<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Ser fremover med optimisme

Subsea 7 venter at ordreinngangen skal ta seg opp de kommende månedene, men holder fast på sine tidligere prognoser for 2021.

Publisert 29. apr. 2021
Oppdatert 29. apr. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 650 ord
NÆRMER SEG PLUSS PÅ DRIFTEN: Nedskrivninger bidro til at Subsea 7 heller ikke i årets første kvartal oppnådde et positivt driftsresultat. Foto: FOTO: SUBSEA 7

 

- Vi leverte bedre i første kvartal, både innen fornybar og subsea, sa konsernsjef John Evans i Subsea 7 da han presenterte rapporten for første kvartal torsdag.

SUBSEA 7-SJEF: John Evans. Foto: Subsea 7

Sammenlignet med første kvartal i fjor, var det bedring å spore i tallene for første kvartal i år.

Det sprutet likevel ikke av Subsea 7s ordreinngang, noe som heller ikke var ventet i det sesongmessig rolige kvartalet.

Selskapet vant nye oppdrag for 800 millioner dollar, noe som tilsvarer en såkalt book-to-bill på 0,8. En book-to-bill under 1 betyr at ordreboken krymper.

Ved utgangen av kvartalet var ordreboken på 6 milliarder - litt ned fra foregående kvartal. Av dette er 30 prosent ordrer innen fornybar energi.

– Første kvartal er normalt relativt stille, og vi venter at flåteutnyttelsen tar seg opp i andre og tredje kvartal. Vi venter å bygge ordrereserve gjennom året, sier Evans.

Færre tildelinger av kontrakter i 2020 og inn i 2021 bidrar til at Subsea 7 må reallokere flåten. I første kvartal hadde selskapet mange skip i transit for å posisjonere seg for nye oppdrag. Selskapet har tidligere varslet at det kan komme til å levere tilbake innleide skip, kvitte seg med skip eller legge skip i opplag.

- Selv om vi opplevde et relativt stille kvartal med tanke på annonsering av nye ordrer, er ordrereserven fortsatt robust, og anbudsaktiviteten for olje- og gassprosjekter har bedret seg i enkelte deler av verden, hvor flere kontrakter ventes å bli tildelt de kommende månedene, sier Evans.

Gradvis bedring

Subsea 7 mener at utsiktene for tildelinger av olje- og gassprosjekter gradvis bedret seg i første kvartal.

Selskapet ser en bedring både i Brasil og Norge, i tillegg til mindre prosjekter i Mexicogulfen, der offshore-fasen i de nye kontraktene som kan bli tildelt vil ha oppstart først sent i 2023 og fremover.

– Det kommer en rekke prosjekter i Brasil, og det vil også ta seg opp i Norge, blant annet på grunn av skatteinsentivene, sier Subsea 7-sjefen, som også ser gode muligheter på lang sikt innen fornybar energi i Europa og Asia.

– Vi ser fremover med optimisme.

Selskapet gjør foreløpig ingenting med sine prognoser fra tidligere, og opprettholder forventningene om høyere inntekter og EBITDA i år enn i fjor, samtidig som det ventes et positivt driftsresultat.

Vekst i inntekter og driftsresultat

Subsea 7 hadde et kraftig hopp i både inntekter og driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) i første kvartal, sammenlignet med tilsvarende kvartal året før.

EBITDA, justert for spesielle poster, landet på 102 millioner dollar, tilsvarende en EBITDA-margin på 10 prosent.

Det er opp fra 68 millioner dollar i samme kvartal i fjor, noe som tilsvarer en vekst på 50 prosent det seneste året.

Dermed tilfredsstilte selskapet forventningene. På forhånd ventet analytikerne inntekter på 957 millioner dollar og en EBITDA på 104 millioner, ifølge estimater fra Subsea 7.

Mindre bekymret

– Underliggende var resultatet svakt, noe selskapet hadde kommunisert fra før. Det er sesongmessig lav utnyttelse i første kvartal, selskapet hadde fortsatt kostnader med covid-19 og det hadde noen problemer i Taiwan. Jeg tror imidlertid det blir bedre inn mot sommeren, og ordreboken for resten av året er god, sier analytiker Kim André Uggedal i SEB.

MINDRE BEKYMRET: Analytiker Kim André Uggedal i SEB. Foto: Agilis

Analytikeren har vært bekymret for estimatene for 2022, men er ørlite mindre bekymret etter torsdagens kvartalsrapport.

Han peker samtidig på at det fortsatt er usikkert hvor mye aktivitet oljeselskapene kommer til å sette i gang.

– Det er Opec som holder oljeprisen oppe, og oljeselskapene er nok litt avventende med å sette i gang store prosjekter og øke leteaktiviteten før de vet hvor etterspørselen havner etter covid-19, sier han.

Subsea 7

(Mill. USD) 1. kv./21 1. kv./20
Driftsinntekter 996,4 750,6
Driftsresultat -8,9 -49,0
Resultat før skatt 2,5 -33,3
Resultat etter skatt 0,8 -37,6

Subsea 7

  • Undervannsentreprenør med hovedkontor i London. 
  • Utfører installering, rørlegging, inspeksjoner, reparasjoner og vedlikeholdsarbeider under vann. 
  • Har en flåte på 30 konstruksjonsskip, dykkerfartøyer, rørleggingsskip og installasjonsfartøyer, og mer enn 175 fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV). 
  • Konsernsjef er John Evans.
  • Største aksjonær er Kristian Siem.