Giftbombe fra Lidl

Lidl ventet to uker med å opplyse om giftfunn. Nå er 3,5 tonn giftige pistasjenøtter ute hos forbrukerne.

Mattilsynet har pålagt omsetningsforbud rettet mot Lidl Norge for et parti pistasienøtter, går det frem av en pressemelding. Forbudet omfatter følgende parti, der det er påvist en vesentlig overskridelse av muggsoppgiften aflatoksin: Mattilsynet har pålagt omsetningsforbud rettet mot Lidl Norge for et parti pistasienøtter, går det frem av en pressemelding. Forbudet omfatter følgende parti, der det er påvist en vesentlig overskridelse av muggsoppgiften aflatoksin: Sirius Pistachios pistasienøtter 250 gram merket "Best før 30.06.2006 med id.merking Lot nr: L 3745, Lot 3860 S21".Mattilsynet oppfordrer forbrukere om ikke å spise nøttene, men returnere dem til butikken der de ble kjøpt.Nøttene, som er importert fra USA via Luxembourg til Norge, har vært i salg hos Lidl over hele landet fra den 27. september, og Mattilsynet regner med at 5.617 kilo er solgt. Ca. 2.005 kilo har Lidl rukket å trekke tilbake, dermed er over 3,5 tonn giftige pistasjenøtter ute hos forbrukerne.- Kritikkverdig Lidl ble kjent med funnet 3. november, og etter ordre fra Lidl i Tyskland startet tilbaketrekkingen dagen etter. 14. og 15. november ble Mattilsynets distriktskontor for Indre Østfold og Follo gjort kjent med funnet via det europeiske meldesystemet RASFF. Først 17. november opplyser Lidl om giftfunnet på sine hjemmesider, samme dag som omsetningsforbudet kom.- Lidl Norge har ikke oppfylt matlovens plikt til å varsle Mattilsynet, heter det i meldingen.Avdelingsdirektør Stein Omsettrø i Mattilsynet karakteriserer overfor TV2 Nettavisen Lidls håndtering av saken som "absolutt kritikkverdig", og sier at kjeden vil få pålegg om å varsle tidligere.Ifølge Folkehelseinstituttet er aflatoksin kreftfremkallende og kan skade arvestoffet. Inntaket av stoffet bør derfor holdes på et så lavt nivå som mulig.