Skrinlegger håpet om bedre rater

Før restruktureringen i 2017 spådde Seadrill ratene til himmels. Nå varsles det i stedet ratefall. – Ingen er tjent med å gjøre noe basert på håp nå, sier analytiker.

STÅR FORAN EN OMFATTENDE RESTRUKTURERING: John Fredriksen. Foto: CF Wesenberg
Oljeservice

– Vi fortsetter å peke på utfordringene for bransjen, som er for mange rigger og for mye gjeld, sier den relativt ferske Seadrill-sjefen Stuart Jackson i en oppdatering fra Seadrill.

Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet skulle legge frem regnskapstall for tredje kvartal fredag, men presenterte en svært begrenset rapport som følge av at selskapet er på god vei inn i en omfattende restrukturering.

Seadrill  opplyser imidlertid at det hadde en kontantbeholdning på 851 millioner dollar ved utgangen av kvartalet, ned fra 1.020 millioner dollar i andre kvartal. 

Det betyr at 1,5 milliarder kroner forsvant ut av selskapet i kvartalet som gikk.

MER ARBEID FOR EQUINOR: «West Hercules» skal nå jobbe for Equinor på norsk sokkel til minst juni 2021. Foto: Seadrill

Ratepress

Selv om selskapet ser at etterspørselen etter borerigger begynner å komme litt tilbake, tror Seadrill at riggmarkedet vil bli tøft nesten hele neste år, blant annet som følge av altfor mange ledige rigger i markedet.

«Vi tror den svake offshoreaktiviteten vil holde seg ut 2020 og til sent i 2021, skriver Seadrill i oppdateringen.

«Vi venter ytterligere fall i dagratene de kommende kvartalene ettersom aktørene prioriterer utnyttelse foran prisingsdisiplin.»

Det står i skarp kontrast til det riggselskapet så for seg høsten 2017 før det gikk inn i forrige restrukturering.

Da lente Seadrill seg på estimater fra meglerhuset Fearnleys som tilsa at ratene for flytende rigger og boreskip ville stige til 420.000 dollar pr. dag i 2020 og 435.000 dollar i 2021. Dette ble imidlertid nedjustert samme år. 

Fasiten ble likevel en helt annen. De seneste slutningene for boreskip er gjort til rundt 180.000 dollar dagen.

– Den forrige antagelsen viste seg å være altfor optimistisk, uavhengig av corona. Markedet hang etter på ratene selv før corona dukket opp, sier ABG-analytiker Lukas Daul.

Han mener det er fornuftig at riggselskapene har tatt på seg mer konservative briller.

– Ingen er tjent med å gjøre noe basert på håp nå. Hva vinner man på det? Det er som å be om å få en runde til i ringen mot Mike Tyson.

Samtidig som ratene ventes å falle, ser Seadrill for seg at stadig flere rigger vil bli faset ut av markedet. Selv har selskapet varslet at det vil kvitte seg med rundt ti rigger. I høst ble den 27 år gamle jack up-riggen West Epsilon solgt til Well Safe Solutions etter fire år i opplag.

– Det må forsvinne mange rigger. Det er den eneste kuren. Antall rigger i arbeid ligger i dag på det laveste nivået siden 80-tallet. Det sier alt, fastslår Daul.

BARE Å FÅ DET UNNAGJORT: Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier om den forestående restruktureringen i Seadrill. Foto: Eivind Yggeseth

Venter på restrukturering

Det alle venter på er at Seadrill skal få restrukturert balansen slik at det har mulighet til å betjene gjeldsforpliktelsene på over 60 milliarder kroner i dagens svake marked. 

Det kom imidlertid lite nytt om dette i oppdateringen fredag morgen.

Det forhandles fortsatt om en restruktureringsløsning og fredag kveld kom det en melding om at selskapet har inngått avtaler med de fleste av sine kreditorer, inkludert SFL Corporation.

 Vi er i konstruktive diskusjoner med våre finansielle interessenter, sier Jackson i  oppdateringen.

Som så mange ganger før, advarer Seadrill om at en restrukturering vil kunne medføre at dagens aksjonærer ikke sitter igjen med noe.

– Det er bare å få det unnagjort, sier Daul om den kommende restruktureringen.

Litt slankere ordrebok

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Seadrill en ordrebok på 2,1 milliarder dollar, ned fra 2,3 milliarder i foregående kvartal.

Etter kvartalsslutt er det imidlertid blitt inngått nye ordrer for 52 millioner dollar. Samtidig har Total løst boreriggen West Gemini fra kontrakten i Angola. Her har Seadrill rett på en kompensasjon. 

sdrl
seadrill
rigg
riggselskaper
john fredriksen
restrukturering
Nyheter
Oljeservice
Energi
Børs
Olje