<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Domstolen godkjenner Seadrills redningsplan

John Frederiksens Seadrill har endelig fått godkjent restruktureringsplanen av den amerikanske domstolen. Om 60 dager er riggkjempen ute av konkursbeskyttelse.

Publisert 26. okt. 2021
Oppdatert 26. okt. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 509 ord
SEADRILL: Skipsreder John Fredriksen er største eier i Seadrill. Foto: Heiko Junge

11. oktober ble Seadrills restruktureringsplan godkjent av et stort flertall av kreditorene i riggselskapet. 

Tirsdag kveld norsk tid sa også konkursretten i Texas ja til planen. Dermed er  Seadrill nå offisielt på vei ut av Chapter-11-prosessen. 

Ifølge en børsmelding fra selskapet vil det være ute av konkursbeskyttelsen om rundt 60 dager, og med dette unngår Seadrill konkurs for andre gang på litt over tre år.

– Rettens godkjennelse av planen er et veiskille for Seadrill og et øyeblikk vi bør feire i det vi nå går inn i sluttfasen av Chapter 11, uttaler Seadrill-sjef Stuart Jackson i børsmeldingen.

Kreditorene tar styringen

Restruktureringsforslaget som nå er banket igjennom i domstolen innebærer at Seadrills gjeld reduseres med nesten 5 milliarder dollar – tilsvarende 45 milliarder kroner – og at det hentes 350 millioner dollar i ny kapital.

Bankene, og fond som har kjøpt opp bankgjeld med store rabatter, vil omgjøre gjeld for 5,6 milliarder dollar til 83 prosent av aksjekapitalen i «nye» Seadrill før eventuell utvanning, samt gi et nytt lån på 750 millioner dollar. 

Noen av långiverne har dessuten sagt seg villige til å bidra med 300 millioner dollar ny kapital i et førsteprioritetslån, hvor DNB og Eksfin er blant garantistene.

John Fredriksens Hemen Holding har samtidig forpliktet seg til å stille opp med et usikret obligasjonslån på 50 millioner dollar, som på nærmere angitte betingelser skal kunne omgjøres til 5 prosent av egenkapitalen.

Dagens aksjonærer vil derimot bli radert nesten helt ut, og får bare beholde 0,25 prosent av eierskapet. 

Tøffe tak

Seadrills restruktureringsprosess har ikke vært helt uten friksjon.

Helt siden riggselskapet gikk inn i Chapter 11 har hedgefondet Strategic Value Partners (SVP) vært kritisk til måten deler av prosessen er blitt håndtert på.

SVP, som er en av Seadrills kreditorer, ba tidligere denne måneden retten om å avvise den foreslåtte restruktureringsplanen.

I tillegg har hedgefondet, som eier riggselskapet Dolphin Drilling, siklet på en del av Seadrills borerigger, deriblant «West Elara» og «West Phoenix». Med SVP i ryggen la også Dolphin Drilling, sammen med Transocean og Ades International, inn bud på alle Seadrills rigger uten å få napp.

Seadrill eier til sammen 34 borerigger og drifter i tillegg rigger for andre selskaper. De seneste månedene har riggselskapet solgt unna syv rigger til skraping, blant annet boreskipet «West Navigator» og semiriggene «West Alpha» «West Venture» og «West Eminence».

Usikker fremtid

At restruktureringsplanen nå er godkjent betyr at Seadrill kommer ut av konkursprosessen som et helt selskap.

- Med gjenoppstandelse mot slutten av året står vi ved siden av våre konkurrenter - fokusert på sikkerhet og effektive leveranser til våre kunder i en industri som trenger å utvikle seg. Seadrills sterke merkevare vil sikre at vi opprettholder lederposisjonen i utviklingen fremover, sier Seadrill-sjef Jackson i børsmeldingen tirsdag.

Hva som skjer videre med selskapet er imidlertid likevel høyst usikkert. Flere markedsaktører tror riggselskapet kan bli splittet opp og riggene solgt.

Analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets uttalte til Finansavisen i august at han ikke tror Seadrill eksisterer om seks måneder.

– Jeg tror Seadrill blir solgt stykkevis og delt, sa han.