– Oppsiden er tatt ut i olje og oljeservice

Tradisjonelt gjør olje- og oljeserviceaksjer det bra i starten av året, men SpareBank 1 Markets mener oppsiden allerede er tatt ut.

TROR BUNNEN ER NÅDD: SpareBank 1 Markets venter en oljepris på 60 dollar i år og at oljeselskapens investeringer i leting og produksjon vil vokse med mellom 0 og 10 prosent. Foto: ANETTE WESTGÅRD/EQUINOR
Oljeservice

– Første halvår pleier å være veldig bra for sykliske aksjer historisk sett. Nå har vi imidlertid hatt en sterk periode siden begynnelsen av november i fjor, der flere oljeserviceaksjer har steget mer enn 100 prosent. Oppsiden er tatt ut i mange aksjer og man må derfor være selektiv, sier analytiker Vidar Lyngvær i SpareBank 1 Markets.

FORSIKTIG MED RIGG: SpareBank 1-analytiker Vidar Lyngvær. Foto: Sparebank 1 Markets

Sammen med kollegene Teodor Sveen-Nilsen og Tommy Johannessen har han denne uken publisert en sektorrapport på olje- og oljeservice.

Sektorene er sannsynligvis ikke de som står øverst på investorenes liste når de skal plassere penger i aksjemarkedet. Olje og oljeservice har da også hatt et kraftig tilbakeslag, og flere selskaper kjemper fortsatt for å overleve.

Med forventninger om en høyere oljepris tror analytikerne i SpareBank 1 Markets at olje- og oljeservicemarkedene nå bunner ut og at det kan være duket for en gjeninnhenting på sikt.

Aksjene har imidlertid gått foran markedene, og i mange aksjer prises det allerede inn en bedring.

– Flere aksjer handles nå til en premie i forhold til NAV (nettoverdijustert egenkapital), sier Lyngvær.

SpareBank 1 Markets har oppjustert sin oljeprisforventning for 2021 fra 50 til 60 dollar fatet. Det langsiktige synet ligger imidlertid fast på 60 dollar, som også ventes i 2022.

Videre tror meglerhuset at oljeselskapenes investeringer i leting og produksjon (E&P) vil vokse mellom 0 og 10 prosent i 2021–2022.

– Etter et brutalt fall i 2020, vil investeringene ligge relativt flatt i år og øke i 2022. Til neste år vil aktiviteten ta seg opp og ratene stige litt, sier Lyngvær.

Oppgang priset inn

Med mye av oppgangen allerede priset inn, anbefales investorene å være selektive når de skal plukke olje- eller oljeserviceaksjer.

– Magseis og Aqualis er typisk to som skiller seg positivt ut i sine sektorer. Det samme gjør Aker Solutions, og Odfjell Drilling er et selskap som kommer til å være der uansett, sier Lyngvær.

Blant oljeaksjene har SpareBank 1 Markets kjøpsanbefaling på flere.

HAR «KJØP» PÅ LUNDIN: SpareBank 1-analytiker Teodor Sveen-Nilsen. Foto: Iván Kverme

Førstevalget er Lundin, hvor kursmålet er satt til 300 svenske kroner, noe som tilsvarer en oppside på 27 prosent sammenlignet med dagens kurs.

Meglerhuset har derimot nedgradert Equinor fra hold til selg, mens det har en hold-anbefaling på Aker BP.

Med dagens prising og forventninger om en sesongmessig nedgang neste kvartal, råder meglerhuset sine investorer å være forberedt på å vekte seg ned i sektoren.

Et par kjøpsmuligheter

Innen seismikk, tror meglerhuset at oljeselskapene vil øke sine investeringer med 3 prosent i år og ytterligere 25 prosent i 2022.

SKYGGER UNNA POLARCUS: SpareBank 1-analytiker Tommy Johannessen. Foto: Fotograf Ørnelund AS

Samtidig peker meglerhuset på at en mulig stopp i tildelingen av nye lisenser i USA vil være negativt for etterspørselen. Der er det TGS som blir mest rammet.

Analytikerne mener imidlertid at TGS-aksjen har falt i overkant mye på nyheten, og holder den frem som én av to kjøpsmuligheter. Den andre er Magseis. 

Meglerhuset er derimot mer forsiktig med PGS og Polarcus på grunn av høy gjeld og et svakt marked for kontraktsseismikk.

I subsea mener SpareBank 1 Markets at sektoren er klar for en gjeninnhenting de neste to årene, med Brasil og Norge som de sterkeste regionene.

Meglerhuset peker på at Subsea 7 og Aker Solutions har sterke posisjoner i de to regionene, og har en kjøpsanbefaling på begge aksjene.

Forsiktig syn på rigg

Meglerhuset beholder sitt forsiktige syn på riggsektoren, der 2021 ventes å bli et utfordrende år.

Samtidig ventes sektoren å nå bunnen, noe som åpner for muligheter, i tillegg at det kan komme til å skje mye finansielt og strukturelt som kan skape en ny bølge av optimisme.

– 2021 blir det mest interessante året i rigg på mange år. Det blir mange restruktureringer, selskaper kommer til å slå seg sammen og det kommer til å bli fjernet rigger. Aksjemessig er det imidlertid ikke så mye investorene kan gjøre nå, fordi dagens aksjonærer blir radert ut i restruktureringene. Så man må kjøpe i selskaper som overlever, som Odfjell Drilling, sier Lyngvær.

Mens mange av riggaksjene ligger «brakk» som følge av forestående restruktureringer, mener Lyngvær at de store mulighetene er i obligasjoner.

– Det er slik man kommer seg inn i restruktureringene. Jeg har brukt mye tid på obligasjoner sammenlignet med aksjer den seneste tiden, sier analytikeren.

SpareBank 1 Markets’ foretrukne aksjer i olje og oljeservice

AksjeKursmål (kr)
Lundin300*
Aker Solutions20
Odfjell Drilling23
Magseis Fairfield5
AqualisBraemar15
*Svenske kroner.