Fortsatt sulten på konsolidering

Etter to år med intense forhandlinger er Solstad Offshore-sjefen lettet over å ha restruktureringen i boks. Nå vendes blikket mot offshore vind og mer konsolidering.

KAN PUSTE LETTET UT: Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad fikk vedtatt den omfattende restruktureringen på tirsdagens ekstraordinære generalforsaling i Skudeneshavn-rederiet.  Foto: Iván Kverme
Oljeservice

Tirsdag formiddag ble en av de største restruktureringene noensinne i et norsk offshorerederi banket igjennom. På den ekstraordinære generalforsamlingen i Solstad Offshore ble alle forslagene godkjent.

– Det er godt å ha kommet så langt, jeg må innrømme det, sier konsernsjef Lars Peder Solstad til Finansavisen.

Han mener dette markerer en ny start for Skudeneshavn-rederiet, som i nesten to år har slitt seg gjennom beinharde forhandlinger med kreditorer og aksjonærer.

Som en del av restruktureringen skal Solstad kvitte seg med 37 skip, enten via salg eller skraping. 

Et segment som vil stå nærmest uberørt er imidlertid subseaflåten, som kan benyttes i den voksende fornybarindustrien. Der ser konsernsjef Solstad store muligheter.

– Det blir viktig, og er viktig allerede. Vi har i dag 10 prosent av inntektene våre fra offshore vind, og det kommer til å bli mye mer. Det er et interessant og voksende marked, og vi ser at kompetansen og flåten vår passer godt inn i denne industrien.

Det er mye kapasitet som skal installeres innen offshore vind de neste årene. Ifølge analyser fra Clarksons Platou finnes det i dag omkring 5.000 offshore vindturbiner globalt. Om ti år vil det være 25.000.

Vil konsolidere mer

Sjef for Clarksons Platou Offshore & Renewable, Christian Brugård, uttalte til Finansavisen lørdag at offshorebransjen snarest må gripe de nye mulighetene i den voksende fornybarsektoren. Samtidig manet han rederiene til å slå seg sammen og skrape store deler av flåten.

Det er Lars Peder Solstad enig i.

– Det er helt åpenbart for mange skip i markedet, og en ganske stor del av den eksisterende flåten må tas ut. Dette starter vi med nå, sier han.

– Og så tror jeg bransjen ville ha stått sterkere om den hadde vært mer konsolidert.

Solstad Offshore er selv et resultat av at Rem Offshore, Farstad Shipping og Deep Sea Supply er overtatt av rederiet. Solstad sier det kan være aktuelt å gjøre mer.

– Vi har startet opp og gjort mye, og er det interessante muligheter fremover så vil vi se seriøst på det.

DNB blir nest størst

I henhold til restruktureringsplanen får Solstad Offshore redusert gjelden fra 33 til 23 milliarder kroner ved at en stor del av bankenes lån gjøres om til egenkapital.

Av den totale gjelden, holdes 4 milliarder utenfor restruktureringen. Av de resterende 29 milliardene vil 18 milliarder kroner bli refinansiert, mens 9,7 milliarder kroner vil bli omgjort til egenkapital.

Samtidig vil enkelte banker gjøre tilgjengelig inntil 1,5 milliarder kroner i form av et terminlån.

Selskapet vil også utbetale 261–276 millioner kroner til enkelte kreditorer.

Konverteringen av gjeld til egenkapital sender noen av bankene opp som de største eierne rederiet.

Kjell Inge Røkkes Aker Capital beholder posisjonen som største aksjonær med 21,3 prosent, men nest størst blir nå DNB med 11,2 prosent. 

BLIR MED VIDERE: Kjell Inge Røkke. Foto: Iván Kverme

Nordea seiler samtidig opp som Solstad Offshores fjerde største aksjonær med en eierandel på 7,4 prosent.

John Fredriksen troner også høyt oppe. Hans selskap Hemen Holding vil eie 9,3 prosent av aksjene, vesentlig mindre enn i dag, og Fredriksen blir tredje største aksjonær i Solstad Offshore. Lars Peder Solstad med familie vil eie 3,9 prosent av aksjene i Solstad Offshore etter restruktureringen, men har sikret seg rettigheter (warrants) som gjør at han kan bli tildelt aksjer og øke eierandelen til 10 prosent.

Fredriksen avventende

8. mai i år kom det første gjennombruddet mot en endelig restrukturering av Solstad Offshore.

Da inngikk rederiet en avtale med bankene og de fleste, store aksjonærer, som Aker, Ocean Yield, SFL Corporation og Solstad-familien. John Fredriksens selskap Hemen Holding var ikke en del av avtalen da, og sluttet seg til denne først tre uker senere.

Siden har det vært forhandlet om den endelige løsningen, som ble vedtatt tirsdag.

Den innebærer at de tidligere hovedaksjonærene forblir hovedaksjonærer også i «nye» Solstad Offshore gjennom å delta i en rettet emisjon hvor det hentes 72,5 millioner kroner.

Smuler til småaksjonærene

Dagens småaksjonærer i Solstad Offshore sitter imidlertid igjen med smuler.

Etter restruktureringen vil de som ikke får mulighet til å delta i den rettede emisjonen eie kun 0,22 prosent av aksjene i selskapet.

Disse vil få muligheten til å delta i en påfølgende reparasjonsemisjon, men de vil likevel ikke eie mer enn 2 prosent av selskapet.

– Selskapet hadde ingen annen mulighet enn å starte prosessen med kreditorer og aksjonærer for å restrukturere balansen. (..) Det har vært en lang prosess, men vi er fornøyde med resultatet. Nå er Solstad Offshore betydelig sterkere, sier Solstad.

Markedsaktører Finansavisen har vært i kontakt med, påpeker at rederiet fortsatt har høy gjeld.

– Det er klart at det er det, men jeg vil også si at vi har fått kuttet mye gjeld. Vi får en helt ny juridisk og finansiell struktur, og legger til rette for å selge ut den eldste delen av flåten. Totalpakken er veldig bra for selskapet, sa Solstad til Finansavisen tidligere i år.

Største aksjonærer i Solstad Offshore (etter restruktureringen)

AksjonærEierandel i %
Aker Capital21,3
DNB 11,2
Hemen Holding9,3
Nordea7,4
SFL Corp.6,0
Solstad-familien*3,9

* Eierandel kan stige til 10 prosent ved utøvelse av warrants.

solstad offshore
lars peder solstad
restrukturering
offshore
supply
soff
Nyheter
Oljeservice
Børs