Hedgefond befester posisjonen i Borr Drilling

Orbis Asset Management mener Borr Drilling-investeringen har vært kostbar. Mens Tor Olav Trøim ble vannet ut i emisjonen, kjøpte hedgefondet seg opp.

VANNES UT: Tor Olav Trøim får redusert eierskapet sitt i Borr Drilling etter emisjonen. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Oljeservice

Mens Tor Olav Trøim, styreleder Pål Kibsgaard og trolig oljeservicegiganten Schlumberger vannes ut, befester hedgefondene Granular Capital og Orbis Asset Management posisjonen som to av de største eierne i skadeskutte Borr Drilling.

Orbis, grunnlagt av den nå avdøde sør-afrikanske milliardæren Allan Gray, tok en drøy femtedel av emisjonen som ble gjennomført i riggselskapet torsdag, og øker med det eierandelen fra 9,62 til 13,11 prosent.

Til tross for en ekstremt røff reise som Borr-aksjonær - bare siden nyttår er papirtapet på nær 800 millioner kroner - utviser fondet en oppsiktsvekkende stor tro på at investeringen skal lønne seg.

I fjor sommer kom en aldri så liten innrømmelse om at investeringen hadde vært kostbar, men fondet lastet likevel opp med mer.

«Med en markedsverdi på rett over 1 milliard dollar og en forretning som er alt annet enn forutsigbar, er Borr Drilling blitt straffet nådeløst i dagens marked. Siden vår første investering har aksjen falt nesten 40 prosent, noe som beviser – dersom det kreves – at timing ikke er vår sterke side. Det vi kan si er at den seneste nedgangen har gjort Borr-aksjen mer attraktiv for oss, og vi har benyttet muligheten til å øke posisjonen», het det i en oppdatering.

Vannet ut

Borr Drilling-grünnlegger Tor Olav Trøim valgte, eller klarte ikke, å opprettholde sin eierandel i riggselskapet i emisjonen. Han ble dermed vannet ut fra rundt 8 prosent til en eierandel på drøyt 6 prosent. 

Det lyktes ikke Finansavisen å få en kommentar fra Trøim fredag.

Også styreleder Kibsgaards ble vannet ut i emisjonen, og fredag var det lite som tydet på at  Schlumberger, selskapets til nå største aksjonær, hadde tegnet seg i emisjonen.

London-baserte Granular Capital eier nå 15,77 prosent av aksjene i Borr.

Emisjon en del av løsningen

Borr Drilling har slitt i lengre tid, og onsdag varslet selskapet at det tapte 87 millioner dollar i første kvartal.

Samtidig opplyste riggselskapet at det var i samtaler med verft og kreditorer om en løsning som skal sikre det finansielt frem til 2022 selv om det ikke skulle klare å vinne ytterligere kontrakter i denne perioden. Målet er å forbedre likviditeten med 315 millioner dollar.

Sent onsdag kveld kom det en ny melding fra Borr Drilling om at selskapet ville hente 30 millioner dollar, eller drøyt 300 millioner kroner, i egenkapital. I løpet noen timer Kristi Himmelfarts dag fikk meglerhusene Clarksons Platou Securities, Fearnley Securities og Pareto Securities på plass den sårt tiltrengte egenkapitalen til det kriserammede riggselskapet.

Kapitalen var trolig et minimum for å få banker og verft med på lånelettelser og utsettelser av renter og avdrag frem til starten av 2022.

God deal, men caset ikke endret

Borr Drilling-emisjonen ble gjort til 6,45 kroner pr. aksje - en premie i forhold til kursen dagen før på 5,94 kroner. Da aksjemarkedet åpnet fredag morgen skjøt Borr-aksjen opp mer enn 50 prosent, før den falt noe tilbake igjen.

- Selskapet har fått en overraskende god deal med bankene og verftet, med et lite egenkapitalbeløp  i forhold til de lettelsene som er gitt i form av renter og avdrag, som de slipper å betale over det neste halvannet året, sier analytiker Steffen Evjen i Danske Bank til Finansavisen.

Evjen kuttet i april kursmålet på riggselskapet til 1 krone og mener at grepene Borr nå tar ikke endrer caset betydelig i hans øyne.

OUT OF THE MONEY:  - Denne aksjen er og blir en opsjon, som fortsatt er godt ute av pengene, sier analytiker Steffen Evjen i Danske Bank Markets om Borr Drilling-aksjen. Foto: Iván Kverme

– Selskapets problem er at de har alt for høy gjeld og kapitalkostnader sammenlignet med inntjeningsevnen. Så lenge all gjeld og nybyggforpliktelser er intakt og kun skjøvet ut i tid, utsetter de bare problemet fremfor å løse det. Med mindre riggmarkedet får et uventet oppsving over det neste året, regner jeg med at de er tilbake til tegnebrettet om et års tid, sier han.

- Opsjonaliteten i aksjen er styrket noe, men denne aksjen er og blir en opsjon, som fortsatt er godt ute av pengene.

- For lite, for sent

Analytiker Vidar Lyngvær i Sparebank1 Markets er langt på vei enig.

– Gitt at selskapet fortsatt er høyt belånt og at det bare har sikret likviditeten for 2020 og 2021, tror vi dette kan være for lite og for sent, men det er mulig at det går, sier han.

- FORTSATT HØYT BELÅNT: Analytiker Vidar Lyngvær i Sparebank1 Markets. Foto: Foto: Iván Kverme

Ifølge Lyngvær indikerer torsdagens emisjon en pris på Borr Drilling på 100 millioner dollar. Samtidig har riggselskapet 2,6 milliarder dollar i gjeld og nybyggforpliktelser. Han estimerer at selskapet har en netto rentebærende gjeld pr. jack-up-rigg på rundt 93 millioner dollar.vidar 

Borrs løsning skal holde selskapet flytende til andre kvartal 2022. En av Lyngværs bekymringer er at Borrs konkurrenter i mellomtiden får refinansiert sine balanser og kommer ut på den andre siden så godt som gjeldfrie. Da vil Borr slite med å holde seg attraktiv i konkurransen om riggjobbene.

– Så kan man bare håpe på at markedet har styrket såpass innen andre kvartal 2022 at selskapet har klart å sikre lønnsomt arbeid og at refinansieringen av gjelden går greit, sier Lyngvær.

borr drilling
hedgefond
tor olav trøim