Viktigst når du kjøper flatskjermTV

Er du på utkikk etter en flatskjermTV? Da er det spesielt én ting du bør passe på å få med deg. Dette er de som er godkjent.

Personlig økonomi

Nordens første HDTV-kanal er allerede på lufta, og ifølge VG sier ryktene at fotball-VM som finner sted neste sommer skal sendes i HDTV-format. På godt norsk betyr det at TVen er klar til å ta imot høyoppløselige signaler, noe som gir et meget bra bilde. Nordens første HDTV-kanal er allerede på lufta, og ifølge VG sier ryktene at fotball-VM som finner sted neste sommer skal sendes i HDTV-format. På godt norsk betyr det at TVen er klar til å ta imot høyoppløselige signaler, noe som gir et meget bra bilde. Et HD ready-merke betyr uansett at TVen har høy kvalitet, noe du også vil ha glede av med dagens TV-signaler. Her finner du de godkjente merkene.En sjekkrunde gjort i Østlandsområdet viser imidlertid at butikkene har meget dårlig kunnskap om HDTV. Direkte villedende markedsføring/ salg var vi vitne til i flere ledende butikker for Tv-er på Østlandet. Det er liten grunn til å tro at forholdene er bedre andre steder i landet. Norge har dessverre blitt en dumpingplass for billige flatskjermer som ikke oppfyller HDTV-standarden. Dette fordi det så langt trolig har vært lite fokus på HDTV i Norge og mest fokus på pris. Forbrukerne må nå se etter HDTV logoen for enten er det en HDTV det er snakk om, eller så er det ikke en HDTV. IKT-Norge har grunn til å tro at mange forbrukere tror at de har kjøpt en moderne Tv som de neste år kan benytte til å se HDTV-sendingene fra bl.a fotball-VM i Tyskland. Selvfølgelig kan man fortsatt se TV, men altså ikke høy oppløslige sendinger som nå etter hvert kommer, skriver IKT-Norge i en pressemelding.HDTV HDTV kommer nå og for at en TV skal kunne selges eller fremstå som HDTV skal den oppfylle helt konkrete minimumskrav, og den skal være merket med en særegen HDTV logo. TV-er som ikke har dette merket er ikke klare for å ta i mot de nye sendingene som etter hvert kommer.I markedsføringen brukes det en rekke misvisende begreper som at den nye Tv-en er HDTV-kompatibel, eller HDTV-forberedt, eller har HDTV-muligheter. Dette er direkte feilaktig informasjon. Enten er TV' en HDTV og oppfyller gitte minimumskrav eller så er den det ikke. Aktive, men kunnskapløse selgere blander også begrepet HDTV med bredformat-TV som overhodet ikke har noe med HDTV å gjøre.EICTA den europeiske bransjeorganisasjonen for informasjonsteknologi og forbrukerelektronikk har med virkning av 31 august fastsatt minimumskrav for HDTV-mottakere. Dette for å hjelpe forbrukerne til å skille produkter på en enkel og grei måte. EICTA har tidligere stått bak HD-ready logoen som ble innført i januar 2005. Den vil nå bli utfaset til fordel for HDTV-logoen.IKT-Norge er medlem av EICTA og generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge har de siste to årene sittet i styret i EICTA. IKT-Norge vil følge opp bruken av HDTV-merkingen i Norge på vegne av EICTA. EICTA har fått mye positiv omtale fra EU-kommisjonen og fra europeiske forbrukermyndigheter for å ha ryddet opp i informasjonskaoset som har hersket rundt HDTV.Produkter som er merket med HDTV logoen fra EICTA garanterer forbrukerne over hele Europa at de kan ta i mot og se HD-signaler på merkede produkter via satellitt, kabel, eller bakkenett.På den store forbrukerelektronikkmessen IFA i Berlin, uttalte Rudy Provoost, President i EICTA og konserndirektør i Phillips Consumer Electronics følgende:- HDTV er den største happeningen innen forbrukerelektronikk siden innføringen av farge Tv for mer enn 30 år siden. Vi tror at HDTV vil nå kritisk masse høsten 2006, og det er uendelig viktig at forbrukerne føler seg trygg når de kjøper ny teknologi. Derfor har EICTA tatt dette initiativet for å hjelpe forbrukerne og for å styrke elektronikkbransjens seriøsitet, sier Hoff.Det blir årlig solgt over 25 millioner TV-apparater i EU/ EØS landene årlig. 12% av Tv-ene som nå blir solgt er flatskjermer. I Norge ligger imidlertid dette tallet vesentlig høyere. 55%-60% av alle nye Tv-er som blir solgt i Norge er nå flatskjermer, men kun en begrenset andel er HDTV'er.Per Morten Hoff i IKT-Norge anbefaler nå alle som kjøper flatskjermer til TV-bruk å kjøpe skjermer som oppfyller HDTV-standarden. For at forbrukerne skal føle seg trygg skal man se etter merket HDTV -ready eller HDTV. Den enkelte TV skal være merket med denne logoen. IKT-Norge ønsker å føre tilsyn med at disse kravene blir oppfylt. IKT-Norge vil også samarbeide tett med Stiftelsen EE-bransjen som samler store deler av radio- og TV-bransjen om å spre informasjon om merkeordningen og de nye minimumskravene som er innført.Hvilke merker som er HDTV-klare kan man til enhver tid se på EICTA's hjemmeside www.eicta.org og IKT-Norges hjemmeside www.ikt-norge.no

Nyheter
Næringsliv