Svakeste kontraktsfangst på to år

Riggselskapet Transocean har ikke hatt svakere ordreinngang på over to år.

IKKE LIKE FETT: Kontraktene blir stadig færre og termineringene stadig flere i riggmarkedet. Foto: NTB Scanpix
Oljeservice

Oljeselskapene har virkelig satt på bremsene etter oljeprisens fall og utbruddet av covid-19-viruset. Det har blant annet Transocean fått merke.

Riggselskapet, med en flåte på 41 flytende borerigger, hadde en netto ordreinngang på skarve 10 millioner dollar, viser selskapets seneste kvartalsvise flåteoppdatering.

Det er det laveste nivået på over to år, ifølge meglerhuset Kepler Cheuvreux.

Selskapet har kun sikret seg én ny kontrakt siden forrige oppdatering, og dette var en opsjon i en eksisterende kontrakt. Samtidig ble kontrakten for ultradypvannsboreskipet «Discoverer India» (2010) terminert. Boreskipet har operert for Burullus utenfor Egypt siden tredje kvartal i fjor til en rate på 135.000 dollar pr. dag. Burullus hadde erklært en opsjon med varighet fra april til august i år til en rate på 170.000 dollar pr. dag, men denne blir det altså ingenting av. Transocean mottar et termineringsgebyr, uten at størrelsen på dette er oppgitt.

Borr rammet

Den seneste uken er også Borr Drilling blant dem som har fått varsel om terminering av kontrakter, noe Finansavisen har omtalt. Exxon kutter leien av de oppjekkbare boreriggene «Gerd» og «Groa» over et halvt år før tiden, samtidig som riggen «Norge» får kuttet sin kontrakt med BW Energy med tre måneder.

Amerikanske Noble har også fått forkortet kontrakter på noen av sine rigger den seneste uken.

Både Noble og Borr Drilling er samtidig tildelt kontrakter. Det samme er Seadrill, som nå bekrefter at ExxonMobil leier boreskipet «West Saturn» (2014) fra tidlig neste år. Skipet skal bore utenfor Brasil til en dagrate som antas å ligge lavt på 200.000-tallet.

Petrobras stanser produksjon

I tillegg til at oljeselskapene ser et mindre behov for leterigger, vurderer de også å redusere produksjonen på flere felt. Dette har Petrobras gjort noe med.

Denne uken besluttet det brasilianske oljeselskapet å stanse produksjonen på 62 plattformer, deriblant i Campos-bassenget. Det tilsvarer 70 prosent av alle plattformene som selskapet opererer i Brasil.

Petrobras kunngjorde allerede i mars at det kunne komme til å redusere oljeproduksjonen med 200.000 fat pr. dag som følge av den lave oljeprisen og lavere etterspørsel knyttet til coronaepidemien.

Plattformene som stanses, klarer ikke å forsvare produksjon til dagens lave oljepris, og de utgjør tilsammen et kutt på 23.000 fat pr. dag. Enhetene skal allerede være en del av eiendelene som Petrobras har lagt ut for salg.