<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tok nedskrivninger på 850 mill.

TGS tok nedskrivninger på 850 millioner kroner i fjerde kvartal. Selskapet opprettholder utbyttet på 0,14 dollar pr. aksje.

Publisert 10. feb. 2022 kl. 07.02
Oppdatert 10. feb. 2022 klokken 09.25
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 502 ord
LEGGER FREM TALL: Konsernsjef Kristian Johansen i TGS. Iván Kverme

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 9.00

Seismikkselskapet TGS hadde inntekter på 120 millioner dollar i fjerde kvartal. Det er på linje med det selskapet meldte i sin markedsoppdatering for en måned siden.

Tallet er basert på selskapets egen segmentrapportering, der inntektene føres som en prosentvis andel av prosjektenes ferdigstillelse.

Av dette var salget fra det eksisterende seismikkbiblioteket (late sales) på 83 millioner dollar.

Selskapet fikk et driftsresultat før av– og nedskrivninger (EBITDA) på 84 millioner dollar, mot 104 millioner i samme periode året før og 28 millioner i tredje kvartal.

Driftsresultatet etter nedskrivninger ble imidlertid på minus 88 millioner dollar etter at selskapet skrev ned verdien av sitt multiklientbibliotek med 97 millioner dollar.

Dermed satt selskapet igjen med et resultat før skatt i fjerde kvartal på minus 103 millioner dollar, eller drøye minus 900 millioner kroner.

På selskapets kvartalspresentasjon torsdag morgen peker konsernsjef Kristian Johansen på to årsaker til nedskrivningene. 

- Vi ønsker å være forsiktig med balansen, og vi har det største biblioteket i industrien, hvor det alltid vil være regioner som ikke lever opp til forventningene, sier Johansen.

TGS

(Mill. USD)* 4.kv/21 4.kv/20
Driftsinntekter 119,5 120,3
Driftsresultat −87,7 −67,9
Resultat før skatt −103,1 −27,9
Resultat etter skatt −85,9 −16,9

* Basert på selskapets egen segment-rapportering, ikke IFRS.


Ser flere positive tegn

Ifølge selskapet har det vært en sterkere sesongmessig vekst i omsetningen i fjerde kvartal enn normalt, hovedsakelig drevet av Mexicogulfen, og sammen med bedre ordreinngang mener selskapet at dette indikerer at markedet bedrer seg sakte, men sikkert.  

- Selv om multiklientmarkedet fortsatt holder seg på et lavt nivå i et historisk perspektiv, har vi sett flere positive tegn til bedring i det siste, og salgsmomentumet i fjerde kvartal var bedre enn i de foregående kvartalene, sier konsernsjef Johansen i kvartalsrapporten.

Han viser blant annet til en sterk ordreinngang på 160 millioner dollar i kvaralet. 

TGS hadde en ordrereserve på 90 millioner dollar ved utgangen av kvartalet, omtrent på linje med det selskapet hadde i samme periode året før, men opp fra 47 millioner i foregående kvartal.

- Kundene våre opplever rekordhøy kontantstrøm og har indikert betydelige investeringsøkninger i 2022. Samtaler vi nylig har hatt med våre viktigste kunder indikerer at dette vil påvirke seismikkinvesteringene positivt, fortsetter Johansen, som vil øke multiklientinvesteringene i år.

Selskapet selv ser for seg å at det vil gjøre multiklientinvesteringer på rundt 200 millioner dollar i år.

Opprettholder utbyttet

Den frie kontantstrømmen var på 55 millioner dollar i fjerde kvartal. Ved kvartalets slutt hadde TGS en kontantbeholdning på 215 millioner dollar, opp fra 196 millioner et år tidligere.

Samtidig har ikke selskapet gjeld. 

Styret i TGS foreslår å utbetale et utbytte på 0,14 dollar pr. aksje etter fjerde kvartal, tilsvarende 1,23 kroner. Det er det samme som selskapet har betalt de seneste kvartalene.

I tillegg til dette fortsatte selskapet å kjøpe tilbake aksjer i fjerde kvartal.

TGS

  • Seismikkselskap med hovedkontorer i Asker og Houston.
  • Gjør hovedsakelig multiklientundersøkelser, som er innhenting av seismikk som gjøres på eget initiativ og regning uten forhåndsavtale med kunde.
  • Selskapet eier ikke skip selv, men leier inn etter behov.
  • Kjøpte seismikkselskapet Spectrum sommeren 2019.
  • Er notert på Oslo Børs med en børsverdi på 11 milliarder kroner.
  • Aksjonærlisten domineres av internasjonale fond. Folketrygdfondet er tredje største aksjonær med en eierandel på drøyt 8 prosent.