<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksens Seadrill søker konkursbeskyttelse

John Fredriksen-dominerte Seadrill søker om konkursbeskyttelse i USA.

    Publisert 11. feb. 2021 kl. 06.20
    Oppdatert 11. feb. 2021 klokken 12.43
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 315 ord
    KONKURSBESKYTTELSE: Seadrill søker om konkursbeskyttelse. Avbildet: Største aksjonær John Fredriksen. Foto: Reuters

     

    Seadrill og konsoliderte datterselskaper (Seadrill Group) har sent inn meldinger om konkursbeskyttelse under Chapter 11-reglene til Southern District of Texas, ifølge en børsmelding. 

    «Det er ventet at åpningen av konkursbeskyttelse vil føre til en stor omgjøring av gjeld til egenkapital, og at det vil være minimalt eller ingenting igjen for de nåværende aksjonærene», skriver selskapet i børsmeldingen. 

    Tidligere i uken søkte selskapet om konkursbeskyttelse for flere av sine datterselskaper.

    Som en del av Chapter 11-prosessen har Seadrill søkt om at dag-til-dag-virksomheten til Seadrill Group fortsetter som normalt. Videre vil Seadrill sende inn en søknad til retten i Bermuda for utnevnelse av bobestyrer som skal overse Chapter 11-prosessen.

    Fredriksen-selskapet har nå en gjeld på hele 5,7 mrd. dollar, eller 48,3 milliarder kroner.

    – Denne kunngjøringen markerer starten på en rettsovervåket prosess som vil danne et finansielt bærekraftig selskap på lang sikt, sier administrerende direktør Stuart Jackson i meldingen. 

    Selskapet var siste gang gjennom en Chapter 11-prosess i 2018 som kostet 400 millioner dollar, nær 3,4 milliarder kroner etter dagens dollarkurs.

    Restruktureringen i Seadrill i 2017

     
    • Seadrill har en bokført bruttogjeld på over 9 milliarder dollar og arbeider med en omfattende finansiell restrukturering.
    • 12. september 2017 søkte selskapet om konkursbeskyttelse, såkalt Chapter 11. Det betyr at kreditorene ikke kan slå selskapet konkurs i restruktureringsprosessen. Selskapet venter at det vil være under konkursbeskyttelse i 6–9 måneder.
    • I sin plan for restrukturering foreslår Seadrill at det skytes inn ny kapital på 1,06 milliarder dollar og at bankene utsetter forfallene på den sikrede gjelden på 5,7 milliarder dollar til 2022.
    • Usik rede obligasjoner og andre usikrede krav på til sammen 2,3 millioner dollar foreslås konvertert til 14,3 prosent av egenkapitalen i det nye selskapet. Disse tilbys også en rett til å delta i den nye kapitalen som skytes inn.
    • Dagens aksjonærer vil sitte igjen med rundt 2 prosent av egenkapitalen i det nye Seadrill, mens John Fredriksens selskap Hemen Holding vil ei e 35–40 prosent etter å ha skutt inn ny egenkapital.