Hygo Energy slet med milliardnotering - så skal Trøim-toppen ha blitt korrupsjonssiktet

Det er fullt kaos rundt børsnoteringen av Tor Olav Trøim-selskapet Hygo Energy. Natt til torsdag skal en svært sentral ansatt ha blitt korrupsjonssiktet.

USIKKERHET: Tor Olav Trøim har fått etterforskning og politiaksjon mot en Hygo-topp akkurat når selskapet skal skaffe over 4 milliarder fra investorer i forbindelse med Nasdaq-notering. Foto: Eivind Yggeseth
Oljeservice

«Må innrømme at vi ikke vet enda... venter på info når USA våkner», sier en sentralt plassert kilde til Finansavisen før han legger til: «Men har forstått at dette dreier seg om en sak tilbake til 2014/15».

Dengang skal Hygo Energy-toppen ha vært sentral i Seadrill der Tor Olav Trøim da fungerte som kapteinen på John Fredriksens skute. Artikler i internasjonale medier fra den tiden nevner påståtte bestikkelser på 40,5 millioner dollar knyttet til kontrakter med Petrobras om levering av tre fartøyer som kobler plattformer til produksjonssystemer.

I en artikkel i den brasilianske avisen Correio Braziliense onsdag rapporteres det om at forbundsdommer Gabriela Hardt har besluttet blokkering av opptil 20 millioner dollar hos to personer, hvorav én av dem er Hygo Energy-toppen. Blokkeringen knytter seg også til fem juridiske enheter tilhørende Hygo-toppen.

Hygo-topp fikk 4 mill. dollar

Det er tidligere rapportert at den nåværende Hygo Energy-toppen skal ha mottatt 4 millioner dollar fra kontoer administrert av personer som knyttes til bestikkelser.

Politiaksjonen mot Hygo Energy-toppen er ikke bekreftet fra offisielt hold, men er blitt tema blant investorer i forbindelse med børsnoteringen av Hygo Energy på Nasdaq-børsen. Hovedtilretteleggere er Morgan Stanley og Goldman Sachs, mens Fearnley Securities er våpendrager i Norge.

– Vi har fått beskjed om at meglerne er bedt om å avvente situasjonen, sier en investor til Finansavisen.

Flere markedsaktører rapporterer om politiaksjonen.

Saken er spesielt kinkig i det markedsaktører opplyser at våpendragerne slet tungt med å få plassert emisjonen i selskapet. Pågripelsen av Hygo-toppen gjør ikke saken lettere selv om bakgrunnen for varetektsfengslingen skal ligge flere år tilbake i tid.

Skulle hente 4,4 mrd.

LNG-selskapet er i dag delt 50/50 i et joint venture mellom Tor Olav Trøims Golar LNG og Stonepeak Infrastructure Partners. Tidligere bar selskapet navnet Golar Power, og ble etablert for å utvikle og drifte LNG-basert frakt, nedstrømsløsninger og kraftvirksomhet.

Hygo Energy plasserer 23,1 millioner aksjer til mellom 18 og 21 dollar stykket i forbindelse med børsnoteringen. Det tilsvarer et proveny på 485,1 millioner dollar eller 4,4 milliarder kroner.

Golar skal eie 40 prosent

Provenyet skulle brukes til å overta Barcarena-terminalen i Brasil, som Golar LNG nylig har inngått en avtale med Norsk Hydro om, vedrørende LNG- og regassifiseringskapasitet.

Ifølge Reuters er selskapet priset til 2,58 milliarder dollar, tilsvarende 23 milliarder kroner.

Golar LNG skulle etter noteringen ha 50 millioner aksjer i Hygo, tilsvarende en eierandel på 40 prosent.

Tor Olav Trøim har ikke besvart Finansavisens henvendelse om saken.

hygo energy
tor olav trøim
seadrill
Nyheter
Oljeservice
Børs

CFO

Simployer • Sarpsborg (Oslo)