Brukte 272 mill. på restrukturering første halvår

Første halvår har vært krevende for Aker Solutions med knallrøde tall på bunnlinjen. Nå skal selskapet kutte kostnader på én milliard.

MILLIARDKUTT I KOSTNADER: Konsernsjef i Aker Solutions Luis Araujo (t.v.) og finansdirektør Ole Martin Grimsrud har allerede kuttet kostnader med 900 millioner kroner. Foto: NTB Scanpix
Oljeservice

– Til tross for særlig utfordrende forhold har vi klart å holde produktiviteten oppe og fullføre viktige leveranser til våre kunder, sier adm. direktør Luis Araujo i Aker Solutions.

Oljeserviceselskapet har virkelig fått kjenne på kostnadene ved en restrukturering. Bare i første halvår brukte Aker Solutions 272 millioner kroner på restrukturering, hvorav brorparten av kostnadene gikk til nedbemanning.

Under kvartalspresentasjonens spørsmålsrunde ble coronavirusets økonomiske innvirkning på selskapet tatt opp.

– I første kvartal var coronapåvirkningen omtrent 60 millioner kroner, mens innvirkningen i andre kvartal var på cirka 500 millioner, svarte finansdirektør i Aker Solutions Ole Martin Grimsrud på spørsmålet.

Kostnadskuttprogram på 1 mrd.

Som svar på nye markedsforhold kunngjorde Aker Solutions i april tiltak for å redusere kostnader og beskytte selskapets balanse.

Kortsiktig påløper det også en del kostnader ved en slik restrukturering. Det sagt, så hadde selskapet allerede i slutten av juni oppnådd om lag 90 prosent av reduksjonsmålet på 1 milliard kroner.

I tillegg har det også kuttet investeringer med 40 prosent fra 2019-nivået til 500 millioner kroner.

På kvartalspresentasjonen ga adm. direktør og finansdirektør klare tegn på at de har stor tro på at målet vil nås innen året er omme. 

Aker Solutions

  • Internasjonalt oljeserviceselskap med hovedkontor på Fornebu i Bærum, og avdelinger over hele verden. 
  • Adm. direktør er Luis Arauji og styreleder er Røkkes høyre hånd, Øyvind Eriksen. 
  • Selskapet er en del av det Kjell-Inge Røkke-dominerte Aker-konsernet.

Dobling av ordreinntak

Aker Solutions, som er en del av det Kjell Inge Røkke-kontrollerte konsernet Aker, kunne vise til et omsetningsfall på over 2 milliarder kroner sammenlignet med fjorårets andre kvartal. 

Det var ventet enda større inntjeningsnedgang, og konsensus var 4,7 milliarder kroner mot 5,4 milliarder.

Det kommer av at oljeselskaper på generell basis kuttet investeringsplanene med mellom 20 og 30 prosent grunnet lav oljepris.

Etter at oljenæringen i Norge mistet omtrent 50.000 arbeidsplasser under forrige nedtur, gikk store aktører fra oljenæringen og tillitsvalgte sammen for å komme frem til en løsning for å redde milliarder av verdier og titusener av arbeidsplasser.

Løsningen ble oljeskattepakken, som har gitt Aker Solutions et skritt i riktig retning.

Selskapet sikret blant annet en intensjonsavtale med Equinor for å levere undersjøiske produksjonssystemer og utstyr til Askeladd Vest- og Breidablikk-felt.

Videre forlenget Aker Solutions kontrakter på to år for vedlikehold og utbedringer på en rekke felt for Aker BP: Ula, Skarv, Valhall og Tambar.

Dette har gitt Aker Solutions mer enn en doblet ordreinngang fra fjorårets andre kvartal, og er 6,9 milliarder kroner i år mot 3,8 milliarder foregående år. For hele første halvår har økningen for ordreinngang vært på i underkant av 50 prosent, fra 9,3 milliarder til 13,6 milliarder.

Nøytrale anbefalinger

Av 19 analytikere som følger selskapets aksje, har ti hold-anbefaling. Fem stykker sier kjøp og fire selg. Gjennomsnittskursmålet på aksjen er 30 øre under dagens kurs, som i skrivende stund er 9,19 kroner pr. aksje.

Aker Solutions guider at inntektene for 2020 vil ende et sted mellom 21 og 22 milliarder kroner, mot en tidligere guiding på under 20 milliarder. I en oppdatering fra Pareto Securities onsdag morgen, estimerer de enn omsetning på 21,2 milliarder for 2020. 

Fredag forrige uke barberte Pareto Securities kursmålet på aksjen fra 20 til 9 kroner, og endret anbefaling fra kjøp til hold grunnet reduserte estimater.

Aker Solutions

(Mill. kr)2. kv./202. kv./19
Driftsinntekter5.3617.525
Driftsresultat232623
Resultat før skatt–206–20
Resultat etter skatt–171–11
aker solutions
luis araujo
ole martin grimsrud
Nyheter
Oljeservice
Børs