<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Vil arbeide så raskt som overhodet mulig

Minoritetsaksjonærene i DOF fikk viljen sin og får satt inn et nytt styre i offshorerederiet. Første punkt er å skaffe seg oversikt.

Publisert 14. des. 2022
Oppdatert 14. des. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 867 ord
HAR DÅRLIG TID: Leif Christian Salomonsen og resten av det nye styret i DOF må jobbe på høygir for eventuelt å komme opp med en alternativ løsning for rederiets gjeldsproblemer. FOTO: Eivind Yggeseth

DOF

– Vi har ikke ubegrenset med tid, så vi vil naturligvis arbeide så raskt og godt som overhodet mulig uten at det går på bekostning av kvaliteten, sier den nyvalgte styrelederen i DOF, Leif Christian Salomonsen, til Finansavisen.

Restruktureringsprosessen i DOF-gruppen tok enda en ny vending da det gamle styret ble kastet og et nytt satt inn på en ekstraordinær generalforsamling onsdag.

Det sendte DOF-aksjen opp 15 prosent på børsen.

Styrevalget kom etter et krav fra minoritetsaksjonærene Bjarte Brønmo og Georg Wilhelm Bjørnestad, som sammen med flere andre aksjonærer lenge har kjempet imot en restrukturering slik det avgåtte styret og kreditorene var blitt enige om.

Det nye DOF-styret vil nå bestå av Salomonsen, Beatriz Malo de Molina, Merete Haugli, Tore Grøttum og selskapets nest største aksjonær Bjarte Brønmo. 

Den nye styrelederen sier de vil samarbeide tett med ledelse, kreditorer og andre interessenter i DOF.

– Ingen av oss i det nye styret har hatt innsyn i prosessene, og vi må bare være ydmyke og danne oss en oppfatning av hva som er gjort og hvilke avtaler som ligger der. Så kan vi etter hvert se om det er noe som kan gjøres, sier Salomonsen.

– Så i prinsippet kan dere komme frem til at den fremforhandlede restruktureringsløsningen er den beste?

– Ja, det er et mulig utfall.

Vil til bunns

DOF-aksjonærene har blant annet ment at selskapets betjeningsevne og underliggende verdier er blitt langt bedre enn det som ligger til grunn for restruktureringsløsningen som ble inngått mellom det forrige styret og kreditorene. 

Samtidig har de stilt spørsmål ved om prinsippet om likebehandling av aksjonærene har vært tilstrekkelig ivaretatt. Dette ønsker de nå å komme til bunns i.

Den nye styrelederen sier de ikke har konkrete planer om å oppnevne nye rådgivere for selskapet, men kan heller ikke utelukke det.

– Vil dere sette inn en ny ledelse i DOF?

– Det er ikke noe mål i seg selv – snarere tvert imot. Vi vil prøve å skjerme den operative ledelsen slik at den kan fokusere på driften og skape verdier for aksjonærene, sier styrelederen.

- Har ikke større handlingsrom 

Ut med det gamle styret forsvinner Hans Olav Lindal. Til Finansavisen sier den nå avgåtte styrelederen at han oppfatter aksjonærenes ambisjon å være å oppnå en bedre gjeldsordning for selskapet. Det tror han imidlertid ikke på.

- Realiteten er nok at det nye styret ikke har noe større handlingsrom enn det avgåtte styret, sier Lindal.

- Kreditorene har tydelig gitt uttrykk for at det ikke er rom for andre løsninger, og den rettslige rekonstruksjonsprosessen som nå pågår ender enten med det resultatet kreditorene aksepterer eller konkurs, sier han videre.

Finansavisen forsøkte onsdag ettermiddag uten hell å få en kommentar til utfallet av generalforsamlingen fra Wiersholm-advokaten Ståle Gjengset. Han representerer flere av långiverne, som tidligere har sagt at det ikke er mer å forhandle om og at gjeldsløsningen som er fremforhandlet i DOF ligger fast.

Prosessen stopper ikke opp

På en ekstraordinær generalforsamling i november fikk minoritetsaksjonærene satt en stopper for restruktureringsløsningen som ble inngått mellom selskapet og kreditorene. 

Den innebar at gjeld for vel 6 milliarder kroner skulle omgjøres til egenkapital, noe som ville bety at kreditorene da ble eiere av 96 prosent av aksjekapitalen i DOF og dagens aksjonærer fikk 4 prosent.

Som følge av at løsningen ble nedstemt, begjærte DOF for snart to uker siden rekonstruksjonsforhandlinger ved Hordaland tingrett. Denne prosessen er nå i gang og er blant årsakene til at det nye DOF-styret har hastverk. Advokat Egil Hortsad i Schjødt satt til å være rekonstruktør. 

– Min rolle er å være en mellommann og organisere at spillereglene for rekonstruksjon blir fulgt. Det er selskapet som skal legge frem planen, og så blir det opp til kreditorene og aksjonærene å vurdere om den aksepteres, sier han til Finansavisen.

Horstad sier videre at styret ikke kan stoppe rekonstruksjonsprosessen.

– Prosessen stopper ikke opp selv om det er valgt et nytt styre.

- Hva kan styret gjøre?

– Styrets mulighet er å forhandle frem en justert plan med kreditorene, selv om kreditorene til nå har stått fast på at den fremforhandlede planen gjelder, sier han.

Dersom rekonstruksjonen etter hvert blir vedtatt av aksjonærene vil de, ifølge dagens avtale mellom selskapet og kreditorene, bli sittende igjen med 1 prosent av aksjene i DOF. Dersom også denne blir stemt ned er DOF konkurs.

Dette er saken

  • DOF har inngått en restruktureringsavtale med de sikrede långiverne og en ad hoc-gruppe blant obligasjonseierne. Avtalen skal gjøre selskapet i stand til å betjene gjelden. I tillegg er det inngått en avtale mellom dem om hvordan restruktureringsprosessen skal foregå.
  • Den foreslåtte restruktureringsløsningen ville ha medført at dagens aksjonærer ble sittende igjen med 4 prosent av aksjene i «nye» DOF, mens kreditorene ville eie 96 prosent. Løsningen ble imidlertid nedstemt av aksjonærene på en ekstraordinær generalforsamling.
  • Aksjonærene har etterspurt oppdaterte verditakster og fremtidig betjeningsevne for DOF, og har samtidig ment at det ikke har vært likebehandling av aksjonærene i restruktureringsprosessen.
  • De ønsker innsyn i prosessen og har foreslått en gransking av selskapet.
  • Minoritetsaksjonærene fikk valgt et nytt styre i rederiet onsdag, med Leif Salomonsen som styreleder.
  • Kreditorene har gjentatte ganger sagt at det ikke finnes noe alternativ til den fremforhandlede løsningen.
  • DOF har nå begjært en såkalt rekonstruksjon ved Hordaland tingrett. Dersom utfallet av denne blir godkjent i ekstraordinær generalforsamling i selskapet, vil aksjonærene få 1 prosent av aksjene i «nye» DOF. Hvis det ikke oppnår flertall er selskapet konkurs, og aksjonærene sitter igjen med ingenting.