Solgte «Skandi Bergen» på dumpingsalg

ABN Amro fikk omsider solgt «Skandi Bergen», men måtte gå kraftig ned i pris for det nyklassede skipet. Kjøperen er det brasilianske rederiet Grupo CBO.

SOLGT: Ankerhåndteringsskipet «Skandi Bergen» skal til Brasil. Foto: Richard Normann-Hansen
Oljeservice

I august skrev Finansavisen at den nederlandske banken ABN Amro jobbet med å selge det 2010-bygde ankerhåndteringsskipet (AHTS) «Skandi Bergen», som det overtok for tre år siden.

De siste ukene har det versert rykter om at Grupo CBO i Brasil var i ferd med å kjøpe skipet, som offshoreservicerederiet DOF i Austevoll har hatt management på.

Brasilianerne bekrefter nå handelen i en oppdatering på LinkedIn. Der heter det at rederiet vil fortsette å investere i avanserte fartøyer som skal operere i Brasil.

«Skandi Bergen», som ble klasset i høst for å forenkle et salg, døpes om til «CBO Endeavour» og skal opererere i brasilianske farvann i 2021.

Krisepris

I takt med nedturen i offshoremarkedet har skipsverdiene rast. ABN måtte dermed tyne strikken langt før det fikk til en salgsavtale.

Det ryktes at CBO betalte rundt 18 millioner dollar - 160 millioner kroner - for skipet. Det er i såfall en drøy fjerdedel av nyprisen på om lag 600 millioner kroner.

Enkelte hevder imidlertid at prisen endte opp enda lavere.

ABN hadde opprinnelig et pant på 480 millioner kroner i skipet. Remøy Shipping har nå overtatt driftsansvaret, ifølge opplysninger i skipsregisteret.

Kjøpte av Spetalen

Det er ikke første gang CBO handler moderne offshoretonnasje på billigsalg i Nord-Europa.

For ett år siden kjøpte CBO plattformforsyningsskipet (PSV) «Standard Supporter» fra Øystein Stray Spetalens supplyrederi Standard Drilling. Dette skipet opererer fortsatt i Nordsjøen.

«Skandi Bergen» er et av tre skip DOF overtok driften av for tre år siden. De to andre er AHTS-en «Skandi Hera» og subseafartøyet «Skandi Darwin», som begge kontrolleres av Nordea.

Banken overtok de to sistnevnte i forbindelse med refinansieringen av Olympic-konsernet i 2017.