Kjendisinvestorer på bunnfiske i rigg - sikter mot børs

Espen Westeren og Gunnar Hvammen etablerer riggselskap for å gjøre saftige asset play. Onsdag hentet de 700 millioner kroner og kjøpte et boreskip på brannsalg.

FÅR NORSKE EIERE: Boreskipet «Bolette Dolphin», som i lengre tid har ligget i opplag i Sløvågen utenfor Bergen, var tett på å bli solgt til Tyrkia, men er nå kjøpt av norske investorer i stedet. Foto: Richard Normann-Hansen
Oljeservice

I slutten av januar skrev Finansavisen at Danske Bank, DNB, SEB, Swedbank og Strategic Value Partners –SVP – var nær et salg av Fred. Olsens tidligere kronjuvel, boreskipet «Bolette Dolphin», til Turkish Petroleum.

Salget gikk imidlertid i vasken og nå har en rekke norske kjendisinvestorer kommet inn fra sidelinjen og kjøpt det 2014-bygde boreskipet til 65 millioner dollar; en brøkdel av nyprisen.

Med DNB Markets og Fearnley Securities som våpendragere er det hentet inn 85 millioner dollar - 720 millioner kroner - til prosjektet som har fått navnet Deep Value Driller og skal ledes av tidligere Borr Drilling-sjef Svend Anton Maier.

– Dette er uten tvil den beste riggdealen jeg noengang har sett. Og jeg har sett mange i årenes løp, sier Gunnar Hvammen til Finansavisen.

Målet er å utnytte oppsvinget i oljemarkedet til å gjøre et saftig «asset play», eller få boreskipet på kontrakt. Allerede i midten av mars er planen å ta selskapet på NOTC-listen, og Euronext Growth så fort som mulig deretter.

Deep Value Driller vil distribuere all fri kontantstrøm til aksjonærene og lokker med stort utbyttepotensial.

GJØR RIGG-COMEBACK: Investor Gunnar Hvammen. Foto: Privat

«Alle» vil være med

Selv om prosjektet ikke akkurat er spesielt grønt, øyner mange kjente fjes muligheten til å tjene penger på det nye riggeventyret.

Initiativtagerne er Espen Westeren, Gunnar Hvammen, Einar Greve, Harald Moræus-Hanssen og First Fondene. De forhåndstegnet seg for til sammen 15 millioner dollar.

Enkelte andre investorer, deriblant Edvin Austbø, Sundt-familien, Steensland-familien, Eigil Spetalen, Reidar Fougner og Aksel Lund Svindal, er gått inn med 16,75 millioner dollar.

Tegningsperioden utløp torsdag ettermiddag, men etter det Finansavisen forstår skal emisjonen ha blitt fulltegnet allerede kort tid etter at bøkene åpnet onsdag.

Pengene dekker kjøpet av «Bolette Dolphin» for 65 millioner dollar - 550 millioner kroner. Ifølge en investorpresentasjon tilsvarer det 9 prosent av byggekostnaden for boreskipet som ble levert fra Hyundai Heavy Industries i 2014.

Inkludert en ekstra utblåsningsventil ble totalkostnaden estimert til 750 millioner dollar.

I tillegg skal provenyet gå til prosjektkostnader, arbeidskapital, samt dekke halvannet år med opplagskostnader for «Bolette», som allerede har ligget i varmt opplag i tre og et halvt år etter at en lang Anadarko-kontrakt ble terminert ett år før tiden.

RIGG-GRÜNDER: Tidligere fondsforvalter og John Fredriksen-medarbeider Espen Westeren. Foto: Iván Kverme

– Unik mulighet

Ettersom oljeprisen nå har kommet opp i 65 dollar fatet og dagratene for ultradypvannsboreskip virker å ha bunnet ut, mener investorene timingen er perfekt.

De påpeker at hele riggnæringen vil komme ut av de pågående restruktureringene i en helt annen tilstand enn den fremstår i nå. Prosessene som nå foregår vil fjerne både gjeld og redusere tilbudssiden som i mange år har vært preget av stor overkapasitet.

«Bolette Dolphin» er avansert og godt vedlikeholdt og vil trolig kunne være attraktiv for både potensielle leietagere og nye kjøpere. Det skal heller ikke bli altfor dyrt å reaktivere det.

Reaktiveringskostnaden er anslått til 45 millioner dollar, noe som først vil komme ved inngåelse av en kontrakt.

Ifølge presentasjonen har kreditorene tidligere brukt opp mot 70.000 dollar pr. dag på vedlikeholdskostnader for borefartøyet. Nå er nivået 25.000 dollar, noe som vil reduseres ytterligere.

«En unik distressed mulighet» konkluderer grunnleggerne, som også viser til nedsidebeskyttelsen fra skrapverdien og at de ikke skal bygge opp en egen organisasjon.

At oljeselskapene foretrekker syvendegenerasjons boreskip som «Bolette», trekkes også frem som en fordel.

Maersk Drilling fikk nylig en fireårskontrakt til 2014-bygde «Maersk Venturer» til cirka 250.000 dollar dagen pluss bonuser, mens både Equinor og Total er på jakt etter en tilsvarende moderne rigg til arbeid i henholdsvis Brasil og Afrika.

BORESJEF: Svend Anton Maier. Foto: Borr Drilling

Maier blir sjef

Tidligere Borr Drilling-sjef Svend Anton Maier skal lede den nye satsingen:

- Vi er glade for å ha hentet pengene og undertegnet avtalen. Vi forbereder oss nå på å ta levering av borefartøyet og starte neste fase for selskapet, sier han.

Ifølge Maier har «Bolette Dolphin» et design som gjør boreskipet blant de beste riggene som noen gang er bygget.

– Vi vil ha et godt utgangspunkt for å konkurrere om oppdrag med dette fartøyet som vi kjøper til bare ni prosent av opprinnelig byggekostnad.

– Og det skjer i et stigende marked for boretjenester, sier Deep Value Driller-sjefen.

RIGGINVESTOR: Harald Moræus Hanssen. Foto: Michael Groth

Tar milliardtap

«Bolette Dolphin» har vært til salgs en god stund. Som en del av restruktureringen av riggselskapet Dolphin Drilling sommeren 2019 skulle boreskipet selges for å dekke inn noe av gjelden til de sikrede kreditorene Danske Bank, DNB, SEB, Swedbank og SVP.

Mesteparten av gjelden på over 600 millioner dollar var knyttet opp mot boreskipet.

Dersom Deep Value Driller kommer i mål med et kjøp, vil kreditorenes samlede tap være over en halv milliard dollar - eller inntil fem milliarder kroner.

Høsten 2018 holdt de imidlertid på å få inn mer cash for «Bolette». Da ble det forhandlet om et salg til Noble Corporation for 355 millioner dollar, senere 320 millioner dollar. Men amerikanerne trakk seg kort tid etter.

Også Diamond Offshore skal ha prøvd seg på 320 millioner dollar for cirka to og et halvt år siden, men heller ikke dette ble det noe av.

Den nettbaserte verdivurderingstjenesten VesselsValue verdsetter nå boreskipet til drøyt 90 millioner dollar.

RIGGINVESTOR: Tidligere stjernealpinist og nå suksessinvestor Aksel Lund Svindal. Foto: Iván Kverme