<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har kontraktshåp i Brasil

Prosafe venter å ha minst seks av syv boligrigger på kontrakt i hele eller deler av 2022. Selskapet jakter ytterligere kontrakter i Brasil.

Publisert 11. feb. 2022 kl. 07.01
Oppdatert 11. feb. 2022 klokken 16.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 548 ord
FORHANDLER I BRASIL: Konsernsjef Jesper Kragh Andresen i Prosafe forhandler med Petrobras om kontrakt i Brasil. Foto: Iván Kverme

 

– Vi har en omfattende kontraktsdekning i år, sier konsernsjef Jesper K. Andresen i Prosafe.

Fredag la han frem sin første kvartalsrapport etter at selskapet kom gjennom den finansielle restruktureringen i desember.

Nå velger han å se opp og frem, og mener det er en del positivt som rører seg i markedet. 

I tillegg til at mange kontrakter ble utsatt fra 2020 til 2021, klarte Prosafe å inngå nye og forlenge eksisterende kontrakter i løpet av fjoråret og bygge ordrebok. Som en konsekvens ventes aktivitetsnivået å bli ytterligere forbedret i 2022.

I fjerde kvartal hadde selskapet fem av sine syv boligrigger i operasjon, og i år venter konsernsjefen at seks enheter vil være helt eller delvis utleid.

– Aktivitetsnivået i 2022 er en refleksejon av de strammere markedforholdene vi ser i spesielt Norge og Brasil, sier Andresen, og legger til at det er begrenset kapasitet i markedet nå.

– Vi har pågående prosesser som kan bygge betydelig på ordreboken, sier han.

Jakter kontrakter i Brasil

Det er i Brasil han kanskje ser størst potensial i umiddelbar fremtid. 

Selskapet er såkalt «front-runner» for en fireårs-kontrakt som Petrobras nylig har hatt ute anbud på. Her er riggen Notos budt inn på 75.000 dollar pr. dag. En konklusjon ventes denne eller tidlig i neste måned.

– Vi er nå i en prosess med Petrobras, og så får vi se hvor det bringer oss. I tillegg kommer det nye anbud i Brasil, sier Prosafe-sjefen.

Petrobras har ytterligere tre anbud ute som Prosafe vil kjempe om. Dette gjelder to kontrakter med en varighet på fire år, samt én kontrakt på 460 dager. Ifølge Andresen er det tre aktører som har enheter som tilfredsstiller Petrobras’ krav og som dermed kan ha håp om å vinne oppdrag.

– Aktiviteten i Brasil er høy, og høyere enn vi ventet, sier Andresen, som også venter god aktivitet i Nordsjøen.

– Det er mange prosjekter som skal gjennomføres frem til 2025.

Økt flåteutnyttelse og bedre rater gjør at selskapet venter å få et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 50–60 millioner dollar i år.

VENTER MINST SEKS AV SYV PÅ KONTRAKT I ÅR: Her Safe Caledonia. FOTO: Prosafe

Kvartalsrapporten ble godt mottatt av aksjemarkedet, som sendte Prosafe-aksjen opp nesten 10 prosent på Oslo Børs fredag ettermiddag.

Nylig restrukturert

Av inntekter på 29 millioner dollar, satt Prosafe igjen med et driftsresultat før av– og nedskrivninger (EBITDA) på 4,4 millioner i fjorårets fjerde kvartal.

Det er opp fra 0,7 millioner i fjerde kvartal året før, men ned fra 12,5 millioner dollar i tredje kvartal i fjor.

Selskapet hadde en positiv kontantstrøm fra driften på 35,6 millioner dollar, opp fra minus 2,3 millioner i tilsvarende kvartal året før. 

Ved utgangen av kvartalet hadde det en likviditetsreserve på 74 millioner dollar.

Selskapet fikk et overskudd på over 1 milliard dollar, men dette er i all hovedsak en regnskapsmessig effekt av restruktureringen som selskapet nylig gikk gjennom.

 –Den finansielle restruktureringen har resultert i en langt bedre finansiell situasjon. Når vi nå har lagt 2021 bak oss, er Prosafe revitalisert og klar for en ny start, sier Andresen.

I restruktureringen ble gjelden redusert med over 70 prosent, blant annet gjennom konvertering til egenkapital, og selskapet sitter nå med en netto rentebærende gjeld på 349 millioner dollar. Riggselskapet vil ikke ha forfall på gjelden før utgangen av 2025.

Egenkapitalandelen snudde fra minus til pluss, men var bare på 7,4 prosent ved utgangen av fjerde kvartal.

Prosafe

(Mill. USD) 4.kv/21 4.kv/20
Driftsinntekter 29,4 15,5
Driftsresultat −3,1 −7,0
Resultat før skatt 1.039,6 −28,8
Resultat etter skatt 1.038,0 −29,0