Philippe Sissener: Uunngåelig med restruktureringer i offshore

Philippe Sissener tror offshore-bransjen må endre seg, og er redd flere selskap ikke hadde livets rett allerede før coronakrisen.

24.04.2020
Oljeservice

 – Vi tror definitivt det er uunngåelig med en god del restruktureringer, og hvert fall reforhandlinger og forlengelser av gjeld. Spesielt i offshore-sektoren tror jeg de nå innser at løsningen de satte for et par år siden, med å bare skyve problemene frem i tid, ikke fungerer lenger. Nå må det tas større tak, sier Philippe Sissener, forvalter i Sissener Canopus, til Finansavisen.

Se hele intervjuet over.

Det store fallet i oljeprisen dette året, som skyldtes lavere etterspørsel på grunn av coronaviruset og ringvirkninger i kampen mot det, skaper utfordringer for både olje- og offshoresektoren.

–  Hovedproblemet for oljeservice er at inntjeningen deres avhenger av oljeprisen. Når oljeprisen er på 20 dollar fatet, brukes ikke penger på nye felter. Generelt på alt av oljeservice er deres inntekter utgiftene til oljeselskapene. Når oljeselskapene skal spare penger, er det null inntjening på serviceselskapene. For en del av dem hadde de kanskje ikke livets rett selv før corona, sier Sissener.

Under den forrige oljekrisen kom det flere restruktureringer i offshoresektoren. Sissener mener at det er et problem fortsatt at det finnes for mange båter og rigger. 

Trekker frem Maersk og Odfjell

Nå ser han flere selskap i sektoren som sliter med gjeld, og nevner Solstad Offshore, DOF Subsea og Siem Offshore som eksempler.

– Når det er totalt bortfall (av inntekter) er det knapt noen riggselskaper i verden som vil komme seg unna. Vi tror Maersk og Odfjell kanskje er blant de mer solide, sier Sissener.

FORVALTER: Philippe Sissener. Foto: Iván Kverme


Han venter at det kan bli en blanding av konsolidering og konkurser i sektoren, men på lang sikt ser han håp.

– Dagens situasjon er ikke morsom for noen. Men vi tror offshore blir en relativ vinner, spesielt med tanke på kronekursen vi har, så er norsk sokkel veldig konkurransesterk. Vi tror absolutt på en fremtid for offshore, men med en annen kapitalstruktur og balanse enn noen av selskapene har i dag, understreker Sissener.

Usikker på oljeprisen

Han sier de er lite eksponert i sektoren, men har noe i oljeselskaper, deriblant Aker BP. Fondet er skeptisk til selskaper med mye gjeld, med mindre det er forfall langt frem i tid og selskapet har god likviditet. 

Sønnen til Jan Petter Sissener synes det er vanskelig å spå utsiktene for oljeprisen fremover.

– Det er ingen som vet når markedet åpner, eller når vi skal fly igjen. Det er fly og bil som kanskje er de største driverne av oljeprisen. Da vi ikke skulle fly mer over natten plutselig, skaper du et vakuum i etterspørselen. Vi vet ikke når vi kommer i balanse igjen, sier Philippe Sissener. 

sissener
sissener canopus
philippe sissener