Opptur for Aker Solutions

For andre kvartal venter Aker Solutions en omsetning på 5,4 milliarder og et ordreinntak på 7 milliarder kroner. Den positive overraskelsen sendte Røkke-aksjen til værs. 

POSITIV OVERRASKELSE: Adm. direktør Luis Araujo i Aker Solutions kunne overraske positivt mandag.  Foto: Foto: Iván Kverme
Oljeservice

Mandag sendte Aker Solutions uten en oppdatering i forkant av kvartalsrapporten som legges frem på onsdag. Ifølge oppdateringen venter det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet driftsinntekter på om lag 5,4 milliarder kroner, og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på rundt 230 millioner kroner. 

Dersom en ser bort fra spesielle poster, som hovedsakelig omfatter restruktureringskostnader på 115 millioner kroner, venter selskapet en EBIDTA på 350 millioner kroner. 

Markedet reagerte med å sende aksjen kraftig opp fra start, etter den første halvtimen med handel var aksjen opp over 14 prosent, mens den ved ved 15.30-tiden hadde hentet seg inn igjen til en oppgang på 6,7 prosent til 9,23 kroner. Det seneste året har Aker Solutions-aksjen fått juling, og har falt 71,4 prosent. Bare siden årsskiftet er aksjen ned 62 prosent.

Stor ordreinngang

«Aker Solutions har sendt ut et positivt resultatvarsel som indikerer at andre kvartal blir bedre enn fryktet», skriver Pareto Securities' energi-analytikere i en oppdatering. Meglerhuset hadde ventet et ordreinntak på rundt 6,5 milliarder og EBITDA ekskludert restruktureringskostnader på 253 millioner kroner, mens analytikerkonsensus ifølge meglerhuset lå rundt 211 millioner kroner. 

Bedringen tilskriver både selskapet og Pareto-analytikerne høy aktivitet. 

Etter flere store kontraktstildelinger de seneste ukene, deriblant en kontraktsforlengelse med Aker BP verdt 1,7 milliarder og to Equinor-kontrakter på til sammen 2,5 milliarder,  er ordreinntaket for andre kvartal ventet å ende på 7 milliarder kroner. 

Til sammenligning hadde Aker Solutions i fjorårets andre kvartal en ordreinngang på 3,6 milliarder kroner.

– Det har vært full rulle på norsk sokkel siden skattepakken trådte i kraft i juni. Det har som vi så forrige uke hatt positiv effekt hos Kværner. På onsdag blir det spennende å se om selskapet sier noe mer om hvordan det ser marginutviklingen og året som helhet, og om det eventuelt justerer på guidingen, sier Kepler Cheuvreux-analytiker Magnus Olsvik til Finansavisen. 

Optimisme på norsk sokkel

Da selskapet la frem resultatene for første kvartal 30. april ventet det at inntektene for året som helhet ville reduseres med 30 prosent sammenlignet med fjoråret. 

– Blir det et kvartal for positive overraskelser?

– For selskaper med hoveddelen av eksponeringen mot norsk sokkel kan det være tilfellet, mens selskapene som er eksponert mot resten av verden trolig vil ha et tungt kvartal. For eksempel kan man kanskje se den samme utviklingen hos Subsea 7 (Olsvik dekker ikke selskapet, red.anm), men i noe mindre grad ettersom selskapet også har stor internasjonal eksponering, sier Olsvik.