<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BW Offshore øker utbyttet med BW Energy-aksjer

BW Offshore styrker resultatet og opprettholder utbyttebetalingene, og aksjonærene får i tillegg aksjer i BW Energy.

Publisert 27. mai 2022
Oppdatert 27. mai 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 696 ord
MULIG STORKONTRAKT I BRASIL: Konsernsjef Marco Beenen og BW Offshore er i ferd med å ta på seg nok et kjempeprosjekt. FOTO: Iván Kverme

 

Etter at nedskrivninger tynget resultatet i fjerde kvartal, er BW Offshore tilbake med et betydelig overskudd. 

– Vi hadde et godt kvartal, og utsiktene er positive, sa konsernsjef Marco Beenen da han presenterte resultatene for første kvartal fredag.

BW Offshore har en flåte på 12 flytende produksjons- og lagringsskip (FPSO) som hadde med en oppetid på nær 95 prosent i kvartalet. Det bidro til at selskapet hadde en kontantstrøm fra driften på 148 millioner dollar.

– Vi venter å generere beydelig kontantstrøm fremover, sa Beenen.

Ved utgangen av kvartalet hadde BW Offshore en ordrereserve på 6,3 milliarder dollar, inkludert det enorme Barossa-prosjektet.

På børsen svarte markedet med å sende BW Offshore-aksjen opp 4-5 prosent fredag ettermiddag.

BW Offshore

(Mill. USD) 1.kv./22 4.kv./21*
Driftsinntekter 193,6 203,0
Driftsresultat 30,4 −50,9
Resultat før skatt 54,1 −32,8
Resultat etter skatt 46,3 −46,1

* Foregående kvartal.

Øker utbyttet

BW Offshore har et utbytteprogram der det deler ut 25 millioner dollar i årlige utbytter til aksjonærene, noe som betales kvartalsvis. Derfor blir det også etter første kvartal betalt ut 0,035 dollar pr. aksje, tilsvarende 0,34 kroner. 

Basert på den finansielle situasjonen og de gode utsiktene, foreslår BW Offshore-styret nå at det også skal dele ut aksjer som det eier i BW Energy til sine aksjonærer, tilsvarende 20 millioner dollar årlig. Dette tilsvarer et kvartalsvis utbytte på 5 millioner dollar i BW Energy-aksjer, eller 0,0089 BW Energy-aksje pr. aksje i BW Offshore. BW Offshore eier 27,5 prosent av BW Energy.

– Vi mener modellen med aksjer og kontanter er en god kombinasjon, sier Beenen.

Konsernsjefen mener kontraktmulighetene blir stadig bedre, og sier den høye oljeprisen og det økte fokuset på energisikkerhet støtter opp under mulighetene for forlengelser eller nye kontrakter for FPSO-ene som selskapet eier.

– Blant annet diskuterer vi aktivt muligheter for BW Opportunity, sier Beenen om FPSO-en som selskapet har liggende ledig.

I tillegg ser han at mulighetene vokser for helt nye FPSO-prosjekter.

– Det er økt etterspørsel etter lease-kontrakter, og det er et begrenset antall FPSO-aktører, som har fulle ordrebøker, sier Beenen.

Nærmer seg ny kjempeavtale

Torsdag meldte BW Offshore at det er i ferd med å sikre seg en gigantavtale i Brasil.

Selskapet skal gjøre innledende ingeniørarbeider og leverandørreservasjoner med tanke på en FPSO som skal settes inn på Shells utvikling av olje- og gassfeltet Gato do Mato. Denne fasen har en kontraktsverdi på opptil 50 millioner dollar, cirka 480 millioner kroner, men planen er at Shell deretter vil tildele BW Offshore og Saipem en 18-årig leasing- og driftsavtale for FPSO-en, med opsjoner for ytterligere syv år. Verdien på kontrakten er foreløpig ikke oppgitt, men konsernsjefen opplyste på presentasjonen at investeringene ventes å nærme seg investeringene på Barosso, selv om det dreier seg om en mindre FPSO.

I mars i fjor inngikk BW Offshore sin største avtale noensinne da det ble tegnet kontrakt med Santos for et FPSO-prosjekt på gassfeltet Barossa utenfor Darwin i Australia. Kontrakten var på 15 år med en verdi på hele 4,6 milliarder dollar. Investeringene i dette prosjektet er opprinnelig oppgitt til 2 milliarder dollar.

Kvitter seg med skip

BW Offshore har fortsatt å kvitte seg med FPSO-er. 

I januar ble «BW Joko Tole» besluttet solgt til nye eiere. I februar ble «BW Cidade de São Vicente» sendt til skrap, og i mars gikk «Umuroa» samme veien. I april ble det inngått en avtale om å selge FPSO-en «BW Polvo» til BW Energy for 50 millioner dollar.

Selskapet opplyser i kvartalsrapporten at det kan komme til å selge eller skrape ytterligere FPSO-er når disse går av kontrakt og de ikke finner nytt arbeid.

Ved utgangen av første kvartal hadde BW Offshore en egenkapital på 1,08 milliarder dollar, tilsvarende en egenkapitalandel på 35,9 prosent. Netto rentebærende gjeld var 607 millioner dollar, og selskapet hadde tilgjengelig likviditet på 409 millioner. 

BW Offshore

  • En av verdens største eiere av flytende produksjons- og lagringsskip (FPSO) for olje og gass med en flåte på 12 skip.
  • Har også bygget opp BW Energy, som utvikler oljefelt i Afrika. BW Energy er skilt ut som eget selskap og børsnotert. BW Offshore eier 27,5 prosent.
  • Satser i tillegg på markedet for havvind gjennom BW Ideol, som også er børsnotert som eget selskap. BW Offshore eier over 50 prosent.
  • BW Offshore er notert på Oslo Børs med en børsverdi på rundt 6 milliarder kroner.
  • BW Group, som kontrolleres av den Hong Kong-baserte forretningsmannen Helmut Sohmen, eier nær 50 prosent av aksjene i BW Offshore.