<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økt omsetning og positiv drift for Seadrill

Seadrill har fullført restruktureringen. Riggselskapet økte omsetningen og leverte et overskudd i andre halvår i fjor.

Publisert 23. feb. 2022
Oppdatert 23. feb. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord
NY START: John Fredriksen er med videre i Seadrill når selskapet nå er restrukturert med en slankere balanse og riggflåte. FOTO: NTB

 

- Seadrill har avsluttet 2021 sterkt, sier Seadrill-sjef Stuart Jackson i kvartalsrapporten som riggselskapet publiserte natt til onsdag.

Ifølge rapporten hadde Seadrill inntekter på 556 millioner dollar i andre halvår 2021, noe som er en økning på 104 millioner dollar, eller 23 prosent, sammenlignet med første halvår.

- STERK AVSLUTNING: Konsernsjef Stuart Jackson i Seadrill. FOTO: Seadrill

Selskapet fikk en justert EBITDA på 118 millioner dollar i andre halvår, opp fra 20 millioner i foregående halvår, og etter skatt satt det igjen med et overskudd på 18 millioner dollar.

Ordreinngangen var på nesten 1 milliard dollar, og ordreboken økte fra 2,1 til 2,7 milliarder dollar. Nå er den på 2,2 milliarder.

Selskapet venter at den positive trenden i riggmarkedet vil fortsette utover i 2022 og i 2023.

Ute av konkursbeskyttelsen

Natt til onsdag ble det også klart at Seadrill har gjennomført den finansielle restruktureringen som det har jobbet med i lang tid - den andre på drøye tre år.

I oktober fikk Seadrill tilslutning fra långivene for en redningsplan som skulle gjøre det mulig å betjene gjelden, i senere samme måned ble denne godkjent av konkursretten i Texas og er altså nå gjennomført. 

- Dette markerer andre fase i rehabiliteringen av vår industri. Som sektor har vi tatt ut rigger som ikke presterer, vi har redusert gjeldsbyrden og nå må vi forme industrien på nytt, sier Jackson i kvartalsrapporten.

HAR KVITTET SEG MED RIGGER: Seadrill har kvittet seg med rundt to borerigger det seneste året, deriblant West Alpha. FOTO: SEADRILL

Planen er at det nye selskapet vil bli notert på Euronext Expand i Oslo i løpet av andre kvartal, før det noteres på hovedmarkedet på Oslo Børs. I tillegg vil Seadrill noteres på New York Stock Exchange i USA.

Dagens aksjonærer nesten utradert

Restuktureringen av Seadrill innebærer at selskapets gjeld reduseres med rundt 4,9 milliarder dollar – tilsvarende 44 milliarder kroner – og at det hentes 350 millioner dollar gjennom nye lån. Etter dette vil selskapet ha 750 millioner dollar i nettogjeld.

Dette grepet gjør at långiverne blir sittende i førersetet og eie nesten alle aksjene i «nye» Seadrill etter restruktureringen, hvor Eksportfinansiering Norge blir aller størst.

Dagens aksjonærer, inkludert John Fredriksen, raderes derimot nesten helt ut og vil sitte igjen med en eierandel på bare 0,25 prosent i «nye» Seadrill.

Flere analytikere har for øvrig indikert at dagens Seadrill-aksje ikke er verdt mer enn 25 øre, mens den er blitt handlet skyhøyt over dette. Tirsdag endte aksjen på 1,10 kroner.

Fredriksen, som har solgt seg kraftig ned i Seadrill, blir imidlertid med videre. 

Hans selskap Hemen Holding har forpliktet seg til å stille opp med et usikret obligasjonslån på 50 millioner dollar, som på nærmere angitte betingelser skal kunne omgjøres til 5 prosent av egenkapitalen. Enkelte av bankene har samtidig signalisert at de kan komme til å selge sine andeler etter restruktureringen til Fredriksen.

Konsolidering neste?

Seadrill har ved flere anledninger uttalt at det er nødvendig med konsolidering i riggsektoren, og selskapet har ikke endret syn.

«Vi ser på konsolidering som veien til å levere en mer disiplinert tilbuds- og etterspørselsbalanse,» skriver selskapet i kvartalsrapporten onsdag.

En rekke selskaper har siklet på Seadrills borerigger, og det har vært spekulert mye i hva som kan komme til å skje med Seadrill eller riggene. Spekulasjonene ble ikke noe mindre da John Fredriksen i midten av desember kjøpte 5 prosent av riggselskapet Valaris. 

En av Fredriksens mest betrodde, Gunnar Eliassen i Seatankers Management, sa da at «vi ønsker å ta en aktiv rolle i den pågående konsolideringsbølgen innen offshore boring for å skape større og bedre selskaper».

Seadrill

(Mill. USD)* 2.h/21 1.h/21
Driftsinntekter 556 452
Driftsresultat 95 −252
Resultat før skatt −24 −563
Resultat etter skatt 18 −605
* Første og andre halvår 2021. . .