Brennhet oppkjøpskandidat inn i Chapter 11

Pacific Drilling søkte fredag om konkursbeskyttelse i USA. Etter en lynrask Chapter 11-prosess, vil riggselskapet være tilnærmet gjeldfritt og en brennhet oppkjøpskandidat. 

OPPKJØPSKANDIDAT: Pacific Drilling er en av flere oppkjøpskandidater når restruktureringsrushet i rigg er over. «Pacific Sharav» (bildet) er arbeidsledig frem til første kvartal 2021. Da starter et oppdrag på minst ti brønner for Murphy Oil i Mexicogolfen. Foto: Pacific Driling
Oljeservice

Som ventet er Pacific Drilling fjerde riggselskap inn i Chapter 11 siden Diamond Offshore kickstartet ballet i april. Noble og Valaris ble nummer to og tre i løpet av sommeren.

Det skjer under to år etter Pacific Drilling gjenoppsto fra sin forrige Chapter 11-runde.

At den nye runden skulle starte nå, lå i kortene ettersom selskapet droppet to rentebetalinger i starten av oktober og dermed fikk 30 dager på seg før det ville utløse mislighold.     

– Etter å ha brukt flere måneder på å evaluere mulighetene for å adressere vårt langsiktige finansieringsbehov i lys av utfordrende markeds- og driftsforhold, er vi fornøyde med å ha kommet frem til en avtale med en ad hoc-gruppe av våre obligasjonseiere, sier konsernsjef Bernie Wolford i en kommentar.

Eliminerer milliardgjeld

Avtalen det amerikanske riggselskapet har inngått med en gruppe av sine største obligasjonseiere, innebærer at 1,1 milliarder dollar i utestående obligasjonsgjeld elimineres gjennom kansellering og konvertering til nye aksjer i det restrukturerte selskapet.

Pacific Drilling har også tilbakebetalt 50 millioner dollar av en førsteprioritets rullerende kredittfasilitet, opplyses det i en børsmelding.

Med en kontantbeholdning på rundt 120 millioner dollar er planen å fortsette driften som normalt mens restruktureringen pågår. Dog er ikke planen å være lenge i Chapter 11.

Målet er å komme ut allerede før årsskiftet tilnærmet gjeldfritt, med tilgang til kapital i form av en kredittfasilitet på 80 millioner dollar, samt cirka 100 millioner dollar i cash.

– Restruktureringen har som mål å øke vår finansielle fleksibilitet gjennom å eliminere hele gjelds- og rentebyrden vi hadde før konkursbegjæringen, sier Wolford.

Oppkjøpskandidat

Forløperen til Pacific Drilling er boreselskapet Ferncliff Drilling, som ble etablert av investor Øystein Stray Spetalen i sin tid.

I 2006 kjøpte Ofer-gruppen i Singapore selskapet som da hadde bestilt et boreskip på Samsung-verftet i Sør-Korea, samt hadde opsjon på et søsterfartøy. Handelen verdsatte Ferncliff Drilling til 800 millioner kroner.

Pacific har nå en flåte på syv moderne boreskip. For øyeblikket er kun «Pacific Santa Ana» på kontrakt. Denne varer til andre halvår 2021, men frem til april får selskapet kun 35 prosent av opprinnelig avtalt rate med Petronas.

I august fikk selskapet en kontrakt for «Pacific Sharav» på inntil 15 brønner med Murphy Oil i Mexicogulfen. Oppstart er i andre kvartal 2021, og raten er 180.000 dollar pr. dag.

Riggselskapet tapte 87,4 millioner dollar i andre kvartal og hadde ved utgangen av juni en kontantbeholdning på om lag 250 millioner dollar.

Clarksons Platou Securities har tidligere trukket frem Pacific Drilling som en het oppkjøpskandidat når støvet etter at restruktureringsbonanzaen har lagt seg. Kilder sa til Upstream i juli at selskapet allerede var i samtaler med Diamond Offshore om en sammenslåing.

Houlihan Lokey, Pacific Drillings finansielle rådgiver, jobber også for John Fredriksens Seadrill, som fort kan bli femte riggselskap ut i en Chapter 11-prosess.

pacific drilling
chapter 11
riggselskaper
rigg
boreskip
obligasjonseiere
gjeld
seadrill
restrukturering
usa
oppkjøp
valaris
noble corp
breaking
Nyheter
Oljeservice
Børs