<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grove-bommert i DOF

Etter restruktureringen av DOF vil dagens aksjonærer sitte igjen med bare 4 prosent. Blant dem som vannes ut er Nicolay Grove.

Publisert 22. juni 2022 kl. 11.23
Oppdatert 22. juni 2022 klokken 11.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
DOF-BOM: For investor Nicolay Grove. Foto: Eivind Yggeseth

DOF

Onsdag morgen ble det kjent at Austevoll-rederiet DOF og datterselskapet DOF Subsea endelig har inngått avtale med en større del av kreditorene, samt visse andre stakeholdere om en større finansiell restrukturering.

Avtalen innebærer blant annet at gjeld for 5,7 milliarder kroner konverteres til egenkapital. DOF-selskapene har rundt 18,7 milliarder i gjeld i dag, hvorav ubetalte renter alene utgjør drøye 1,3 milliarder kroner.

Med restruktureringen reduseres DOFs og datterselskapenes gjeld til 13 milliarder kroner. Samtidig blir dagens DOF-aksjonærer utvannet slik at de sitter igjen med bare 4 prosent av rederiet.

Grove-bommert

Blant disse er privatinvestor Nicolay Grove, som i mai kjøpte seg inn til å bli DOFs 20. største aksjonær gjennom investeringsselskapet Ørn as. Groves 1,4 millioner aksjer var på tirsdagens sluttkurs (2,06 kroner) priset til 2,9 millioner kroner.

Klokken 11.25 onsdag formiddag stuper aksjen 42 prosent til 1,20 kroner.

Grove satset på at DOF ville konvertere mindre gjeld enn i dagens løsning, og gjøre en emisjon for å holde seg flytende.

– Det var kanskje litt mye ønsketenkning og litt lite realisme fra min side. Tanken var at man skulle få samme effekten som i PGS, hvor man får en emisjon, henter penger, konverter noe gjeld og så ruller videre, sier han til e24.

Investoren hevder overfor nettstedet at DOF-kreditorene nå har «fått et veldig stort selskap veldig billig», og viser til den gryende oppturen i oljeservice.

Etterlengtet deal

Obligasjonseiere som konverterer til aksjer vil sitte igjen med 53,3 prosent av DOF etter restruktureringen. Eiere av all annen konverterbar gjeld vil sitte igjen med 42,7 prosent.

Dagens avtale er inngått med blant andre alle rederiets sikrede långivere og obligasjonseiere, som representerer rundt 40 prosent av utestående beløp i DOF Subseas tre obligasjonslån.

Helge A. Møgsters Møgster Offshore, DOFs største enkeltaksjonær med 31,6 prosent eierandel, har gitt sin støtte til restruktureringen, i likhet med den brasilianske utviklingsbanken BNDES.

Onsdagens oppdatering kan karakteriseres som etterlengtet, ettersom DOF har jobbet med å finne en langsiktig refinansieringsløsning for gjelden sin siden andre kvartal 2019.