, og de kommer til å sanksjonere færre prosjekter, sier Kvernland.

Ordrebøkene svekkes

På én uke har det Dubai-baserte og Oslo-noterte riggselskapet Shelf Drilling fått skrelt vekk tilsammen 21 måneder av to riggkontrakter, og tirsdag meldte Maersk Drilling om terminering av en betydelig kontrakt med Tullow Oil i Ghana, noe som gjør at to milliarder kroner i ordrereserve faller bort.

– Fellesnevneren er at det nå skjer uten at riggselskapene får noen form for kompensasjon. Årsaken er at kontraktene ble inngått i et svakt marked – der man ikke hadde nok makt til å få slike klausuler inn i avtalene, sier analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier.

VENTER EN BØLGE AV RESTRUKTURERINGER: Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier. Foto: NTB Scanpix

Dersom dagens situasjon med lave oljepriser vedvarer, tror analytikere Finansavisen har vært i kontakt med, at oljeselskapene vil bruke de mulighetene de har til å komme seg ut av kontrakter.

– Små kontraktsbrudd som tidligere har vært uproblematiske, kan nå potensielt bli brukt som exitmuligheter av oljeselskaper som ønsker å redusere eksponeringen. Vi har inntrykk av at det akkurat nå sitter advokater både hos rigg- og oljeselskapene som går gjennom kontraktene med forstørrelsesglass, sier Tobias Eckbo og Fredrik Stene i Clarksons Platou Securities.

TROR KONTRAKTER SAUMFARES: Analytiker Tobias Eckbo i Clarksons Platou Securities. Foto: Clarksons Platou Securities

Investeringskuttene betyr trolig også færre kontrakter å kjempe om i tiden som kommer. Allerede er flere anbud trukket i områder som Sørøst-Asia, Mexicogulfen og Vest-Afrika.

Oslo-noterte BW Energy har ifølge RigLogix nylig kansellert anbudet for en jackup-rigg som skulle bore fire pluss fire brønner utenfor Gabon i 2021.

Ifølge Pareto Securities hersker det også usikkerhet rundt den Woodside-opererte Sangoma-utviklingen utenfor Senegal, der riggkontraktene som er tildelt Diamond Offshore, kan være i fare.

VENTER RESTRUKTURERINGER: Analytiker Fredrik Stene i Clarksons Platou Securities. Foto: Clarksons Platou Securities

Restruktureringsbølge

– Dersom riggratene faller, er det sannsynlig at flere av de høyt gearede selskapene må restrukturere balansene sine, sier Eckbo og Stene i Clarksons Platou.

De får full støtte av Daul i ABG.

– Dagens situasjon kommer til å velte mange riggselskaper inn i en restrukturering. Etter flere år hvor man har skjøvet problemene foran seg, blir det tid for handling, sier analytikeren.

Selskaper som Seadrill og Valaris har fortsatt godt over 50 milliarder kroner i gjeld, og begge har satt i gang prosesser for å håndtere dette.

– Etter at balansene er renset blir det konsolidering inn i større og færre aktører, sier Daul.

– I tillegg kan «rene» balanser være en trigger for M&A-aktivitet, sier Clarksons-duoen.

Finansavisen har vært i kontakt med flere riggselskaper på Oslo Børs, men bare Odfjell Drilling  har returnert våre henvendelser.

«Vi har dessverre ingen kommentarer til dette. Vi jobber med det vi kan påvirke – det er god og sikker drift, sikre mer arbeid og generelt håndtere situasjonen slik den er på best mulig måte», skriver Eirik Knudsen, ansvarlig for investorrelasjoner i Odfjell Drilling, i en epost.

Kjøpsmuligheter i aksjemarkedet

– Frykten rår, og aksjemarkedene kommer til å være volatile en stund fremover. På et eller annet tidspunkt vil det imidlertid snu, sier Kvernland, som mener det allerede nå kan gjøres gode kjøp blant riggaksjene.

Selv har Nordea-analytikeren majoriteten av riggaksjene på «kjøp», hvor hun foretrekker selskaper med en robust balanse, god kontraktsdekning, relativt sterk likviditet og bedre kontantstrøm enn konkurrentene. Favorittene er Odfjell Drilling, Shelf Drilling og Maersk Drilling.

Daul i ABG Sundal Collier har derimot satt samtlige anbefalinger på hold.

– Det kan argumenteres for at Maersk Drilling og Odfjell Drilling er godt forberedt til å takle nedturen, men usikkerheten rundt kontraktstermineringene og negativ nyhetsstrøm vil prege sentimentet hos investorene, sier han.