<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PGS overrasker positivt

Går mot høyere inntekter enn ventet i andre kvartal.

Publisert 9. juli 2020
Oppdatert 9. juli 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
OPPDATERER: PGS gir en pekepinn på hvordan andre kvartal gikk. Her representert ved fartøyet Ramform Titan. Foto: PGS

Seismikkselskapet PGS venter totale segmentinntekter på 138 millioner dollar i andre kvartal, går det frem av en børsmelding torsdag.

Ved utgangen av hvert kvartal sender selskapet ut en oppdatering om flåteutnyttelsen og ventede inntekter. De fullstendige resultatene for kvartalet legges frem først torsdag 23. juli.

Aksjen løftet seg

Ifølge data hentet inn av Bloomberg ventet analytikerne en omsetning på 125 millioner dollar, estimater selskapet selv hentet inn fra analytikerne indikerte på sin side at analytikerne ventet en omsetning på 121 millioner dollar.

Forhåndsfinansieringen av multiklient-seismikk, seismikk selskapet henter inn for egen regning og selger til flere kunder, ventes å være på 66 millioner dollar, mens kontraktsinntektene ventes til 31 millioner dollar. Salg av allerede innhentet seismikk, såkalte «late sales» var omtrent 36 millioner dollar.

Oslo Børs' andre seismikkjempe, TGS, la også frem bedre tall en ventet da de kom med sin flåteoppdatering onsdag, noe Fearnley-analytikerne tilskrev godt salg av hylleseismikk.

Markedet tok tallene godt i mot, og sender PGS-aksjen opp 6,3 prosent til 3,6 kroner i 12-tiden torsdag. Så langt i år har aksjen fått en real smell, og er ned i overkant av 79 prosent.

Fulgt planen

– Vi gikk inn i kvartalet med en god ordrereserve, og har fått gjennomført prosjektene som planlagt Vi ser naturligvis at den betydelige reduksjonen i oljeselskapenes budsjetter, som følge av dagens markedssituasjon har effekt, særlig innenfor «late sales», sier medie- og IR-kontakt Bård Stenberg til Finansavisen.

Pr. 31. mars var selskapets ordrebok verdt 217 millioner dollar.

Noe videre syn på markedet venter selskapet med å dele til kvartalspresentasjonen om to uker.

– Vi annonserte ytterligere kostnadsreduksjoner i starten av juni, utover kapasitetsreduksjonene vi har kommunisert tidligere i år, og når den landbaserte reorganiseringen er gjennomført vil vi ha en årlig «run rate» kostnadsbase på omtrent 400 millioner dollar, det er 200 millioner dollar mindre enn vi hadde planer om ved inngangen av 2020.

Kostnadsreduksjonene omfatter blant annet midlertidige permitteringer, lønnsfrys og bortfall av bonuser, i tillegg til å legge skip i opplag.

I løpet av kvartalet har selskapet lagt to skip, «PGS Apollo »og «Sanco Swift» i kaldt opplag, og skal ifølge Stenberg, legge ytterligere ett fartøy i varmt opplag i begynnelsen av tredje kvartal. Dermed blir selskapet sittende med fem fartøyer i operasjon.

Fartøysstatistikken omfatter pr. andre kvartal åtte fartøyer for innhenting av 3D-seismikk, 15 prosent av kapasiteten til disse skipene ble viet til kontraktseismikk og 50 prosent til multiklientseismikk. 21 prosent av kapasiteten ble brukt på transportetapper, og 14 prosent i opplag.