Røkke og Fredriksen satser sammen i fornybar

Aker Solutions, Solstad Offshore og DeepOcean går sammen i en fornybarallianse. Alliansen innebærer ikke noe felles eierskap.

Publisert 14. okt. 2021 kl. 08.50
Oppdatert 14. okt. 2021 klokken 10.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord
SAMMEN I FORNYBAR: Kjell Inge Røkke og John Fredriksen. Foto: NTB

   

Aker Solutions, DeepOcean og Solstad Offshore går sammen og danner alliansen Windstaller Alliance. 

Alliansen skal tilby tjenester innen offshore vind , men tar også sikte på å gå inn i andre fornybarsegmenter. 

Ifølge en felles pressemelding fra de tre selskapene skal Windstaller Alliance være en "asset-light" allianse uten felles eierskap i skip eller andre eiendeler, med unntak for prosjekter der oppnås spesifikk enighet om dette.

De tre alliansepartnerne skal samarbeide om å se på markedsmulighetene som finnes og bli enige i hvert enkelt tilfelle om hva de skal forfølge videre og hvilke løsninger som skal benyttes.

SAMARBEIDSPARTNERNE: Fra venstre Stephen Bull (Aker Solutions), Lars Peder Solstad (Solstad Offshore), Guro Høyaas Løken (Windstaller Alliance) og Øyvind Mikaelsen (DeepOcean). Foto: WINDSTALLER ALLIANCE

Kjell Inge Røkkes Aker er storaksjonær i Aker Solutions, og sammen med John Fredriksen er Aker aksjonær i Solstad Offshore. 

Aker Solutions-aksjen stiger rundt 3 prosent på Oslo Børs etter torsdag formiddag, mens Sosltad Offshore er opp rundt 9 prosednt. Undervannsentreprenøren DeepOcean er ikke børsnotert.

Alt på én plass

Målet er å være en såkalt "one-stop-shop-tilbyder" som skal stå for produkt- og fabrikasjonstjenester, i tillegg til ingeniørtjenester og operasjoner til sjøs.  

- Dagens leverandørkjede i offshore fornybarmarkedet er veldig fragmentert, og - etter vårt syn - suboptimal når det gjelder effektivitet, kostnader, risiko og miljøavtrykk. Windstaller Alliance skal ha en integrert tilnærming der det passer, sier Guro Høyaas Løken, som skal lede alliansen. 

- I form av kompetanse, størrelse og aktivabase, er det Windstaller Alliance tilbyr trolig uten sidestykke i markedet. Det er imidlertid hvordan vi integrerer og slår sammen de tre selskapenes tjenester som vil skape virkelig verdi for både operatører og oss leverandører, sier Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad i en kommentar.

I en forberedende fase for marine operasjoner i offshore fornybarprosjekter vil Windstaller Alliance levere ingeniørtjenester og subseaundersøkelser, inspeksjon andre forberedelser.

Alliansen skal også kunne levere subseateknologi og bygging av subseastrukturer for vindturbiner, i tillegg til å tilby ulike verftstjenester. I en installasjonsfase vil alliansen ha skip og utstyr til å drive grøfting og kabellegging på havbunnen, tauing, forankring og tilkoblingstjenester, og i en driftsfase vil Windstaller Alliance kunne tilby inspeksjon, vedlikehold og reparasjoner.