Børshopp for Magseis

Investorene tok godt imot kvartalsrapporten til Magseis Fairfield, som høvler kostnadene for å ri av stormen i markedet.

PÅ OPPDRAG: Magseis benytter subseaskipet «Rem Saltire», som tilhører Rem Offshore, i Mexicogulfen. Oppdraget varer inn i fjerde kvartal 2020. Foto: Magseis Fairfield
Oljeservice

Aksjekursen til Magseis Fairfield fikk fart på seg etter at havbunnseismikkselskapet la frem rapporten for første kvartal tirsdag.

Noen timer inn i handelen var aksjen opp hele 41,67 prosent til 1,70 kroner før den falt noe tilbake igjen. Ved 15-tiden ble aksjen omsatt for 1,54 kroner, opp 28 prosent.

Omsetningen er riktignok relativt beskjeden, rundt 15 millioner kroner kl. 15.

Og som analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier påpeker;  – Prosentene blir fort høye når aksjen har gått fra 14,50 kroner til 1,50 kroner på ett år.

Store kostnadskutt

Carel Hooijkaas har hatt syv travle måneder som konsernsjef i Magseis.

Siden han tok over i fjor høst, har han hentet 30 millioner dollar i ny egenkapital, refinansiert gjeld, og i løpet av de siste seks ukene banket igjennom massive kostnadskutt som en reaksjon på den drastiske markedsutviklingen.

– Vi har gjort tiltak for å tilpasse oss en ny virkelighet som et resultat av pandemien og lavere oljepriser. Vi har klart dette og fremstår som et sterkere selskap etter restrukturering og refinansiering, sier Hooijkaas.

Sammenlignet med fjoråret reduseres de administrative kostnadene i 2020 med 60 prosent til 25 millioner dollar, mens investeringene kuttes med rundt 80 prosent til 15 millioner dollar.

Magseis er foreløpig ikke blitt offer for kontraktkanselleringer, og selv om det er færre oppdrag å kjempe om, presiserer selskapet at det er i samtaler med kundene om nye muligheter.

Handlekraftig

Olaisen mener rapporten marginalt var på den positive siden med helt ok tall.

– Ledelsen virker handlekraftig ved å kutte kostnader og capex, samt veldig troverdig og realistisk med tanke på utsiktene. De sier det som det er – på kort sikt blir det tøft.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet en ordrereserve på 169 millioner dollar og en kontantbeholdning på 65,8 millioner dollar.

Olaisen tror selskapet skal kunne klare seg greit likviditetsmessig ut 2020.

Om de klarer å ri av stormen slik konsernsjefen tror, avhenger imidlertid av hvor dårlig markedet blir før det blir bedre og hvor lang tid bedringen tar, påpeker han.

Magseis Fairfield

(Mill. USD.)1. kv./20201.kv./2019
Driftsinntekter53,3119,5
Driftsresultat5,810,4
Resultat før skatt−8,1−7,4
Resultat etter skatt−12,0−11,2