Offer for tidenes laveste aktivitet

Prosafe øyner muligheten for at over halve flåten kan være i aktivitet neste år, i et marked som akkurat nå kneler.

FORHANDLER VIDERE MED KREDITORENE: Prosafe-sjef Jesper Kragh Andresen. Foto: Iván Kverme
Oljeservice

ProsafeMarkedet for utleie av offhshore boligrigger ligger nede for telling, og Prosafe hadde bare én aktiv rigg i deler av andre kvartal.

Det ga inntekter på fattige 5 millioner dollar. For første gang i selskapets historie var driftsresultat før av- og nedskrivninger negativt.

Prosafe-ledelsen karakteriserer 2020 som «et tapt år».

– Når jeg sier at det er et tapt år er det fordi vi ikke ser noen dramatisk endring i motsatt retning i tredje kvartal, sier konsernsjef Jesper Kragh Andresen.

Håper på seks rigger i drift

Tross dette er Andresen optimistisk og ser for seg langt flere rigger i jobb allerede neste år.

Prosafe har en ordrebok på 122 millioner dollar, der to av selskapets åtte rigger har kontrakter med Petrobras som starter opp senere i år – den første i september.

Ytterligere én rigg starter opp på en utsatt kontrakt i mars neste år, mens det forhandles med Shell om en ettårig kontrakt for en annen av riggene.

De fire resterende boligriggene ligger i opplag uten kontrakter. Én av disse, Safe Regalia, er besluttet skrapet, mens de tre andre markedsføres for jobber. Andresen sier at de har «en idé eller to» for beskjeftigelse for én av dem.

– Vi diskuterer med flere kunder som kan lede til grei aktivitet i 2021 og 2022.

– Hvis vi lykkes kan vi ha seks rigger i drift i 2021. Når det er sagt, så er konkurransen hard.

Maner til mer skraping

Med en global flåte på totalt 38 boligrigger mener Andresen at tilbudssiden er for stor i forhold til etterspørselen.

– Det er ingen hemmelighet at flotellindustrien har et sterkt behov for ytterligere skraping, og jeg er overbevist om at vi vil se skraping av konkurrerende rigger. En del rigger har ligget lenge i opplag og vil være kostbare å sette i drift, sier Andresen, som ikke har konkrete planer om å skrape flere av sine egne.

Forhandler fortsatt med kreditorene

I tillegg til å få riggene i operasjon, er en av Prosafe store utfordringer å komme til enighet med kreditorene om hvordan selskapets milliardgjeld skal betjenes.

Boligriggselskapet har i en lengre periode forhandlet med banker og obligasjonseiere om en refinansieringsløsning – foreløpig uten resultater.

– Vi har støtte fra et flertall av långiverne til å finne en løsning, og vi diskuterer spesifikke løsninger. Det er imidlertid for tidlig å gi detaljer om hvordan løsningen kan komme til å se ut.

Prosessen ventes å bli avsluttet i år.

Prosafe hadde en negativ egenkapital på 900 millioner dollar ved utgangen av andre kvartal, men har en likviditetsbeholdning på 177 millioner som det venter vil holde i minst 12 måneder.

Prosafe

(Mill. USD)

2.kv/20

2.kv/19

Driftsinntekter

4,5

75,3

Driftsresultat

−20,7

28,1

Resultat før skatt

−40,9

3,1

Resultat etter skatt

−41,9

2,1

prosafe
prs
boligrigg
Jesper Kragh Andresen
Nyheter
Oljeservice
Børs