Et skritt videre mot konkursbeskyttelse for Seadrill

Seadrill har søkt konkursbeskyttelse for flere datterselskaper. Seadrill-gruppen går sannsynligvis inn i en slik prosess i første halvår.

ENDA ET STEG NÆRMERE CHAPTER 11: John Fredriksens Seadrill. Foto: Ints Kalnins
Oljeservice

Seadrill har søkt konkursbeskyttelse i USA gjennom såkalt Chapter 11 ved Bankruptcy Court of the Southern District of Texas for ytterligere fem datterselskaper.

VENTER CHAPTER 11-PROSESS I FØRSTE HALVÅR: Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux. Foto: KEPLER CHEUVREUX

I en børsmelding opplyser riggselskapet at dette er gjort for å muliggjøre en større restrukturering av hele Seadrill.

– Dette er et steg i riktig retning og et forvarsel om det som kommer. Det samme vil skje for resten av Seadrill etter hvert, sier analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux.

Konkursbeskyttelsen gjelder fire selskaper i Seadrill-eide Asia Offshore Drilling, hvor fordringene beløper seg til inntil 500 millioner dollar, samt Seadrill GCC Operations. Fra før har Seadrills deleide datterselskap, Seadrill Partners, allerede søkt konkursbeskyttelse, med gjeld og forpliktelser på mellom 1 milliard og 10 milliarder dollar.

Datterselskapene vil fortsette å betale leverandører og lønninger til de ansatte, og prosessen skal ikke påvirke driften av de tre oppjekkbare boreriggene som Asia Offshore Drilling eier, hvor alle er på lange kontrakter med Saudi Aramco.

Mot Chapter 11 i første halvår

Seadrill har en bruttogjeld på rundt 65 milliarder kroner og negativ egenkapital, og har i lengre tid diskutert gjeldsløsninger med sine kreditorer.

De seneste månedene har selskapet inngått flere såkalte stillstandsavtaler, der kreditorene ikke har krevd renter eller avdrag mens de prøver å komme til størst mulig enighet før selskapet går inn i en Chapter 11-prosess. 

Kepler-analytiker Olsvik tror dette vil skje i løpet av første halvår i år.

Selve restruktureringsprosessen vil imidlertid kunne ta tid.

– Strukturen i selskapet er litt enklere enn i 2017, men det kan fort gå mer enn et halvt år, sier han.

Prosessen vil sannsynligvis resultere i at mye av dagens gjeld blir omgjort til egenkapital, samtidig som det trolig trykkes nye aksjer og hentes ny egenkapital.

Seadrill har advart gjentatte ganger at dagens aksjonærer risikerer å sitte igjen med lite eller ingenting av verdi når restruktureringen er gjennomført.

Valaris kommet lenger

Britiske Valaris er blant riggselskapene som allerede er inne i en Chapter 11-prosess og begynner å nærme seg en løsning.

Mandag meldte selskapet at det er kommet til enighet med en del av långiverne om endringer i det som skal bli den endelige avtalen.

– Vi er tilfredse med å ha oppnådd disse avtalene. Det bringer oss et steg nærmere en kapitalstruktur som gjør at vi håndterer dagens marked, uttalte Valaris-sjef Tom Burke i en pressemelding fra selskapet.

Den endelige løsningen for Valaris innebærer sannsynligvis at selskapet får konvertert gjeld for 7 milliarder dollar, tilsvarende 60 milliarder kroner, til egenkapital. 

Selskapet vil også bli tilført 530 millioner dollar, eller 4,5 milliarder kroner, i ny egenkapital.

Seadrill

  • Riggselskap som ble etablert av John Fredriksen i 2005.
  • Opererer en flåte på 55 borerigger og boreskip. Seadrill eier 35 av disse selv, mens resten driftes på vegne av blant andre Seadrill Partners, Seamex og Northern Drilling.
  • I 2018 gikk Seadrill gjennom en omfattende finansiell restrukturering som innebærer at riggselskapet ikke har låneforfall før sommeren 2022. Et utfordrende riggmarked har imidlertid medført at Seadrill igjen må gjennom en restrukturering av balansen.
  • Selskapet har advart at dagens aksjonærer risikerer å sitte igjen med lite eller ingenting etter en slik restrukturering.
  • Seadrill er notert på Oslo Børs med en børsverdi på bare 245 millioner kroner. John Fredriksen er største aksjonær med drøyt 30 prosent av aksjene.