<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storavtale i Afrika

Et Seadrill-boreskip går inn i et joint venture i Angola. Det sender aksjen rett opp.

    Publisert 14. mai 2021 kl. 07.09
    Oppdatert 14. mai 2021 klokken 16.50
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 215 ord
    NY KONTRAKT: For John Fredriksen-kontrollerte Seadrill. Foto: Iván Kverme

     

    Sonadrill Holding, et 50/50 joint venture med et selskap tilknyttet Sonangol E.P., har sikret seg en kontrakt for 12 brønner i Angola for boreskipet «Sonangol Quenguela».

    Kontrakten omfatter også én opsjon for ni brønner, samt 11 opsjoner for én brønn hver. 

    Total kontraktssum for den faste delen av avtalen anslås til 131 millioner dollar, inklusive mobilisering og tilleggstjenester. Oppstart er ventet i første kvartal neste år, og med en løpetid frem til tredje kvartal 2023. Kontrakten er betinget av godkjenning fra angolske myndigheter.

    «Sonangol Quenguela» er et syvende generasjons, DP3 ultradypvannsboreskip levert i 2019, og kan bore to komplette brønner samtidig («dual activity»). Skipet som er såkalt «e-smart» kan bore brønner på opptil 40.000 fot.

    Ytterligere to Seadrill-eide enheter ventes å bli bareboat-chartret inn i Sonadrill. Seadrill vil styre og drive de fire enhetene på vegne av Sonadrill.

    Kurshopp

    På Oslo Børs var Seadrill-aksjen fredag ettermiddag opp nesten 15 prosent til 2,10 kroner.

    Men markedsverdien av den tidligere riggkjempen som nå kjemper for å overleve i Chapter 11-domstolen i Houston, Texas, er beskjedne 210 millioner kroner ettersom egenkapitalen i realiteten er tapt.

    I restruktureringsplanen er det lagt opp til at dagens eiere bare skal beholde 1 prosent av aksjene, mens långiverne - banker og fond som har kjøpt bankgjeld på billigsalg - vil omgjøre sine krav til aksjer og sitte med 99 prosent.