Slik holder fisken seg fersk i flere dager

Ny metode gjør at fisken kan holde seg fersk i opptil én uke.

Personlig økonomi

Hvor lenge kan en fersk fisk være fersk? Det begynner å nærme seg én uke, for med moderne metoder kan holdbarheten forlenges i opptil to døgn.Superkjøling heter den nye metoden, for ifølge Fiskeriforskning kan kasser med is som kjøling snart være historie. I stedet kjøles fiskefileten ned til mellom minus 1 og minus 2 grader. Selv med en så lav temperatur er det bare en liten del av vannet i fiskefileten som fryser. Dermed vil ikke muskelcellene sprenges på grunn av isdannelse, som ved vanlig frysing. Fisken beholder dermed betegnelsen fersk.Fiskeriforskning har fulgt superkjølt fisk fra Aker Seafoods anlegg i Hammerfest til mottaksbedriften i Danmark, og konklusjonene er positive: Forlenget holdbarhet har stor betydning når veien til markedene er lang. Superkjøling gjør det også mulig å spare fraktkostnader fordi det ikke brukes is i fiskekassene. I stedet for å pakke 5 kilo fisk og 1 kilo is, kan det nå legges 6 kilo fisk i kassen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv