SeaBird varsler grønn satsing

SeaBird Exploration hadde et kraftig omsetningsfall, men bedret likevel resultatet marginalt. Nå vil selskapet hive seg på den grønne bølgen. 

LAV UTNYTTELSESGRAD: SeaBird-flåten, her representert ved skipet i «Petrel Explorer» (tidligere «Boa Thalassa») hadde en utnyttelsesgrad på 28 prosent i tredje kvartal. Ett skip ble også skrapet.  Foto: EMGS
Oljeservice

Seismikkselskapet SeaBird Exploration  med base i Bergen lover fredag morgen at en satsing mot det grønne skiftet vil annonseres innen året er omme. 

– Av konkurransemessige hensyn kan vi ikke si noe mer om dette nå. Det jeg kan si er at det ikke handler om en endring av fartøyene våre til for eksempel walk-to-work-skip til havvindindustrien. Dette dreier seg om et helt nytt forretningsområde for oss, sier styreleder Ståle Rodahl under selskapets kvartalspresentasjon. 

Rodahl lover at flere detaljer vil komme innen utgangen av året. 

I tredje kvartal omsatte selskapet for 3 millioner dollar, ned fra 16 millioner på samme tid i fjor. Kvartalet endte med et nettotap på 3,9 millioner dollar, en liten bedring fra fjorårets tredje kvartal da selskapet tapte 5 millioner dollar. 

Sendte aksjen opp

Markedet reagerte på kvartalsoppdateringen med å sende SeaBird-kursen opp fra start, og aksjen lå stabilt opp 12 prosent gjennom fredagen. I likhet med fleste andre oljeserviceaksjer har SeaBird fått seg et skudd for baugen det seneste året, og er hittil i år ned drøyt 72 prosent. 

Flåten hadde en utnyttelsesgrad på 28 prosent, ned fra 68 prosent i fjorårets tredje kvartal. Skrapingen av skipet «Harrier Explorer» ble fullført i løpt av kvartalet.

Også dette kvartalet har ifølge SeaBird båret preg av kostnadskutt, som blant annet innebærer at utrustningen av tre av selskapets skip stadig settes på vent til nye kontrakter foreligger. 

Økende etterspørsel

Etter et tungt år så selskapet en økning i anbudsaktivitet i oktober, og en jevn, relativt høy etterspørsel etter nodeseismikk, som følge av at oljeselskapene har et økende fokus på utnyttelse av eksisterende brønner. 

– Så langt i kvartalet har vi fått flere forespørsler enn vi fikk i hele tredje kvartal, sier adm. direktør Gunnar Jansen. 

Selskapet tror ratene innenfor 2D-seismikk vil holde seg, ettersom det er begrenset konkurranse, men vedgår at etterspørselen fra oljeselskapene trolig vil falle. 

Tidligere denne måneden sikret SeaBird en kontrakt for innhenting av 2D-seismikk i Stillehavsregionen med oppstart i januar. 

– I Asia er det mer fokus på energisikkerhet i regi av myndighetene, noe vi tror vil være driveren for innhenting av 2D-seismikk, i større grad enn etterspørsel fra oljeselskapene, sier Jansen. 

Les hele rapport her. 

SeaBird Exploration

(Mill. USD)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter3,016,0
Driftsresultat–3,7–4,2
Resultat før skatt–3,9–5,0
Resultat etter skatt–3,9–5,0

SeaBird Exploration 

  • Seismikkselskap med kontor i Bergen og i Limassol, Kypros.
  • Adm. direktør er Gunnar C. Jansen. 
  • Største aksjonærer er Andersson Invest, Miel Holding og Per Øyvind Berge gjennom Grunnfjellet.