<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TGS fortsetter med utbytte tross tap

TGS fortsetter å betale utbytte til tross for røde tall på bunnlnjen. I tillegg starter det tilbakekjøp av aksjer.

Publisert 11. feb. 2021
Oppdatert 11. feb. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 579 ord
LEGGER FREM TALL: Adm. direktør i TGS, Kristian Johansen. Foto: Stian Lysberg Solum

Se direkte fra selskapets presentasjon her kl. 14.00 

– Som ventet så vi en sesongmessig oppgang i aktiviteten i fjerde kvartal. (..) Samtidig som vi fortsetter å se tegn til gradvis bedring, delvis drevet av høyere oljepris, er vi fortsatt forsiktige med tanke på hvor raskt gjeninnhentingen skjer, der det bare er ventet moderate endringer i oljeselskapenes investeringer i 2021, sier TGS-sjef Kristian Johansen i selskapets rapport for fjerde kvartal som ble lagt frem torsdag.

Seismikkmarkedet fortsatte å være utfordrende for TGS   i fjerde kvartal i fjor, etter at covid-19-pandemien og et kraftig fall i oljeprisen tidligere i 2020 bidro til at oljeselskapene reduserte sine investeringer i letaktivitet kraftig.

Av inntekter på 143 millioner dollar, fikk seismikkselskapet et negativ resultat før skatt på 50 millioner dollar. Det tilsvarer på 420 millioner kroner. 

Til sammenligning hadde selskapet et positivt resultat før skatt på 67 millioner dollar i tilsvarende kvartal året før.

For 2020 som helhet måtte TGS bokføre et negativt resultat før skatt på nærmere 290 millioner dollar, tilsvarende 2,4 milliarder kroner.  

Selskapet skrev ned verdien av sitt såkalte multiklientbibliotek med 120 millioner dollar i kvartalet, mens det ikke foretok nedskrivninger i tilsvarende periode året før. 

Den frie kontantstrøm fra driften, etter investeringer i mulitiklientbiblioteket, var imidlertid positiv på 28,4 millioner dollar, sammenlignet med 106 millioner i samme kvartal i 2019.

TGS

(Mill. kr) 4. kv./20 4. kv./19
Driftsinntekter 142,9 218,8
Driftsresultat -48,5 69,6
Resultat før skatt -50,4 67,2
Resultat etter skatt -26,3 70,4

Utbytte og tilbakekjøp av aksjer

TGS fortsetter likevel å betale kvartalsvise utbytter. 

Med en kontantbeholdning på 196 millioner dollar, har styret besluttet å øke utbetalingen fra 0,125 dollar pr. aksje i fjerde kvartal til 0,14 dollar i første kvartal år. 

Målt i kroner er dette omtrent uendret på 1,18 kroner. 

I tillegg er det besluttet å kjøpe tilbake egne aksjer for inntil 20 millioner dollar. 

Posisjonert for gjeninnhenting

TGS har kuttet kostnadene med nærmere 60 prosent det seneste året, og konsernsjefen mener dette gjør selskapet bedre i stand til å manøvrere i nedturen og levere lønnsomhet når markedet tar seg opp.

Selv om lave oljeinvesteringer har sendt seismikkmarkedet ned i en bølgedal, mener Johansen å se lys lenger fremme.

- Mangelen på investeringer kan føre til en sterk, syklisk gjeninnhenting når vi kan legge covid bak oss og etterspørselen etter olje og gass kommer tilbake til normale nivåer, sier han.

Ved utgangen av fjerde kvartal satt TGS med en ordrebok på 89 millioner dollar, ned 13 prosent fra kvartalet før.

Grønt initiativ

TGS tar også et steg i takt med det grønne skiftet og vil etablere et forretningsområde kalt New Energy Solutions (NES).

Selskapet ønsker å levere data til industrier som bidrar til å redusere utslippene, som karbonfangst, mineralutvinning på avbunnen, vind- og solenergi.

- De seneste årene har vi sett en økende interesse for våre data fra industrier utenfor olje og gass. Ved å etablere NES-enheten forbereder vi vårt tilbud av tjenester utenfor olje og gass for ytterligere vekst, sier Johansen.

TGS

  • Seismikkselskap med hovedkontorer i Asker og Houston.
  • Gjør hovedsakelig multiklientundersøkelser, som er innhenting av seismikk som gjøres på eget initiativ og regning uten forhåndsavtale med kunde.
  • Selskapet eier ikke skip selv, men leier inn etter behov.
  • Er notert på Oslo Børs med en børsverdi på over 14 milliarder kroner.
  • Største aksjonær er Folketrygdfondet med en eierandel på nær 11 prosent. Aksjonærlisten domineres for øvrig at store internasjonale fond.