Lave forventninger til TGS

Med få prosjekter på planen venter analytikerne omsetningsfall for seismikkselskapet TGS i første kvartal. Men i 2022, da snur det, mener Fearnley-analytiker Øystein Vaagen. 

LITE PÅ AGENDAEN: Seismikkselskapet TGS, her representert ved adm. direktør Kristian Johansen, har få kampanjer på planen de neste månedene.  Foto: Eivind Yggeseth
Oljeservice

 

Etter at oljeselskapene i fjor vår strammet inn livreimen som følge av coronapandemien har seismikksektoren hatt det tøft. Dermed ventes svake resultater fra seismikkjempen TGS i første kvartal. 

Ifølge estimater hentet inn av TDN direkt venter analytikerkonsensus at TGS vil omsette for 91 millioner dollar i første kvartal, ned fra 152 millioner i samme periode året før.

– Hvis du sammenligner arbeidsprogrammet for første halvår så står det under fem kampanjer på agendaen. Til sammenligning hadde TGS 16 oppdrag i løpet av fjorårets første halvdel, sier Fearnley-analytiker Øystein Vaagen. 

LUNKEN: Øystein Vaagen, analytiker i Fearnley Securities. Foto: Fearnley Securities

I tillegg påpeker Vaagen at president Joe Bidens miljøplaner utgjør et usikkerhetsmoment for TGS’ del. I dag står det amerikanske markedet for om lag 20 prosent av selskapets inntekter.

For første kvartal venter konsensus et negativt nettoresultat på 7 millioner dollar, mens det for hele 2021 ventes et nettoresultat på 25 millioner. 

For året som helhet ventes en omsetning på 440 millioner dollar, noe som ikke er langt unna driftsinntektene for 2020 som ble på 449 millioner. Fjoråret endte dog med et tap på 164 millioner dollar.

– Når det er sagt har TGS en bedre forretningsmodell enn mange konkurrenter, og vil i så måte klare seg godt gjennom denne krisen, slik de også har gjort tidligere – vi mener kun at prisingen er foe høy i dagens seismikkmarked, sier Fearnley-analytikeren. 

Han har en salgsanbefaling på TGS, med et kursmål på 100 kroner. Ved børsslutt fredag sto TGS-aksjen imidlertid i 134,10 kroner.

Fortsatt små budsjetter

Vi er ganske lunkne til seismikksektoren generelt i 2021, sier Vaagen. 

Det skyldes hovedsakelig budsjettene til operatørselskapene som fikk seg et skudd for baugen da pandemien inntraff. I 2020 ble letebudsjettene barbert med om lag 30 prosent, og utviklingen i år fremstår relativt flat.

– Disse budsjettene er gjerne statiske, så vi venter ingen store endringer der i år, sier Vaagen, og legger til:

– I 2022 derimot tror vi seismikksektoren får en ganske bra oppsving, da har oljeselskapene en del tørt krutt å brenne.

Dette er i tråd med hva resten av seismikkanalytikerne venter, for TGS sin del tror konsensus det vil resultere i inntekter på 528 millioner og nettoresultat på 72 millioner dollar i 2022.

Tirsdag kommer selskapet med sine egne estimater for kvartalet, mens endelig fasit legges frem 12. mai.