Full krise i Vest-Afrika

Offshoremarkedet i Vest-Afrika er i full krise. To oljeselskaper skal være i ferd med å terminere kontrakter for inntil 70 offshore serviceskip.

RØFT I VEST-AFRIKA: Offshorerederiene seiler i røff sjø i Vest-Afrika. Avbildet er ankerhåndteringsskipet «Sayan Duke» da det inngikk i Bourbon-flåten som «Bourbon Surf» og opererte utenfor Angola. Sammen med søsterskipet «Bourbon Borgstein» ble det solgt til russiske Sevnor i vinter. Foto: NTB Scanpix
Oljeservice

Covid-19-pandemien og oljeprisfallet rammer offshorenæringen hardt. 

Aller verst har det trolig gått utover markedet i Vest-Afrika, der både virusmitte og kontraktstermineringer sprer seg med lynets hastighet.

I Angola, regionens nest største oljeprodusent etter Nigeria, har all leteaktivitet opphørt, ifølge Reuters. Kontrakter termineres, rigger sendes til land og behovet for skip tørker opp.

Finansavisen erfarer at to store oljeselskaper er i ferd med å terminere kontraktene for 50 til 70 offshore serviceskip i Angola og Nigeria. Disse ventes å bli lagt i opplag eller sendt andre steder.

Bourbon Offshore og Tidewater er blant rederiene som sannsynligvis blir sterkest berørt. AIS-data viser at supplykjempene har en betydelig tilstedeværelse i området.

Regionens største oljeselskaper er Chevron, Eni, ExxonMobil og Total.

Stans for norske riggselskaper

Borr Drilling og Seadrill er blant riggselskapene som får føle Afrika-krisen på kroppen.

Seadrills boreskip «West Gemini», som er på kontrakt i Angola til minimum mars neste år, ligger nå uvirksom ved land i Namibia.

Der har boreskipet selskap av de to boreskipene som tilhører Seadrills joint venture Sonadrill, hvorav det ene er på kontrakt med Total i Angola. Det andre er foreløpig uten oppdrag.

Borr Drilling ble tidligere i vår varslet av ExxonMobil om suspendering av kontraktene for to oppjekkbare borerigger i Nigeria.

Det foreligger en mulighet for at riggene kan returnere til sine jobber igjen, men ifølge Borr vil riggene forlate Nigeria i løpet av mai/juni. Frem til september vil selskapet motta dagrateutbetalinger.