Kypros-boring kan true salget

To direktører i Turkish Petroleum er på EUs sanksjonsliste. Det kan skape problemer for det planlagte salget av boreskipet «Bolette Dolphin».

FÅR SNART NYE EIERE: «Bolette Dolphin» ligger an til å bli solgt til Turkish Petroleum. Nå ligger boreskipet til kai ved Wergeland Bases kaianlegg i Sløvåg nord for Bergen. Foto: Richard Normann-Hansen
Oljeservice

Kreditorene som sitter med milliardkrav etter sammenbruddet i Fred. Olsens riggselskap Fred. Olsen Energy, som skiftet navn til Dolphin Drilling, planlegger nå å selge boreskipet til det statlige tyrkiske oljeselskapet Turkish Petroleum.

Onsdag skrev Finansavisen at kreditorene skal være svært nær å lande en avtale om et slikt salg. Ifølge avisens kilder er det inngått en foreløpig avtale, en såkalt MoU – memorandum of understanding – mellom partene.

Det er DNB, Danske Bank, SEB og Swedbank som sammen med fondet Strategic Value Partners kontrollerer skipet.

Gjelden skal være på cirka 580 millioner dollar, som sannsynligvis er rundt 400 millioner dollar mer enn hva «Bolette Dolphin» kan ventes å bli solgt for.

På sanksjonsliste

Men bankene og Strategic Value Partners kan få problemer med gjennomføringen av handelen ettersom to av direktørene i Turkish Petroleum står på EUs sanksjonsliste.

Det gjelder Mehmet Ferruh Akalin og Ali Coscun Namoglu, som ifølge EU begge har vært sentrale ved det tyrkiske selskapets omstridte leteaktiviteter utenfor kysten av Kypros.  

Boreoperasjoner er gjennomført med de tidligere Odfjell Drilling-kontrollerte boreskipene «DeepSea Metro II», som i dag heter «Fatih», og «DeepSea Metro I», nå «Yavuz».

Kypriotiske myndigheter og EU har reagert skarpt på denne virksomheten, som har funnet sted innenfor den økonomiske sonen som tilhører Kypros.

I en liste over restriktive tiltak som kan iverksettes inngår frysing av verdier – asset freeze – og forbud mot å stille midler til rådighet. EU kan også beslutte å nekte personer innreise.

Oversikten over aktuelle tiltak ble ajourført senest i november 2020 og løper frem til november i år.

– En positiv utvikling

I fjor høst ble det igangsatt en prosess i EU med sikte på også å føre oljeselskapet opp på sanksjonslisten.

Denne uken ble det imidlertid klart at spørsmålet om innføring av ytterligere sanksjoner utsettes på grunn av en positiv utvikling i samtalene med Hellas om konflikten i det østlige Middelhavet.

– Vi bestemte oss for ikke å sanksjonere Tyrkia i dag fordi vi ser at det er en positiv utvikling, sa den tyske utenriksministeren Heiko Maas i et TV-intervju etter et virtuelt møte med 26 EU- utenriksministre mandag.

– Det er ingen tyrkiske skip i de omstridte områdene i det østlige Middelhavet lenger, og innledende samtaler mellom Tyrkia og Hellas har startet denne kvelden i Istanbul.

– Dette er positive signaler som vi har ventet på lenge, og som nå ikke burde utfordres ved innføring av sanksjoner,  sa Maas.

Noen europeiske land, som Italia og Spania har vært imot å innføre sanksjoner mot Tyrkia, og vist til faren for uheldige økonomiske og politiske konsekvenser.

Kypros, Hellas og Frankrike har på sin side presset på for å sende klare signaler til Tyrkia om at det ikke vil bli akseptert at det tyrkiske oljeselskapet skyter seismikk og driver leteboring utenfor kysten av Kypros.

UD ser på saken

Norge er folkerettslig forpliktet til å gjennomføre sanksjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd. I tillegg gjennomfører Utenriksdepartementet en rekke restriktive tiltak som er vedtatt av EU.

Spørsmålet er om det vil være mulig å gjennomføre et salg av «Bolette Dolphin» til Turkish Petroleum med de gjeldende bestemmelsene som omfatter ledende ansatte.

Finansavisen ba onsdag Utenriksdepartementet om en kommentar til problemstillingen.

Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg sier at departementet ser på saken, men kunne ikke gi noe svar før avisens deadline.