Hyttemekka på Tyin

Tyin er i ferd med å våkne opp igjen som fjelldestinasjon. - Vi har opsjon på 30-40.000 mål. Da snakker vi om pluss minus 1.000 hyttetomter og 3-400 leiligheter, sier Morten Odden i Jotunheimen Eiendom til HegnarOnline.

Personlig økonomi

Tyin var frem til begynnelsen av 80-tallet en av de mest populære fjelldestinasjonene her i landet. Blant vinnerne av 1. mai-rennene som ble arrangert der oppe, finner vi faktisk Lasse Kjus.Men så brant Tyin Hotell, med sine 400 rom, i 1989, og ble nedlagt. Med store satsinger på steder som Geilo, Hemsedal og Beitostølen, har Tyin kommet litt i glemmeboken.30-40.000 målMen nå er Tyin på vei tilbake.- I alt har vi opsjon på 30-40.000 mål som det kan være potensiale til å utvikle. Da snakker vi om pluss minus 1.000 hyttetomter og 3-400 leiligheter, sier Morten Odden til HegnarOnline.Odden vil ikke gå nærmere inn på hva de kjøper for.- Avtalen vi har med grunneierne (totalt 16 stk.) går ut på at vi tar risikoen og gjør opp i takt med utviklingen og salget av tomtene. Det er en avtale begge parter er komfortable med, sier han.160 tomter utsolgt Odden eier 20 prosent av Jotunheimen Eiendom, som hittil har solgt ut tre hyttefelt med totalt 160 tomter. I tillegg har man solgt ni av 14 leiligheter i et bygg som nå begynner å ruve i terrenget (se under).- Den rimeligste som er igjen har 62 kvadratmeter boareal og koster 1,62 millioner. Toppleiligheten på 89 kvadratmeter, med hems og tre soverom, står også igjen. Den kommer på 2,35 millioner kroner, sier Odden.Snittprisen på tomtene i det siste feltet som ble solgt var på ca. én million kroner, og det inngår helårsvei, samt opplegg for både vann, kloakk, bredbånd og kabel-TV.Snittprisen for alle de 160 tomtene anslår Odden til 800.000 kroner.Øvrige eiere av Jotunheimen Eiendom er Tom Olav Holtet og Ulf Schjerpen, som eier hhv. 60 og 20 prosent.- Vi har prøvd å utvikle området i takt med markedet, men dette er hissigere enn oss, og vi jobber nå på spreng på å få lagt ting til rette, fortsetter Odden.Nytt felt i marsHan stikker i disse dager ut tomter og har visninger på det neste hyttefeltet. Gudbrandslie øvre, som omfatter 81 tomter, skal etter planen legges ut for salg i løpet av mars.- Vår reguleringsplan, med noen små justeringer, er gjennom den første behandlingen i Vang kommune. Nå er det offentlig høring, som vil ta maksimalt 30 dager, før en ny runde i planutvalget. Til slutt skal saken legges frem for kommunestyret, sier Odden til HegnarOnline.- Ventelisten er lang. Vi er nå i ferd med å gå gjennom denne. Det dreier seg mye om kunder som alt har kjøpt på de andre feltene, legger han til.Tomtene ligger på ca. 1.100 meter, med panoramautsikt (merket med grønt, leilighetsbygget nede ved skiheisen til venstre i bildet). Hva tomtene vil koste, er fremdeles litt uklart.- Feltet trenger vannforsyning, og vi borer nå etter nytt grunnvann. I tillegg må det gjennomføres en del sprengningsarbeider. Men tomtene vil ligge på ca. 1,3-2 millioner kroner stykket, fortsetter Odden.Tomtene er i snitt på to mål. I forbindelse med feltet er det også satt av 15 mål til utvikling av nye leiligheter.Hva koster en hytte?Men hvor mye vil det koste å sette opp en hytte?- En lokal laftehytteleverandør, Øverbygg, leverer nøkkelferdige tømmerhytter, ferdig innredet med fliser og varmekabler, til ca. 15.000 kroner per kvadratmeter. De som er litt "handy", kan nok bringe kvadratmeterprisen ned i 10.000, holder Odden frem.Odden estimerer snittinvesteringen per hytte til å bli 2,5-3 millioner, og med over 240 tomter så langt snakker vi om store investeringer.- I tillegg er det investert 25 millioner i selve leilighetsbygget, legger Odden til.Fra vest til østEn tendens Jotunheimen Eiendom har dratt nytte av, er at folk fra Vestlandet rømmer sine milde vintre og ustabile klima for å bygge hytte lenger øst. Lærdalstunnelen som ble åpnet for noen år siden gjorde adkomsten til Tyin/Filefjell-området langt lettere. Kjøretiden fra Bergen til Tyin er ca. tre timer.- Halvparten av våre kunder kommer fra Vestlandet. Det skyldes nok at veiforbindelsen er sikker. E16 er jo nesten aldri stengt. Du slipper risikoen med Hardangervidda i forhold til Geilo. Der har vi hentet en del kunder, fortsetter Odden overfor HegnarOnline.Kjente bergenske navn som Grieg og Rieber skal etter det vi erfarer være blant kjøperne. Det skal nevnes at ca. 80-90 av de 160 tomtene solgt så langt er kjøpt opp av bergensere.HelårsdestinasjonMålet er å gjøre Tyin til helårsdestinasjon. Jotunheimen nasjonalpark, med hele sitt nettverk av turstier, ligger et kvarters kjøring unna. Det finnes nok av langrennsløyper, og det planlegges også omfattende utbygging av øvrige servicefasiliteter i området i takt med øvrig hytte- og heisutbygging.- I tillegg har vi en tett dialog med riksantikvaren, i forbindelse med en rekke arkeologiske funn. Helt frem til Svartedauen (ca. 1350) var det stor jernutvinning her. Vi har planer om å lage en skiltplan over området, så folk kan gå rundt å besøke alle kulturminnene, forteller Odden, som legger til at Jotunheimen Eiendom har bidratt finansielt til gravingen.SnøsikkerhetOdden fremhever også snøsikkerhet - i den grad snøfall er sikkert - og lang sesong som fordeler ved Tyin. Han og kompanjongene har også klimaprognosene på sin side. Disse sier at man fremover må opp i høyfjellet for å få snø i vinter- og påskeferien. Alle tomtene, både de som er solgt og snart skal legges ut, ligger vestvendt fra 1.000 meter og oppover, altså rett under tregrensen.Leilighetene som føres opp nå blir liggende nede ved skiheisen (se under).På leilighetssiden samarbeider Jotunheimen Eiendom med Stor-Oslo Prosjekt. Satsingen skjer via det 50/50-eide selskapet Tyin Utvikling.Tomtesalget tar Jotunheimen Eiendom seg av alene.

Nyheter
Næringseiendom