<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt bunnår for Bassøe

Rigg-gründer Erland P. Bassøe har tapt nær en kvart milliard på fire år. Nå vil han heller bruke energien sin på «noe innen ESG» 

Publisert 30. okt. 2020
Oppdatert 2. nov. 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 503 ord
DEN SISTE OPTIMIST: Erland P. Bassøe bruker heller energien sin på «noe innenfor ESG» enn å sture over dårlig riggmarked.  Foto: Iván Kverme

Riggmegler, investor og seriegründer Erland P. Bassøe har lenge ventet på en opptur for offshore og har vært hardbarket optimist.

I år vedgår han at det er vanskelig å være optimistisk til riggsektoren. 

Av årsregnskapene fremgår det at 2019 endte med et dundrende underskudd på 125,8 millioner kroner for Bass Invest Holding. Finansielle eiendeler ble nedskrevet med 123,4 millioner kroner, mot 1,5 millioner kroner året før. 

Bass Invest samler Bassøes eierskap i datterselskapene Bassøe Offshore og Sirius Offshore, i tillegg til en 10,7 prosents andel av OTC-noterte Atlantica Tender Drilling.

En kvart milliard på fire år

Meglerhuset Bassøe Offshore økte også tapene kraftig. Mens årsresultatet i 2018 var på minus 3 millioner kroner, endte 2019 med et underskudd på hele 30,5 millioner kroner.

Siste omsetning i Atlantica Tender Drilling ble gjort til 0,90 kroner pr. aksje 18. august. 

De seneste fire årene, siden 2015, har holdingselskapet et akkumulert tap på 244 milloner kroner.

– Det har gått rett i dass som man sier. Men når den siste optimist blir pessimist, er det ikke da man skal kjøre på da, spør Bassøe.

I fjor sommer trodde han oppturen ville komme i løpet av 2019 eller 2020. I 2018 posisjonerte han seg for en opptur i rigg, og gikk blant annet til innkjøp av to stykker. I dag ser han ingen vits i å selge.

– Som Trump sier; «it is what it is», sier Bassøe, før samtalen sporer av:

– Der ser du, rigg er så drittkjedelig om dagen at vi begynner å snakke om bikkjene våre i stedet, der har du headingen din.

Med volatil oljepris, pandemi og et grønt skifte kan det se ut til at Bassøe må smøre seg med enda mer tålmodighet eller skifte beite. 

Bass Invest Holding

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 0 0,4
Driftsresultat 0 −0,8
Resultat før skatt −125,8 −30,4
Årsresultat −125,8 −30,4

Kjempesmell for egenkapitalen

De dårlige resultatene de seneste årene har også gitt utslag i egenkapitalen til Bassøes holdingselskap, som ved årsskiftet var på minus 52 millioner kroner, ned fra 73,7 millioner kroner ved utgangen av 2018. Dermed har styrets handleplikt inntrådt, også denne rollen bekler Bassøe selv.

I fjorårsregnskapene er selskapet oppført med 113 millioner kroner i kortsiktig gjeld. 

Det fremgår også at selskapets bankgjeld i mai i år ble fornyet med en løpetid på tre år.

Det mener styret sikrer at selskapet har tilstrekkelig likviditet til å sikre fremtidig drift og betjene selskapets forpliktelser. Videre fremgår det at styret jobber for å få egenkapitalen opp på et forsvarlig nivå.

«Noe innen ESG»

– Verdier går, som humøret, opp og ned og jeg velger å holde humøret høyt, sier Bassøe. 

– Så det er en liten optimist å spore likevel? 

– Tenk på alle mulighetene innenfor det grønne skiftet, som vind, sol, og fiskeoppdrett. Vi kan ikke bare grave oss ned fordi fossilt går dårlig. 

Akkurat hva han ønsker å satse på innenfor ESG-feltet er ikke Bassøe tydelig på, utover at det er i disse baner han velger å bruke energien om dagen. 

– Vi skal fortsatt bruke olje og gass i mange år til, men nå er det det grønne skiftet som gjelder. Norsk leverandørindustri sitter på en enorm kunnskap man burde kunne benytte til noe spennende.